Politica, Politici europene — februarie 3, 2017 at 15:58

Crește îngrijorarea în Europa față de interdicția de călătorie impusă de SUA

by

Ordinul executiv al președintelui SUA, care include interdicția temporară de intrare în SUA a cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane, a fost condamnată covârșitor în Parlamentul European. Cei mai mulți deputați au descris restricțiile de călătorie ca fiind arbitrare și contrare valorilor democrațiilor occidentale, cum ar fi libertatea, nediscriminarea și solidaritatea.

trumpOrdinul executiv al noului președinte american, care interzice temporar călătorilor din șapte țări majoritar musulmane să intre în SUA, a stârnit îngrijorări serioase în UE.  Având în vedere că retorica politică provoacă deja diviziuni sociale adânci, deputații europeni nu s-au sfiit să formuleze critici, exprimându-și îngrijorarea că interdicția SUA alimentează în continuare xenofobia.

Se presupune că SUA este țara libertății și a imigrației. Suspiciunea împotriva anumitor țări sau comunități religioase nu duce la prietenie. Aceasta duce la ură. Aceasta este o minciună populistă. Unii oameni primesc interdicție, alții nu. Practic, depinde cu cine face afaceri dl Trump.

Din 1975, niciun american nu a fost ucis în SUA de un cetățean al niciuneia dintre cele șapte țări care figurează în ordinul executiv al președintelui Trump. Manevrele dlui Trump au atins o coardă sensibilă, deoarece legislatorii sunt de aceeași părere, apărând valorile fundamentale ale Europei. Putem face un singur lucru împreună, să ripostăm ca Uniune Europeană. Dacă a fost ales, nu înseamnă că acesta poate sfida valorile umane.

Șefa politicii externe a UE Federica Mogherini a salutat clarificările venite din partea autorităților SUA că cetățenii UE nu vor fi afectați de interdicția de călătorie, chiar dacă dețin cetățenia unuia dintre cele șapte state afectate. Dar a exprimat clar că ”acest lucru nu schimbă evaluarea noastră generală privind ordinele executive (…) UE nu va întoarce spatele nimănui care are dreptul la protecție internațională”, a spus ea, adăugând că ”aceasta este poziția noastră și aceasta va fi și pe viitor.”

federica mogherini

Șefa politicii externe a UE Federica Mogherini

“Trump a fost ales și dorim dialog”, a spus liderul grupului PPE, Manfred Weber (DE). “Când Trump spune că se luptă cu imigrația ilegală sau cu islamismul radicalizat, suntem de acord. Dar interdicția de călătorie nu înseamnă aceste lucruri. Suspiciunea generalizată asupra țărilor și oamenilor duce la xenofobie. SUA au fost mereu o țară a libertății și a drepturilor fundamentale, acum Trump acceptă tortura.” Astfel ”un stat devine un răufăcător în sine”, a mai spus el.

Gianni Pittella (S&D, IT) a spus: ”Aceste prevederi sunt un atac împotriva culturii legale și valorilor fundamentale europene (…) Să fim clari: interdicția de călătorie (…) nu este împotriva terorismului. Este o minciună, o demagogie pentru că afectează unele state, dar nu și statele cu care Trump face afaceri! Cer companiilor aeriene să nu refuze pasagerii din statele aflate pe acea listă. Și ar trebui să evităm o vizită a lui Trump în Europa atâta vreme cât aceste interdicții sunt în vigoare: ușile să îi fie închise!”

Syed Kamall (ECR, UK) a spus: ”Această interdicție arbitrară transmite un mesaj că există o contradicție inerentă între a fi un bun musulman și a fi un bun cetățean al unei democrații occidentale. Este exact același argument ca și al Daesh și al altor extremiști (…) Cu toate acestea, americanii au votat pentru candidat, care a face ceea ce a promis. Deci trebuie să acceptăm că acest președinte, prioritățile și politicile sale sunt consecințele unui mare val de nemulțumire.”

Faptul că niciun terorist din țările interzise nu a acționat pe teritoriul SUA arată, după părerea lui Guy Verhofstadt (ALDE, BE), că ”este vorba de o pură discriminare”, de o măsură menită să încurajeze populismul și naționalismul. El a adăugat că Europa este și ea amenințată de aceste forțe și că speră ca liderii europeni, atunci când se vor reuni la Valletta, se vor opune ”acestui grup de populiști și naționaliști care vor să ne distrugă.”

Liderul grupului GUE/NGL Gabrielle Zimmer (DE) a spus: ”Să ridicăm valorile noastre în fața disprețului lui Trump, să arătăm, cu o politică de migrație caracterizată de solidaritate, că oamenii care caută protecție nu pot fi cauza răului (…). Ce s-ar fi întâmplat cu democrațiile europene după război dacă refugiații de nazism nu ar fi găsit un loc sigur?

”Cine s-ar fi gândit că libertățile și drepturile pe care toți le considerăm naturale se pot evapora atât de repede. Se pare că așa moare democrația liberală”, a spus liderul grupului Verzilor Ska Keller (DE). Ea a cerut UE să fie ”campioana protecției dreptului internațional, drepturilor și libertăților omului – să facem Europa contra-modelul la Trump.”

Nigel Farage (EFDD, UK), a spus că în SUA un ”democrat ales corect face ceea ce a fost ales să facă.” El a descris plângerile europene ca o ”dovadă a anti-americanismului UE” și a propus invitarea președintelui Trump la Parlament pentru ”un dialog deschis.”

Co-președintele grupului ENF Marcel De Graaff (NL) a cerut președintelui Consiliului European Tusk și Comisiei să ”urmeze exemplul președintelui Trump, să instaleze controale la frontiere. Să țină jihadiștii afară. Nu doar din cele șapte state evidențiate de Trump, ci din mult mai multe.”

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page