Mâncare şi Băutură — ianuarie 16, 2017 at 17:03

Cucina italiana: Sensurile surprinzătoare ale denumirii pastelor

by

Nimic nu strigă Italia mai puternic decât cucina italiana și nimic nu strigă cucina italiana mai tare decât pasta. Nu există nicio mâncare mai tradițional-italiană decât pastele. Se estimează că un italian mănâncă aproape 30 kg de paste pe an, iar peninsula cunoaște peste 300 de varietăți de pasta, care au peste 1000 de denumiri în funcție de regiune. Numele pe care italienii le-au dat varietăților de paste sunt un domeniu fascinant atât al lingvisticii cât și al bucătăriei. Am ales doar câteva denumiri surprinzătoare cărora le-am descifrat înțelesurile.

pasta frescaPaccheri

O pasta de mari dimensiuni, un tub larg și scurt, paccheri sunt consumate cel mai mult în sudul Italiei. Se pare că numele acestei pasta vine de la cuvântul italian pacca (palmă). Sunetul pe care îl face un pacchero scăpat în farfuria cu sos se apropie de cel al unei palme.

paccheriStrozzapreti

Strozzapreti este o pasta obținută din fâșii de aluat rulate apoi între mâini și tăiate scurt. Traducerea mot au mot ar fi ”strangulator de preoți” și se pare că are un sâmbure de adevăr istoric. Clericii din Toscana sau Umbria, regiuni unde strozzapreti e foarte populară, mâncau foarte lacom acest tip de paste și erau constant în pericol să se înece. De aici, numele.

StrozzapretiMostaccioli

Cu mostaccioli e ușor. Sunt paste foarte asemănătoare cu pennele, doar o idee mai mari. Denumirea se pare că au dat-o italienii din America și e foarte transparentă: pur și simplu pasta seamănă cu o mică mustață.

MostaccioliPappardelle

Benzi lungi și late de pasta, care se amestecă plăcut cu sosuri roșii, de carne. Sunt paste care se mănăncă atunci când ți-e foarte foame, pentru că literalmente, cuvântul rădăcină este pappare (a mânca lacom sau cu poftă). Pappare. Sună cunoscut?

Pappardelle cu ciuperci și ierburiFarfalle

La farfalle e ca la mostaccioli sau ca la vermicelli, orecchiette ori stelline. Originea e foarte transparentă. Farfalla înseamnă fluture, iar pasta seamănă izbitor cu această grațioasă viețuitoare.

orecchietteAgnolotti

Specifice regiunii Piemont, agnolotti sunt dreptunghiuri de pasta care ascund o umplutură de carne și legume. Agnolotti e un derivat de la vechiul cuvânt italian pentru înger.

AgnolottiMaccheroni alla Molinara

Originea acestei paste originare din Abruzzo se suprapune cu introducerea în această vale italiană a morilor producătoare de făină de grâu. În traducere liberă, pasta nevestei morarului dă seamă de popularitatea meseriei morăritului într-o țară în care făina e un ingredient de bază.

Pasta sardesursa: peroniitaly.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page