Editoriale — iulie 15, 2014 at 03:32

Cresterea economica si progresul nu pot fi asigurate decat de mediul privat

by

10156151_10202860624574919_6998177709638591421_nFiecare om este un mister si o taina. Mai ascultaţi si economistii! Deciziile politrucilor au bagat lumea în criză…

“Florin Citu, fostul economist sef al ING vede ca solutie pentru cresterea economica din Romania reducerea fiscalitatii pe capital si munca, impactul asupra bugetului fiind ne- semnificative datorita elasticitatilor din economie. Pledoaria lui Citu, dezvoltata la o conferinta desfasurata la BNR, a venit imediat dupa o replica a Guvernatorului Isarescu. “Ce poate sa fie mai grav pentru Romania decat sa adopte o paleta de stimuli fiscali pe care sa nu o poata sprijini?”, se intreba retoric Isarescu. “Ce propun eu nu se refera doar la partea de venituri, ci o reforma a bugetului si fiscalitatii. Pe de o parte sustin reducerea impozitelor pe venit, profit si a CAS. In acelasi timp foarte important acesta strategie functioneaza numai cu reducerea in urmatorii 5 ani cu 50 la suta a angajatilor in sectrul public. Pe langa restructurarile normale un mod simplu si eficient,folosit de Romania pana in 2004, este PRIVATIZAREA”, spune Florin Citu.

“Privatizarea este cea mai eleganta si mai putin dureroasa forma de restructurare a statului. Ceea ce propun eu va functiona numai in cazul in care credem ca statul trebuie sa se restranga in economie si sa lase locul sectorui privat. Deci o schimbare radicala in modul de gandire al celor care implementeaza politica economica azi”, mai spune Florin Citu.

De cealalta parte, Isarescu a facut apel la realism, reamintind ca orice relaxare fiscala desi ar sustine investitiile private, in general mai eficiente decat cele de stat, ar echivala cu mai putini bani pentru cele 40.000 de proiecte publice incepute si neterminate, care inseamna resurse blocate. Isarescu sugereaza astfel ca reducerea fiscalitatii ar fi reprezentat o solutie daca bugetul n-ar trebui sa sustina in continuare zeci de mii de proiecte publice, in care deja au fost investite sume importante.

Limitarea expansiunii statutului a fost sustinuta mult mai direct de Citu, partizan explicit al ideii ca pe termen mediu si lung cresterea economica si progresul nu pot fi asigurate decat de mediul privat. Citu vede ca solutie pentru cresterea economica din Romania reducerea fiscalitatii pe capital si munca, in ciuda efectelor asupra bugetului, pe care de altfel nu le anticipeaza ca semnificative datorita elasticitatilor.

“Reglementarea nu a functionat, sistemele poate erau eficiente, dar nu erau adaptabile. De aceea cred ca este nevoie de noua abordare. A venit momentul nu doar in Romania, dar si la nivel mondial pentru o noua abordare. Este acum o problema de supravietuire a sistemului, am ajuns la acel punct foarte dificil in care trebuie sa stim daca sistemul poate supravietui. Si nu gasim in economie exemple de supravietuire, dar gasim in natura, ecosistemele au supravietuit”, a explicat Citu. (hotnews- octombrie 2011)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page