Evenimente, Ultimile Știri — martie 11, 2016 at 01:48

Crucea Roșie Călărași: Obiectiv principal – Sănătatea Femeii! prin proiectul ”Femeia: O PRIORITATE!”

by

Crucea Rosie Calarasi, în parteneriat cu Primaria Călărași și Instituția Prefectului Călărași,  va lansa în data de 18 martie 2016, proiectul  ”FEMEIA : O  PRIORITATE!”. Prin intermediul acestui proiect inițiat și coordonat de directorul Crucii Roșii filiala Călărași, Aura Giurcă, se urmărește informarea eficientă, dezbaterea a diverse teme privind educația femeilor şi tinerelor fete, pentru prevenirea și combaterea diverselor probleme de sănătate şi deopotrivă creşterea gradului de conștientizare, cunoştinţe şi abilităţi de comunicare privind afecțiunile medicale ce țin de sănătatea femeii.

sanatate femeiProiectul  ”FEMEIA : O  PRIORITATE!”, are ca obiectiv principal Sănătatea Femeii.  În cadrul acestuia se vor derula sesiuni de informare asupra diverselor probleme medicale de interes pentru femei. Sănătatea este un dar nepreţuit și de aceea este nevoie să ne îngrijim în permanenţă de acest aspect. Proiectul coordonat de Aura Giurcă, va viza informarea femeilor cu privire la aspectele medicale legate de diverse afecțiuni la care sunt supuse pe parcursul vieții, informarea despre modalităţile de depistare ale bolilor, ale factorilor care favorizează apariţia lor, cât şi măsurile care contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire.

Acest eveniment care se va desfășura în data de 18 martie 2016, începând cu ora 10.30, în sala de sedințe a Primăriei Călărași, este primul ce va deschide seria întâlnirilor care au ca obiectiv principal sanatatea și informarea corectă a femeilor, ce vor urma pe parcursul întregului an 2016 și  care își propune să dezbată subiecte medicale de interes pentru toate femeile călărașene, indiferent de vârstă.

La această primă sesiune, tema principală va fi informarea femeilor asupra problematicii Fibromului Uterin. Prevenire. Complicații. Tratament. Mituri.

Acest prin eveniment din cadrul proiectului ”FEMEIA : O  PRIORITATE!”, va fi moderat de Mihaela TATU, bine cunoscuta realizatoare și moderatoare de emisiuni de televiziune din România timp de 20 de ani, care în prezent, datorită extraordinarei capacități și abilități de comunicare este trainer motivational, acreditat ANC. Vedeta însăși, în 2010 a fost diagnosticată cu fibrom uterin și a suferit o intervenție chirurgicală.

Dezbaterile interactive cu publicul prezent în sală, vor fi susținute și vor beneficia de experiența, de informațiile și sfaturile utile ale medicului primar, doctor în științe medicale, Zorela-Adriana SGARBURA și ale medicului primar, șef secție obstretică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Călărași,Claurian IONITA.

Poate că ai fost diagnosticată de curând cu fibrom uterin și ai o mulțime de întrebări în legătură cu această boală!

Canon Inc

Despre FIBROMUL UTERIN

Conform datelor din literatura de specialitate, circa 20-40% dintre femei suferă de fibrom până la vârsta de 35 de ani, iar odată cu înaintarea în vârstă ( până la 50 de ani), procentul poate ajunge până la 70-80%. După menopauză, ca urmare a reducerii concentrației hormonilor ovarieni, estrogen și progesteron, fibroamele nu mai cresc în dimensiuni.

Fibromul uterin, numit și miom sau leiomiom, este cea mai frecventă tumoră solidă benignă întâlnită în ginecologie, care apare de cele mai multe ori la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Termenul de “tumoră” este asociat în mod eronat cu cancerul. Practic, doar 0,2% – 0,5% dintre fibroame se pot transforma în cancer (sarcom), dar pot fi însoțite de un cancer genital, avertizează medicul primar, Dr. Zorela-Adriana Sgarbură, doctor în științe medicale. De aceea este imperios necesar ca înainte de a lua o atitudine terapeutică, pacienta să fie corect și complet investigată (examen ginecologic cu recoltarea testului Babeș-Papanicolaou, ecografie transvaginală, histeroscopie, etc). Așadar, fibromul uterin este o maladie care nu poate fi încadrată în categoria cancerelor, ce se dezvoltă treptat la nivelul peretelui uterin sau în interiorul cavității uterine, fiind alcătuit din țesut conjunctiv și fibre musculare netede.

Fibromul uterin poate fi de diverse mărimi. El crește cu timpul, putând atinge dimensiuni considerabile, iar în cazul unei creșteri accentuate, poate deforma uterul și comprima organele vecine. Motivul apariției fibroamelor nu este pe deplin cunoscut, dar multe din studiile realizate au arătat că factorii implicați în dezvoltarea lor sunt concentrațiile fluctuante hormonale, în special ale estrogenului și progesteronului.

Dimensiunile pot varia de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formaţiunea se poate dezvolta în orice regiune a uterului.

Fibromul uterin se poate dezvolta în diverse locuri ale uterului. Poate crește pe suprafața interioară a cavității uterine, în interiorul peretelui uterin sau pe suprafața exterioară. În funcție de localizarea lor, fibroamele se clasifica în 3 mari tipuri, fiecare dintre ele producând simptome caracteristice.

Fibroamele intramurale cresc în interiorul peretelui uterin, această formă de fibrom fiind cea mai des întâlnită. Din cauza localizării lor, fibroamele intramurale provoacă o creștere a abdomenului, făcând uterul să pară mai mare decât în mod normal. În același timp, ele cauzează senzația de permanentă balonare. În funcție de dimensiunile lor, aceste tipuri de fibrom au simptome caracteristice precum: sângerări menstruale abundente, durere pelvină, urinare frecventă și durere de spate. De asemenea, fibroamele foarte mari pot cauza tulburări de micțiune sau constipație. Aceste modificări pot cauza dureri în timpul actului sexual, infertilitate, avort spontan sau complicații ale sarcinii.

Fibroamele subseroase sunt situate la nivelul stratului extern al uterului, pe suprafața acestuia și pot crește dinspre perete spre interiorul cavității abdominale. Aceste fibroame nu provoacă decât rareori tulburări menstruale, deoarece sunt localizate în afara locului de unde se elimina sângele menstrual.

În schimb, ele pot atinge dimensiuni foarte mari, ajungând să preseze alte organe. Dacă se dezvoltă înspre peretele din spate al uterului, ele vor presa coloana vertebrală, cauzând dureri de spate. Dacă presează asupra rectului, atunci efectul va fi de constipație. Dacă se dezvoltă pe peretele din față al uterului, atunci ele presează vezica, provocând urinare frecventă.

Uneori, fibromul subseros poate fi conectat cu uterul prin intermediul unei prelungiri vasculare sau pedicul. Acest tip particular de fibrom se numește fibrom subseros pediculat. El se poate răsuci în jurul pediculului, provocând dureri intense.

Fibroamele submucoase sunt situate sub endometru și cresc spre interiorul cavității uterine, putând modifica forma și mărimea acestuia. Aceste tipuri de fibroame pot determina simptome menstruale grave, inclusiv sângerări între ciclurile menstruale și dureri menstruale. Și aceste tipuri de fibrom pot dezvolta un ax conjunctiv (pedicul) care rămâne atașat de peretele uterului, în timp ce fibromul poate crește în interiorul cavității uterine. Astfel, se pot produce contracții ale uterului, care încearcă să elimine corpul pe care îl resimte ca fiind străin, provocând astfel crampe. Femeile cu fibroame submucoase au cicluri menstruale neregulate și sângerări menstruale abundente.

În cazuri foarte rare, fibroamele uterine se pot dezvolta la nivelul colului uterin (fibroame cervicale) sau la nivelul ligamentelor care susțin uterul, fiind numite fibroame intraligamentare.

O femeie poate avea unul sau mai multe tipuri de fibrom, caz în care este dificil de identificat care dintre fibroame produce simptomele. Există și o veste bună: unele dintre ele, cele din grosimea peretelui utern, dacă au dimensiuni reduse nu necesită tratament.

Este bine de știut că fibroamele uterine beneficiaza de multe variante de tratament inainte de a ajunge la interventia chirurgicala.

Pentru mai multe informații cu privire la diagnosticarea și tratamentul fibromului uterin, consultă un medic specialist! El te va ajuta să înțelegi această problemă și să o tratezi.

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page