Evenimente, Ultimile Știri — mai 4, 2016 at 12:28

Cuba, în sprijinul copiilor afectați de dezastrul de la Cernobîl

by

Agenția cubaneza de presa, GRANMA, relatează în buletinul sau de știri de astăzi, 4 mai, ca în prezent autoritățile de la Havana oferă tratament medical pentru 800 de copii din Ucraina, Rusia și Belarus, cu toții afectați de dezastrul nuclear de la Cernobîl, considerat a fi cel mai rău în istorie și ale cărui efecte continua și vor continua, din nefericire, sa lase urme adânci. Cuba a fost una dintre primele tari care a răspuns la nivel internațional imediat după tragedie, oferind ajutor sub formă de tratament de reabilitare celor afectați, în majoritate copii. Medicul cubanez Julio Medina, coordonator al programului a semnalat pentru mediile de presa locale ca, până in prezent, guvernul cubanez a oferit tratament pentru circa 24.000 de copii .

copiiDe asemenea, potrivit canalului de televiziune Telesur, aceste tratamente de specialitate durează aproximativ 45 de zile pentru majoritatea pacienților, cu toate ca mulți dintre ei rămân până la un an in stațiunea balneară Tarara, situata la 20 de kilometri est din Havana, unde o tabără școlară a fost transformata într-un semi – spital pentru victimele accidentului nuclear.

Mulți dintre copii aflați sub tratament aici suferă de cancer tiroidian, leucemie, atrofie musculară și de tulburări neurologice.

La 26 aprilie anul curent, la sediul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din New York a avut loc o sesiune specială în amintirea dezastrului, comunitatea internațională onorând astfel suferința victimelor și curajul celor care au răspuns atunci prompt în încercarea de a salva cat mai multe vieți.

Ciprian POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page