Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — iulie 19, 2013 at 14:38

Cum pot tinerii antreprenori sa reuseasca in cariera

by

business team with young entrepreneurIn intreaga lume, circa 13% dintre tineri, adica 75 de milioane de persoane, sunt someri, iar multi sunt angajati sub nivelul lor de pregatire, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Muncii. Somajul in randurile tinerilor afecteaza cele mai mari economii ale lumii (tarile G20), dar si Romania.
Expertii cred ca rata somajului in randul tinerilor se va majora in urmatorii cinci ani. Studiul realizat de Ernst & Young arata cateva linii principale de actiune pentru a sustine activitatea tinerilor.

Conform The Economist, rata reala a tinerilor care nu sunt angajati depaseste 30 %, estimandu-se ca, la nivel mondial, sunt mai mult de 290 milioane de tineri care nu muncesc.

Expertii considera ca solutia se gaseste de fapt la antreprenori. Acestia si IMM-urile sunt motoare semnificative care genereaza locuri de munca si crestere economica.

Potrivit raportului, angajatii IMM-urilor reprezinta 2/3 din numarul de angajati din tarile G20. Aceste firme creeaza de doua ori mai multe locuri de munca in comparatie cu companiile foarte mari.

Pe langa sustinerea antreprenorilor ca motor generator de locuri de munca, cu cat mai multi tineri vor deveni antreprenori, cu atat va fi mai mica rata de somaj in randul tinerilor.

Antreprenorii considera ca este nevoie de cinci linii de actiune imperativa pentru a sustine activitatea lor, conform studiului “EY – Avoiding a lost generation”, in cadrul caruia au fost chestionati circa 1.500 de antreprenori din tarile G20:

1. Dezvoltarea unor variante alternative de finantare pentru antreprenori

2. Majorarea sprijinului din partea antreprenorilor cu experienta

3. O toleranta mai mare fata de esec din partea societatii

4. Cresterea stimulentelor pentru antreprenori

5. Diminuarea birocratiei

Mentorii tinerilor antreprenori fac diferenta

Potrivit studiului, obtinerea fondurilor pentru sustinerea unei afaceri reprezinta cea mai importanta piedica pentru cei care isi deschid un business. 73% dintre antreprenorii care au raspuns chestionarului EY considera ca accesul la finantare ramane dificil in tara lor.

49% dintre antreprenori considera ca imbunatatirea accesului la finantarea prin platforme inovatoare va avea cel mai mare impact asupra accelerarii initiativelor antreprenoriale in urmatorii ani.

Studiul evidentiaza faptul ca mentoratul este eficient in dezvoltarea afacerii, asa ca circa 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentati supravietuiesc in business.

In plus, mai mult de jumatate dintre tinerii antreprenori au apreciat ca autoritatile ar trebui sa promoveze antreprenorii ca si creatori de locuri de munca si ca aceasta initiativa ar avea un impact mare in sustinerea antreprenoriatului in tarile G20 in urmatorii 3 ani.

Tinerii raporteaza o nevoie urgenta de initiative sustinute de autoritati in privinta finantarii si a educatiei. Referitor la reducerea birocratiei, s-a constatat ca tinerilor antreprenori le este necesar, pentru a pune bazele unei afaceri de succes, un mediu mai prietenos din punctul de vedere al reglementarilor si al fiscalitatii.

Mai mult de 53% dintre antreprenorii chestionati considera ca aceasta simplificare ar sustine in mod esential eforturile lor antreprenoriale.

Autor: Mihai Matei
Sursa: manager.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page