Familie, Lifestyle — iulie 15, 2013 at 13:08

Cum să îţi educi copilul să se comporte frumos în vizite

by

copiiAtunci cand mergem in vizita, indiferent ca sunt rude, prieteni, este important sa ii invatam pe micutii nostri regulile de comportare specifice unor astfel de situatii.

Nu trebuie sa mergem pe principiul ca au doar trei sau patru ani si nu pot intelege, dimpotriva. Copiii invata inca din primii ani de viata. Succesul procesului de educare sta in repetitie, de aceea trebuie sa te obisnuiesti sa spui unele lucruri de mai multe ori. Iata cateva sugestii in legatura cu modul in care pot fi invatati copiii sa se comporte in vizite:

Nu pe mobilier

Invata copilul de acasa ca nu trebuie sa se aseze pe obiectele de mobilier si atunci va sti ca nu trebuie sa procedeze astfel nici atunci cand este in casa altor persoane. Trebuie doar sa ii aloci suficient timp cat sa inteleaga ca nu este acceptat sa te asezi, spre exemplu, pe masa.

Nu atinge ce nu e al tau

Este important sa inveti copilul sa faca diferenta intre ce ii apartine si ceea ce nu este al lor si nu trebuie sa atinga, mai ales daca gazda are obiecte fragile, care se strica usor. Prin repetitie, copilul va intelege diferenta intre posesiunile lui si ale celorlalti.

Nu fugim in casa

Si noi, la randul nostru, am auzit cat am fost mici replica ,,Nu fugi prin casa!

“. Este o regula pe care copilul trebuie sa o invete inca de acasa pentru a nu o incalca atunci cand merge in vizite. Nu inseamna ca trebuie sa stea in loc si sa nu se distreze, dar exista si alte activitati amuzante care il pot tine ocupat si care diminueaza riscul de a strica lucruri in casa gazdelor.

Explorarea nu este recomandata

Copiilor le place sa exploreze locurile noi in care se afla, totusi, atunci cand mergeti in vizita, gazdele s-ar putea sa aiba anumite camere in care nu este permisa intrarea, mai ales celor mici. Prin urmare, parintii trebuie sa fie mereu cu ochii pe micuti, asigurandu-se ca ei nu intra unde nu au voie. De aceea, trebuie sa le explicam copiilor ca in casa gazdelor nu pot merge pe oriunde, iar explicatia trebuie sa includa obligatoriu si un motiv pentru care nu trebuie sa faca un anumit lucru. S-ar putea sa fie nevoie de repetarea explicatie, insa treptat, copiii vor intelege, daca le acordam timpul suficient.

Nu urma exemplul altor copii

Exista posibilitatea sa participi la o petrecere unde sunt invitate si alte familii impreuna cu copiii lor Ei s-ar putea sa aiba voie sa faca ce vor in casa gazdelor, fara sa urmeze vreo regula, asa ca, este important sa te asiguri ca micutul/a tau/ta nu le urmeaza exemplul, ci intelege ca participarea la petreceri, vizite vine cu respectarea unei conduite.

Sanctiunile sunt posibile

Marea majoritate a parintilor sunt nevoiti sa-si admonesteze copiii in public, in fata celorlalti. O astfel de situatie devine necesara pentru a-l face pe copil sa inteleaga.ca nu poate face ce vrea in casa altor persoane. Mai mult, uneori, s-ar putea sa fie necesar sa-i dai copilului si o mica avertizare, punandu-l sa stea singur (chiar si la colt) pentru scurt timp in casa gazdei, cat sa reflecteze asupra a ceea ce face gresit. Gazda va intelege, cu siguranta, ca trebuie sa iei o astfel de masura pentru ca cel/cea mic/mica sa nu provoace daune.

Ia cu tine un joc

Ia cu tine atunci cand mergeti in vizita un joc cu care sa tii copilul ocupat, mai ales pentru ca el se plictiseste foarte repede.

O vizita poate fi dificila pentru el pentru ca nu poate face tot ceea ce este el obisnuit sa faca acasa, iar un joc il face sa stea linistit, invatand, astfel, ca nu poate face absolut orice in timpul unei vizite.

Repeta acasa

Poti sa faci o scurta repetitie a modului in care va decurge vizita, inca de acasa, ba chiar poti transforam totul intr-un joc, iar cand ajungeti in vizita ii poti spune copilului ca va jucati din nou. Este o idee buna, in mod special pentru copiii foarte mici.

Premiaza-l

Atunci cand copilul se comporta bine in vizita, merita sa primeasca o recompensa. Copiilor le place sa stie ca parintii lor sunt mandri de ei, asa ca, dupa o vizita in care micutul/a a fost cuminte, ii poti oferi un premiu in drumul spre casa. Astfel, ii oferi incurajarea si motivarea de a se purta frumos is la urmatoarea vizita.

Repetitie, repetitie si iar repetitie

,,Repetitia este mama invataturii!”, un proverb romanesc care functioneaza la toate varstele. Trebuie sa ai multa rabdare si sa ii explici copilului, de cate ori este nevoie, ce este bine si ce nu este bine sa faca intr-o vizita.

Invatarea regulilor de comportare in vizita nu trebuie sa fie stricta si in nici un caz nu este indicat sa ridici tonul atunci cand copilul greseste. Riscul este acela de a-l face sa asocieze vizitele cu ceva neplacut care il ingradeste foarte mult. Un ton moderat, placut, cuvinte pe intelesul lor, exemplificarea sunt elemente care contribuie la o mai buna asimilare din partea copilului a unui model de comportare potrivit vizitelor.

Sursa: mami.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page