Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — mai 29, 2019 at 20:40

Cu Pași Mici pe Scena Mare, ediția a V-a: O provocare pentru conservarea rădăcinilor autentice și comorilor neamului

by

După cum se știe, dansurile populare, cântul, portul și tradițiile populare, nu numai că păstrează dar și transmit complexul acelor norme care însoțesc un popor în călătoria sa prin timp și spațiu, constituie semnele cele mai caracteristice ale originii unei Națiuni și parcursul acesteia prin timp, indiferent dacă sunt considerate din punct de vedere istoric sau că se referă la realitatea actuală, ca forță activă în viața socială a românului.

Prin dansul popular, comoara națională cultivată din generație în generație, dialogul continuu între prezent și trecut, se protejează autenticitatea și se păstrează particularitatea nației noastre.

Așadar, la cea de-a V-a ediție a Concursului Interjudețean de Dans Popular ”Cu Pași Mici pe Scena Mare”, desfășurat pe scena sălii de spectacole ”Barbu Știrbei”, joi, 23 mai 2019, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Călărași în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, au urcat peste 500 de preșcolari coordonați de doamnele educatoare, care au evoluat pe scenă cu inocența, energia și veselia specifice vârstei lor minunate.

Faptul că dansul popular este atât de bine înrădăcinat în tradițiile noastre, ar trebui să ne bucure, deoarece în acest fel reușim să prezervăm tradițiile și obiceiurile noastre ca popor. Orice eveniment important din viața românilor, precum nunta, botezul, trecerea dintre ani și petrecerile cu prietenii, este marcat cu o horă, o sârbă, o învârtită sau o bătută. Toate aceste dansuri populare sunt sărbătoarea vieții și a spiritului nostru ca popor, exprimând bucuria, pofta de viață, veselia și vioiciunea noastră.

Așa cum subliniam și la festivalul ”Moștenitorii”, felicitări tuturor dascălilor implicați, care înțeleg că această comoară națională trebuie să fie perpetuată din generație în generație, și pe care noi toți avem datoria să o ocrotim și să o lăsăm moștenire copiilor noștri, ca mărturie a istoriei și a identității noastre naționale.

Coordonatorul Concursului Interjudețean de Dans Popular ”Cu Pași Mici pe Scena Mare” a fost prof. Georgica Olteanu – Inspector școlar pentru educație timpurie în cadrul IȘJ Călărași.

În concurs au fost prezentate 26 de momente artistice, un bagaj artistic bogat și variat, care a cuprins atât dansuri simple și line, dar și dansuri vii, energice și îndrăznețe. Spectacolul – concurs s-a derulat în trei părți, structurate astfel:

  • Partea I – Prezentarea celor 26 momente artistice înscrise în concurs – spectacol de costume și dansuri populare specifice diverselor zone folclorice ale țării
  • Partea II – Prezentarea a 11 momente artistice din afara concursului prezentate de preșcolari ai grădinițelor din Călărași și Alexandria
  • Partea IIIPremierea

Pe scenă au urcat preșcolari şi formaţii din judeţul Călărași, Ialomița și Teleorman, aceştia prezentând momente autentice de folclor. Juriul format din specialişti în domeniu au avut o misiune extrem de dificilă, copiii desfăşurând o adevărată paradă de costume populare și momente artistice extraordinare, având în vedere că cel mai mic participant a avut 2 ani și 9 luni, iar cel mai mare 6 ani. Copii talentaţi au încercat în faţa juriului concursului să valorifice frumuseţea costumelor și ale dansurilor din zonele folclorice pe care le-au reprezentat.

La cea de-a V-a ediție a Concursului Interjudețean de Dans Popular ”Cu Pași Mici pe Scena Mare”, juriul a fost format din: Inspector școlar pentru educație timpurie în cadrul IȘJ Călărași, prof. Georgica Olteanu – președintele juriului; Inspector școlar pentru educație timpurie în cadrul IȘJ Teleorman, prof. Violeta Socol; Prof. învățământ gimnazial Mihaela Leuștean, școala ”Aurel Vlaicu” Fetești; Prof. Oana Florea, Palatul Copiilor Călărași; Prof. Daniela Toader, Liceul Pedagogic Călărași.

Ca de obicei, prezentatoarele, maeștrii de ceremonie ale Concursului Interjudețean de Dans Popular ”Cu Pași Mici pe Scena Mare”, au fost Daniela Soare și Georgiana Robuleț.

1.România-i țară mare/Cu folclor, tradiții, oameni, 

Copilași crescuți sub soare/Cu iubire pentru semeni.

Izvorașul vă invită/Să dansați într-o clipită.

Ei Ciuleandra-au pregătit/Bucurii au de-oferit.

În deschiderea festivalului concurs, formația Izvorașul de la Grădinița cu Program Prelungit „Step by Step” Călărași, îndrumați de Olimpia Vișan și Laurenția Stancu, au urcat pe scenă, cu bucurie, dar și cu multă emoție, prezentând dansul ”Ciuleandra”, vechi dans popular, cu origini in Muntenia subcarpatica, în care fiecare dintre participanți este atras încet-încet de frenezia ritmului.

2. Mici și mari, azi, împreună/Din câmpia cea română,

Am venit la festival,/C-o horă din Bărăgan.

Vom încinge hora mare/Să se-audă-n depărtare,

În auriul lanului/Noi, Spicul Bărăganului.

De la Grădinița cu Program Normal nr.2 Cunești a venit grupul Spicul Bărăganului, preșcolari inimoși coordonați de Ioana Andrei, care au încins o Horă din Bărăgan, hora fiind dansul reprezentativ al românilor, fiind transmis din generaţie în generaţie.

3. Foaie verde și-o lalea/Sunt copil din Grădiștea.

Cu o horă și-un căluș/Iaca-așa și iar așa,

Brâulețul vine-acuș/Iaca-așa și iar așa!

Sub coordonarea educatoarelor Dana Botea, Vera Caracaș și Ioana Păun, copiii din formația Brâulețul Dunării de la Grădinița cu Program Normal nr.1 Grădiștea, au urcat pe scenă cu o Suită de dansuri.

4. Hai la joc, la voie bună/După datina străbună,

Căci venit-am să dansăm/Pe toți să vă bucurăm,

Cu un dans din Bucovina/Ce vă tresaltă inima.

Suntem mici și talentați/Lângă noi v-alăturați!

Brâulețul vesel ne numim/Și vrem să vă-nveselim.

Sub îndrumarea doamnelor Manuela Ionescu și Ligia Paraschiv, a venit pe scenă în strai bucovinean Brâulețul vesel, format din copiii de la Grădinița cu Program Prelungit „Aricel” Călărași și au adus cu ei un Dans din Bucovina.

5. Azi frumos ne-am îmbrăcat/ Pe scenă, noi am urcat,

 Voiniceii Munteniei ne prezentăm/ O învârtită din Făgăraș jucăm.

 Și dacă juriul vom impresiona/ Aplauze vom căpăta!

Voiniceii Munteniei, copiii de la Grădinița cu Program Prelungit „Voinicel” Călărași, pregătiți de doamnele Mariana Păpurică și Gabriela Oprea au primit multe aplauze și atenția noastră pe parcursul dansului Învârtita din Făgăraș, pe care îl l-au adus pe scena mare cu pașii lor mici.

6. Foaie verde trei migdale/ Hai să-ncingem hora mare!

Joacă hora bărânească/ Hora Lelea muntenească!

Cine-o joacă să trăiască!

Grupul Dragăicuța de la Grădinița cu Program Prelungit „Brotăcel” Modelu, coordonat de doamnele Ionica Fenghea, Marcela Călin și Cristina Stoean, pășește în scenă cu poftă de joc, încingând dansul popular din Muntenia, Hora Lelea.

7. Colo-n vale-n poieniță/ Joac-o mândră și-un bădiță.

Joacă-atât de apăsat/ Că se miră-ntregul sat.

Ansamblul Poienița al Grădiniței cu Program Normal nr.1 Nicolae Bălcescu s-a născut din dorința de a păstra vie tradiția noastră populară, pentru a nu se pierde în negura timpului și pentru a o transmite generațiilor viitoare. Printr-o horă moldovenească, acești copii, îndrumați de doamnele Petronela Bârsan și Anca Daniela Berdan, au demonstrat respectul pentru identitatea noastră națională.

8. De la Grădinița cu Program Prelungit „Voinicel” Călărași, grupul Mugurași din Bărăgan, coordonat de doamna Niculina Mușat, ne-au adresat următorul îndemn: Cântă lăutarii hora oltenească/ S-o jucăm cu foc că-i zestre strămoșească! Cu zâmbete și voie bună au încins pe scenă o Horă Oltenească.

Hora, care  semnifică forma rotundă a pâinii, plămădită din spicul auriu al câmpiei, nu este doar o înlănțuire de brațe, ci o împletire de sentimente și speranțe.

9. Din cele mai vechi timpuri, viața cotidiană a poporului nostru a fost însoțită de dansurile populare, în care s-a reflectat energia și emoția românilor. Prin dansul popular românesc, copiii descoperă magia dansului folcloric și a portului național, o lume încărcată de obiceiuri și simboluri tradiționale.

Cu voie bună și dragoste pentru joc, de la Grădinița cu Program Prelungit „Rostogol” Călărași, Mugurașii de Bărăgan, îndrumați de doamnele Carmina Petrescu și Mariana Vlad, ne-au încântat cu dansul popular Ciobănașul, un dans popular românesc, întâlnit preponderent în zona subcarpatică și de câmpie a Munteniei, Moldovei, precum și în sud-estul Transilvaniei.

10. Drag mi-e jocul românesc/ Și știu bine să-l pornesc.

Hai, române, lângă noi/ Să jucăm doi câte doi.

Tot pe loc, pe loc, pe loc/ Să jucăm și mai cu foc,

Ploiceanca din străbuni/ Jocul la români!

Grupul Cununița grâului de la Grădinița cu Program Prelungit „Brotăcel” Modelu au prezentat cu mândrie dansul Ploiceanca, sub atenta îndrumare a doamnelor Mariana Lungu și Gheorghița Tătaru.

11. De pe malul Ialomiței/ Vin Călușarii voinicei,

Cu zurgălăii la opinci/ Aduc tradiția aici.

În pas săltat și apăsat/ Înalță spiritul curat,

Alungă duhurile rele/ Ferind toți oamenii de ele.

Salutăm prezența Călușarilor voinicei” la ediția a V-a a concursului ”Pași  Mici  pe  Scena  Mare”, formație a copiilor de la Grădinița cu Program Prelungit „Voinicelul” Slobozia, pregătiți de doamnele Mihaela Badiu și Eugenia Chioveanu. Au prezentat Călușul, un dans în care dansatorii în vechime executau un ritual magic, dar care și-a pierdut în timp semnificația magică, devenind un dans care se caracterizează prin forță, agilitate și ritm, care îţi readuce instantaneu buna-dispoziţie.

12. Vin deodată, pe cărare/ Ciupercuțe populare,

Vin frumos înșiruite, De Ciuleandră pregătite.

Tot de la Grădinița cu Program Prelungit „Voinicelul” Slobozia, a venit și grupul de copii ”Ciupercuțe Populare”, îndrumat de doamnele Cecilia Nițu și Mihaela Bârsan. Au dansat Ciuleandra, despre care în vechime se spunea că este un dans al destinului, în care mulți își găseau sufletul pereche. Două fire, două paie/ Luați Ciuleandra la bătaie!

13. Lume dragă, oameni buni/ Asta-i polca din bătrâni,

Ce o poartă peste vremi/ Micii noștri-ialomițeni.

Să-i primim cu bucurie/Că sunt plini de veselie!

Cu aplauze au fost răsplătiți și grupul de copii ”Micii Ialomițeni” de la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava minunată” Slobozia, pregătiți de doamnele Claudița Florentina Ghebă și Daniela Mocanu, care au încântat publicul cu ”Polca din Bătrâni”.

14. Frunză verde iasomie/Noi suntem de la câmpie,

Florile din Bărăgan/ Sus, pe scenă, an de an.

Azi, în  strai de sărbătoare/ Vom dansa cu încântare

O horă moldovenească/ Toată lumea să trăiască.

Grupul ”Florile Bărăganului” de la Grădinița cu Program Prelungit „Amicii” Călărași, împreună cu doamnele care au pregătit acest dans, Mariana Sava și Elena Ramona Baltă, au dansat cu bucurie și au încântat publicul cu o ”Horă moldovenească”.

15. Astăzi, Tinere mlădițe/Ne-am gătit în straie noi,

Cu cătrințele brodate/Nimeni nu mai e ca noi.

Și-o să vă dansăm frumos/Un dans vechi și valoros,

Numai de fete jucat/ Și de băieți admirat.

Fetele de la Căpâlna/ Astăzi, vă vom prezenta.

Urmăriți cu atenție dansul /Și-apoi, puteți aplauda.

Unduind-se ușor grupul Tinere mlădițe de la Grădinița cu Program Prelungit „Țara Copilăriei” Călărași, alcătuit din fetițele pregătite de doamnele Georgeta Dincă și Ionela Anghel au intrat în scenă într-un șir grațios, specific dansului Fetelor de la Căpâlna. Originea si vechimea acestui dans rămân un mister. Transmiterea versurilor s-a făcut oral din generație în generație, iar pașii, în ritm sacadat, sunt învățați de fetițele din Căpâlna de mamele lor, încă de la 4-5 ani.

16. Între păduri, în colț de țară strămoșesc/ Un neam de oameni dârji și ne-nfricați trăiesc;

Îi recunoști îndată după port și grai/ Și după cântul zis la ceteră, pe plai.

În Maramureș sunt multe secole de când/ Necontenit au înflorit toți prunii,

Iar noi nutrim același unic gând/ Să ne cinstim pământul și străbunii.

Iubirea noastră-i versul, este cântul/ Cu sufletul și pulsul lor accelerat,

E dansul care zguduie pământul/ E Tropotita ce răsună-n sat.

Și au intrat în scenă Mlădițele dunărene de la Grădinița cu Program Normal nr.7 Călărași, conduse de doamna Angela Sesovici, cu naturalețe în pașii ritmicei Tropotite, care este pregnantă în toate jocurile maramureșene.

17. Frunzuliță de lipan/ Suntem Flori de Bărăgan.

Am venit cu voie bună/ Ca să dansăm împreună

Hora noastră muntenească/ Lumea toată s-o privescă.

Îmbrăcați de sărbătoare/ Cu costume populare,

Înainte, înapoi/ Cum e datina la noi,

Și la stânga, și la dreapta/ Uite-așa se joacă fata!

Azi strigăm și chiuim/ Pe toți să vă-nveselim.

Din Ștefan Vodă venim/ Grădinița s-o cinstim/ Așa cum doar noi știm.

Și din Ștefan Vodă au venit pe scena concursului Florile Bărăganului, copiii pregătiți de doamnele Nicoleta Anghel și Anișoara Mihai, care au încins cu veselie o Horă Muntenească.

18. Foaie verde magheran/ Grâușor din Bărăgan,

Am venit azi să dansăm/ Pe toți să vă încântăm.

Așa ne-au transmis copiii grupului Grâușorul de la Grădinița cu Program Normal „Elisabeta Rosetti” Roseți, îndrumați de doamnele Neli Marinache și Andreea Nicolae, care au prezentat pe scena concursului cu o suită de dansuri populare.

19. Formația de dansuri Licuricii provine din Dragoș Vodă și este alcătuită din 10 fetițe talentate și sclipitoare ca niște licurici. Acestea au dorit să încânte publicul și juriul demonstrând plăcerea lor de a dansa și bucuria de a participa la acest concurs reprezintă biletul spre un drum strălucitor, asemenea numelui formației.

Fetițele de la Grădinița cu Program Normal nr.1 Dragoș Vodă, au fost pregătite de doamna Săndica Voicu, să danseze o Horă moldovenească.

20. Hora noastră cea sprințară/ Cu pasul săltat,

Joc din bătrâni/ Ce prin vremi l-am păstrat.

Și așa, într-o frumoasă horă moldovenească s-au prins și  Românașii de la Grădinița cu Program Prelungit nr.1 Oltenița, îndrumați de doamnele Nicoleta Mărginean și Veronica Niculae.

Hora este cel mai cunoscut și mai vechi dans popular românesc. Cu toții știm că hora se joacă, nu se dansează, într-un cerc mare, format din mâinile dansatorilor.

Dansul reprezintă una dintre cele mai vechi forme de artă populară, fiind totodată un poem al neamului, căci, atunci când dansează românașii, inimile vorbesc. Fiecare mișcare vorbește despre talentul și caracteristicile spirituale ale poporului.

21. Cununița ne numim/ De la Spanțov noi venim

Și pentru că vă iubim/ Dorim să vă-nveselim.

De un an grupu-am format/ Și de-atunci am tot lucrat,

Dansuri multe-am învățat/ Și premii am câștigat.

Azi Ciuleandra învârtim/ Și cu portul ne mândrim,

Românește noi simțim/ România o iubim.

Sunt versurile de prezentare ale copiilor de la Grădinița cu Program Normal nr.1 Spanțov, grupul Cununița, coordonați de doamnele Daniela Șerban și Valentina Radu.

22. Deși suntem încă mici/ Cu drag am venit aici,

Cu pași mici pe scena mare/ Să dansăm o horă mare.

Hora noastră românească/ Cine-o joacă să trăiască!

Doruleț noi ne numim/ Din Oltenița venim

Și aplauze dorim/ În Călărași să primim.

Grupul Dorulețul, alcătuit din copiii de la Grădinița cu Program Prelungit nr.2 Oltenița s-au prins cu toții într-o Horă românească, fiind coordonați de doamnele lor educatoare, Niculina Stamate și Daniela Popa.

23. Și iar verde și-o lalea/ Vin din Alexandria,

Din meleag teleormănean/ Românași cu mult elan.

Brâulețul se numesc/ Jocul tare-l mai iubesc,

Azi prezintă o suită/ De pe Teleorman venită.

Și a fost invitată în scenă cu mult drag, formația Brâulețul, formată din copiii de la Grădinița cu Program Prelungit nr.6 Alexandria, pregătiți de doamnele educatoare Gabriela Șeicaru și Diana Sovărășteanu și de coregrafa Livia Vasilică, fiica iubitului nostru interpret Liviu Vasilică.

Preșcolarii veniți tocmai de la Teleorman au prezentat juriului și publicului o Suită de dansuri de pe Teleorman, bogat şi variat în dansuri energice, repezi, necesitând agerime şi virtuozitate.

24. Cu pași mici pe scena mare, cu emoție și bucurie, copiii din ansamblul Alunelul de la Grădinița cu Program Normal nr.1 Ulmeni, coordonați de doamnele Paula Șerban și Rodica Mușat, ne-au spus plini de mândrie:

Haideți toți, în pași de dans/ Să fim mândri românași,

Să dansăm hora cu foc/ Să răsară busuioc!

25. Floricică de cicoare/ Hai cu toți la hora mare!

Copiii din Grădinița cu Program Normal nr.1 Nana, ce formează grupul Românașii, împreună cu doamnele Mariana Doneanu și Valentina Drăgan, au adresat tuturor această invitație: Haideți, românașilor, porniți Hora!

” Hora e ceva din ritmul fluierului sfânt al lui Iancu, din faptele măreţe ale lui Cuza, din dangătul clopotelor de la Putna şi Alba Iulia, din îndemnul spre marea Unire cu Ţara. Ea este astăzi expresia cea mai fidelă a permanenţei şi libertăţii, este metafora renaşterii noastre naţionale.”

26. Iar acuma, iar așa/ Călușarii vor intra!

Perpetuând tradițiile populare românești, formația Pandelașul a dansat Călușarul, acest dans foarte ritmat care creează bună dispoziție și poftă de viață. Călușarii au fost puși în scenă de copiii de la Grădinița cu Program Normal nr.6 Oltenița, pregătiți de doamna Mihaela Popa.

Legătura cu pământul nostru natal, cu identitatea noastră o menținem doar păstrând vii tradițiile populare, portul specific fiecărei zone, cântecul și dansul popular, ale căror origini se pierd în negura timpului și pe care suntem datori să le lăsăm moștenire copiilor noștri.

Dansul popular romanesc, atât de variat ca stil, tempo și ritm, este o manifestare plină de forță și vitalitate ce exprimă specificul, obiceiurile și tradițiile fiecărei regiuni în parte, reflectând trăirile, sufletul și istoria noastră ca popor. Bogăția mișcărilor din dansul popular izvorăște din miile de jocuri existente în stilul propriu fiecărei regiuni, fiecare joc aducând cu sine veselia, temperamentul și energia ce ne caracterizează.

În partea a 2-a a spectacolului concurs ”Cu Pași Mici pe Scena Mare”, au urcat pe scenă alți prichindei dornici să arate publicului priceperea și bucuria lor de a dansa, a cânta, a interpreta.

De fapt, atât în prima parte, când pe scenă au urcat grupurile/formațiile înscrise în competiție, cât și în cea de-a doua parte, s-a demonstrat că jocurile populare românești și portul nostru popular purtat cu atâta mândrie de toți preșcolarii… care pentru câteva ore au fost vedete în sala de spectacole ”Barbu Știrbei” a Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași… este îndrăgit de toate categoriile de vârstă.

Faptul că dansul popular este atât de bine înrădăcinat în tradițiile noastre, ar trebui să ne bucure, deoarece în acest fel reușim să prezervăm tradițiile și obiceiurile noastre ca popor. Orice eveniment important din viața românilor, precum nunta, botezul, trecerea dintre ani și petrecerile cu prietenii, este marcat cu o horă, o sârbă, o învârtită sau o bătută. Toate aceste dansuri populare sunt sărbătoarea vieții și a spiritului nostru ca popor, exprimând bucuria, pofta de viață, veselia și vioiciunea noastră.

Felicitări organizatorilor, educatoarelor și părinților care au înțeles că sufletul copilului așteaptă să-i fie sădit în inimă dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, grație, ritm, iar această sarcină  revine într-o mare măsură, școlii și dascălilor, dar și părinților.

Deci, să nu ne luăm prea mult cu vorba! Juriul a început să delibereze, iar pe scenă, de data asta în afara concursului, au început să urce rând pe rând, ca să încânte și să răsplătească publicul alcătuit din colegi, părinți, bunici, frați, verișori, cadre didactice, cât și simpli iubitori și admiratori ai lor, copiii minunați și fericiți că pot oferi iubire prin frumosul dăruit din sufletul lor de îngerași.

1, Sunt micuţă, nu zic ba/ Şi îmi place a cânta.

De cu zori când mă trezesc/ Cu-n cântec mă-nveselesc.

Cântecul, când voi fi mare,/O să-l port peste hotare,

Cântul nostru românesc/ Despre plaiul strămoşesc!

Multumesc măicuţei mele/ Pentru tot ce m-a-nvăţat

Şi doamnei educatoare,/Ce cu drag m-a-ncurajat

Să păşesc,  deşi sunt mică/ Pe  scena mare, fără frică!

Acestea sunt sentimentele micuței Bruna Efrema Bombardelli de la Grădinița cu Program Normal nr.7 Călărași, pregătită pentru acest moment și pentru încă alte două care vor urma de doamna Angela Sesovici. Costumată ca o adevărată maramureșeancă, a interpretat melodia ”Maramureș, plai cu flori”.

2. Maramureșul răsună/ De joc și de voie bună.

De-acolo venim și noi,/ Cu pași mici și ochi vioi.

Să jucăm, să vă-ncântăm,/ Un pic sa vă bucurăm.

Mugurașii Munteniei,  ne  numim,/ De la Grădinița nr.1 Călărași, venim.

Țurai, țurai și țura!,/ Iată –ncepem a juca…

Da, și au început a juca o suită de dansuri din Maramureș copiii de la Grădinița cu Program Normal nr.1 Călărași, din grupul Mugurașii Munteniei, sub coordonarea doamnei Alina Simion.

3. Am o dragoste-ntr-un loc,/Se zbate ca foaia-n plop

Mă taie peste mijloc,/Dă, Doamne să am noroc!

Vântule de primăvară,/Ia-mi dorul din inimioară

Și du-l peste deal, în sus,/Unde mândra mea s-a dus!

Grupul folcloric Brâulețul al Grădiniței cu Program Prelungit nr.6 Alexandria, coordonat de doamnele Valerica Dan și Ionela Ene, ne-au încântat cu aceste neprețuite versuri populare, cu inegalabile melodii din folclorul teleormănean, dar și cu portul autentic, cu bine cunoscutele ipingele pe care acești copii talentați le-au câștigat în cadrul unui concurs județean. Sunt convinsă că toți s-au bucurat foarte mult de aceste momente oferite de copiii teleormăneni, care s-au dovedit a fi mici profesioniști, prin interpretare și atitudinea lor scenică.

4. Bruna Efrema Bombardelli de la Grădinița cu Program Normal nr.7 Călărași a urcat din nou pe scenă și a cântat într-un alt frumos costum popular, cel de moldoveancă, specific zonei din care a ales cele două cântece: Sunt o fată frumușică! și Mititelu Frumușălu.

5. Iată, hora o pornesc,/Mugurașii Moldovei o-nvârtesc,

E hora moldovenească,/Cine-o joacă să trăiască!

De la Grădinița cu Program Prelungit „Voinicel” Călărași, copiii grupului Mugurașii Moldovei coordonați de doamnele Nicoleta Stan și Aurelia Voicu, au prezentat Dans moldovenesc – dans etno.

6. Două ritualuri populare de aducere a ploii și încetare a secetei, Scaloianul și Paparudele, au fost puse în scenă de grupul de copii Florile Soarelui de la Grădinița cu Program Normal nr.1 Independența. Ei sunt îndrumați de doamna Carmen Buțoi. Copiii, fete și băieți, au fost costumați în părinții Caloianului, dar și în preot, dascăl, gropar, țigan și țigancă, iar roluri importante aveau și Paparudele ori bocitoarele.

Caloianul era solul trimis de oameni la Zeul Ploii, pentru a-l îndupleca să dezlege ploile. Astfel, în a treia săptămână după Paște, dar și pe vreme de secetă, copiii construiau o păpușă din lut, pe care o împodobeau cu coji colorate de ouă păstrate de la Paște, cu flori și cu busuioc. Îl îngropau apoi pe câmp, la răscruce de drumuri ori pe mal de râu, iar a doua zi sau după trei zile, în funcție de obiceiul din zona respectivă, dezgropau Caloianul și îl duceau cu alai la o apă curgătoare.

Caloianul era apoi trimis pe o apă curgătoare, pe o scândură de lemn, să tulbure apele și norii, așa cum se întâmplă înainte să plouă. Alaiul pornea apoi spre casa gazdei, acolo unde a fost confecționat Caloianul, sau acasă la un alt copil din grup, unde avea loc pomana Caloianului, iar copiii erau așteptați de către adulți cu plăcinte.

7. Erika Deacu are patru ani și este artista grupei sale de la Grădinița cu Program Prelungit „Țara Copilăriei” Călărași. S-a aflat pentru prima dată pe o astfel de scenă și a fost însoțită de bunul ei prieten, David Popa, căruia i s-a adresat prin cântec: Măi, bădiță Petre! A fost îndrumată de doamna Ene Ioana.

8. Bruna Efrema Bombardelli de la Grădinița cu Program Normal nr.7 Călărași, a urcat iarăși pe scenă și a interpretat cântecul Peste munți și peste văi.

9. Trupa Miresme de primăvară, înființată acum două luni, formată din șase fetițe, una mai drăguță decât cealaltă. Pentru a doua oară au fost pe scenă în această formație, prima fiind la Sărbătoarea Primăverii când au reprezentat Grădinița „Țara Copilăriei” la concursul „Câștigă pentru școala ta!”, cu același dans modern, Flowers. Micuțele au fost coordonate de Robuleț Georgica și Ivanciu Diana.

10. Miruna Adam, Grădinița cu Program Prelungit „Țara Copilăriei” Călărași, este o fetiță ambițioasă, plină de energie, dar și foarte sensibilă, afectuaoasă și prietenoasă, a interpretat la pian trei piese pe care le-a studiat cu multă perseverență: Valsul fluturașului, Cântec german și Odă bucuriei. A fost îndrumată de Dincă Georgeta și Anghel Ionela.

11. Delicate, grațioase,/Dobrogencele-s frumoase,

Talentate la cântat,/ Pe scenă le-am invitat.

Cântec vechi, spus de bunici,/Lângă sobă, celor mici,

Haide, Hai, Dunărea mea!/ Dunăre, cu apa ta!

În încheierea celei de-a doua părți, au urcat pe scenă formația Dobrogencele, fetițele de la Grădinița cu Program Prelungit „Step by Step” Călărași, pregătite de doamna Georgiana Dulgheru.

Sosirea momentului premierii, a adus tuturor și mai multe emoții, dar care s-au transformat la final în exuberanță, fericire și veselie.

Câștigătorul Trofeului Concursului Interjudețean de Dans Popular ”Cu Pași Mici pe Scena Mare”, ediția a V-a, 2019, este grupul Tinere mlădițe de la Grădinița cu Program Prelungit „Țara Copilăriei” Călărași, pregătit de doamnele Georgeta Dincă și Ionela Anghel.

Dansul Fetelor de la Căpâlna, a demonstrat cum, prin mijloace simple, se pot obţine efecte puternice. La prima vedere Purtata fetelor de la Căpâlna pare un dans simplu, dar secretul pare a sta în acei paşi simpli, care marchează în mişcarea lor coregrafică spirale, linii şerpuite şi cercuri, care nu-şi unesc niciodată capetele. Una lângă alta, fetele se ţin foarte strâns, încolăcindu-şi braţele pe după cot şi, într-un mare cerc, pornesc cu paşi bine ritmaţi. Jocul decurge când lin, când repede, de la stânga spre dreapta, înainte sau înapoi, legănat sau cu o ţinută dreaptă şi, de multe ori, pe fraze inegale, însoțit de cântecul fetelor.

De asemenea, nu pot să nu-i remarc pe câștigătorii premiului I, grupul Brâulețul de la Grădinița cu Program Prelungit nr.6 Alexandria, coordonați de doamnele Șeicaru Gabriela, Sovărășteanu Diana și coregraf – Livia Vasilică. Acești copii au impresionat prin prestanță, prin prezența lor scenică, prin faptul că pe chipurile lor se citea mândria de a fi urmași demni ai folclorului teleormănean.

Aici aveți lista tuturor premianților Concursului Interjudețean de Dans Popular ”Cu Pași Mici pe Scena Mare”, ediția a V-a, 2019.

Sincere felicitări tuturor celor care au contribuit la organizarea și desfășurarea în condiții optime a acestui regal de folclor pe care preșcolarii l-au dăruit tuturor celor prezenți.

Și ar fi demn de menționat în cele ce urmează toată echipa care a contribuit la succesul celei de-a V-a ediții a Concursului Interjudețean de Dans Popular ”Cu Pași Mici pe Scena Mare”:

  • Comisie de organizare: Olteanu Georgica, Duțu Vasilica, Ivanciu Romelia, Cojocaru Daniela, Simion Alina, Călin Marcela, Soare Daniela, Bîrsan Mihaela, Turcea Nicoleta, Ene Ionela, Socol Violeta, Vasilică Livia
  • Amenajare expoziția „Bucuriile copilăriei”: Voicu Aurelia, Popescu Elena
  • Asigurare decoruri scenă: Cojocaru Daniela, Simion Alina, Călin Marcela, Duțu Vasilica, Ivanciu Romelia, Flangea Niculina
  • Organizare sală și scenă: Duțu Vasilica, Ivanciu Romelia, Cojocaru Daniela, Puiduc Florentina, Barbu Nicoleta, Barbu Loredana, Călin Marcela, Romilă Rodica, Simion Elena, Vlad Manuela, Năstăsescu Vergilia, Ștefan Laura, Sarhizian Laurenția , Dinu Viorica, Filip Nela, Chirea Lucica, Florea Daniela, Cojocaru Angela, Adamescu Steluța, Iancu Aurelia, Porumbel Paula, Chiru Mariana, Comnea Cătălina.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rarg0654/public_html/wp-content/plugins/ultimate-responsive-image-slider/layout.php on line 17

Cu Pași Mici pe Scena Mare – ediția a V-a

Liliana Manea

prof. Vali Duțu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page