Dezvoltare personală, Lifestyle — iunie 17, 2013 at 14:00

Cum sa eviti plafonarea in cariera

by

plafonarea in cariera 1pngPlafonarea in cariera este probabil boala profesionala a secolului XXI. Iata un scenariu pe care-l vad foarte des: tanar la 18-20 de ani cu vise mari pentru cariera sa, care 10 ani mai tarziu este intr-un job obscur si neprovocator, in care nu intentiona niciodata sa ajunga, uitand complet de visele sale.

Astfel de scenarii apar frecvent pentru ca a-ti dezvolta cariera nu se intampla cu una cu doua.

Necesita intelegerea unor aspecte importante si deseori subtile ale carierei pe care la scoala nu le inveti, precum si dezvoltarea unor abilitati si atitudini aparte.

Exista  4 pasi esentiali pentru a nu se  ajunge  in scenariul de mai sus sau a iesi din el, pentru a evita plafonarea in cariera:

1. Treci de la vise la obiective. Majoritatea oamenilor cu care stau de vorba in activitatea mea de consiliere in cariera se considera persoane foarte ambitioase. De ce? Pentru ca isi doresc foarte mult in cariera si in viata.

Dar aceste dorinte nu sunt de obicei obiective, sunt doar vise. Sunt lucruri care spera sa se intample, vor sa se intample, dar nu au decis cu adevarat sa faca tot ce sta in puterea lor pentru a le face sa se intample. Un vis este usor de abandonat. Un obiectiv formulat clar, poate chiar pus pe hartie, in a carui atingere te-ai angajat nu mai este.

plafonarea in cariera2. Monitorizeaza-ti obiectivele. Un exercitiu simplu si deseori ignorat pentru dezvoltarea carierei este sa te uiti periodic la obiectivele tale si sa vezi unde esti in procesul de atingere a lor. Iar apoi, sa iti adaptezi actiunile in consecinta.

Bineinteles, pentru ca acest proces sa functioneze, obiectivele tale profesionale au nevoie sa fie foarte clar si bine definite. „Sa ma realizez in cariera” de pilda, este un obiectiv foarte vag si greu de monitorizat. Dar odata ce ai definit cat mai exact obiectivele tale, gandeste-te la ele zilnic si nu uita de ele.

3. Fa-ti un plan realist. O mare parte din obiectivele in cariera pe care oamenii si le stabilesc nu sunt atinse pentru ca le lipseste un plan bun, realist, pentru aceasta. Ei incearca metode deficitare de a obtine ceea ce vor, iar cand acestea nu functioneaza, aleg sa abandoneze si sa joace rolul de victime.

De pilda, a face un masterat in resurse umane pentru ca apoi prin asta sa te angajezi ca om de resurse umane, fara a avea pic de experienta in domeniu, nu este de obicei un plan bun.

Acel masterat este doar un prim pas, nici macar unul esential, pentru a ajunge sa lucrezi in HR.

Ceea ce este important sa faci este sa intelegi dinamica reala a pietei si a joburilor, ceea ce fac cu adevarat persoanele care obtin ceea ce si tu vrei, iar apoi sa-ti faci un plan pe baza acestor date.

4. Investeste in tine. Aproape la fiecare persoana cu care am lucrat am descoperit unele deficiente in materie de abilitati soft sau atitudini, care functionau ca o ancora ce le tinea de la a se ridica in cariera.    Fie ca era vorba de insuficiente abilitati de comunicare asertiva, insuficienta incredere in sine, faptul ca nu erau foarte sociabile sau erau foarte dezorganizate.

Cand iti definesti un plan realist in cariera, ajungi sa vezi cum astfel de lipsuri te pot opri de la a intreprinde eficient anumite actiuni pe care planul le presupune. Aici vine rolul investitiei in tine. Si asa cum si formularea sugereaza, ea este facuta nu de catre compania unde lucrezi, ci de propria persoana.

Cei mai buni si impliniti profesionisti pe care ii cunosc au lucrat ani buni la a se dezvolta ca persoane, ca profesionistii, la a intelege realitatea dezvoltarii carierei si a face ceea ce este necesar pentru a o avea.

Dar, ei nu sunt speciali: au facut lucruri pe care oricine le poate face.

Succesul in cariera este deschis oricui.

CHIAR SI TIE!

MARIANA IONESCU

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page