Femei şi Bărbaţi, Plăcerile vieţii — decembrie 4, 2013 at 15:41

Creierele barbaţilor versus ale femeilor

by

De ce barbatii gandesc atat de altfel decat femeile?… O deosebire majora intre barbati si femei se observa in felul in care sunt dispuse conexiunile din creier: creierul masculin are mai multe conexiuni in interiorul fiecarei emisfere, in timp ce creierul femeilor are mai multe conexiuni intre emisfere. Aceste diferente explica o serie de deosebiri dintre barbati si femei, observate in viata de toate zilele.

creiere

Rezultatele cercetarilor, realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania, sugereaza ca, la barbati, creierul este optimizat pentru abilitati motorii, in timp ce creierul femeilor este optimizat pentru combinarea gandirii analitice si a celei intuitive.

„In general, la barbati sunt conectate mai putenic partea din fata cu cea din spate a creierului, in timp ce femeile au un sistem mai puternic de conexiuni stanga-dreapta”, a explicat Ragini Verma, profesor de radiologie la Universitatea Pennsylvania. Dar ea a avertizat totodata ca nu e cazul sa fie facute generalizari superficiale despre barbati si femei pe baza acestor rezultate.

Numeroase studii anterioare descoperisera existenta unor diferente comportamentale intre barbati si femei; de exemplu, femeile au o memorie verbala mai buna si capacitati mai bune de cognitie sociala, in vreme ce barbatii au, in general, capacitati motorii si de gandire spatiala mai bune.

Studiile pe creier au aratat ca femeile au in structura creierului un procent mai mare de materie cenusie (asociata cu procesarea informatiei), in timp ce barbatii au un procent mai mare de materie alba, „cablurile de legatura” din sistemul nervos.

Dar prea putine studii au investigat modul diferit de dispunere a conexiunilor din creier (conectomul) la cele doua sexe.

In cadrul acestui nou studiu, cercetatorii au scanat creierele a 949 de copii si tineri, cu varste de 8-22 de ani (428 de participanti fiind de sex masculin si 521 de sex feminin), folosind o metoda de imagistica prin rezonanta magnetica denumita diffusion tensor imaging, in cadrul careia este urmarita difuziunea moleculelor de apa prin creier. Cercetatorii au analizat intai participantii ca un singur grup, iar apoi ca trei grupuri separate, constituite pe criteriul varstei.

In ansamblu, subiectii de sex masculin aveau conexiuni cerebrale mai puternice in interiorul emisferelor cerebrale, in timp ce persoanele de sex feminin aveau conexiuni mai puternice intre cele doua emisfere, arata autorii in articolul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Aceste rezultate erau valabile la nivelul encefalului („creierul mare”); in schimb, in cerebel (situat posterior si cunoscut popular sub numele de „creierul mic”), care joaca un rol important in coordonarea miscarilor muschilor, situatia era inversa: subiectii de sex masculin aveau mai multe conexiuni intre emisfere.

In mare, rezultatele confirma multe dintre stereotipurile asociate cu modul in care judecam barbatii si femeile. Cercetatorii insisi au fost surprinsi de aceste „potriviri”. Ceea ce au descoperit ei sustine ideea ca barbatii „sunt mai buni” in ceea ce priveste abilitatile motorii, perceptia, activitatile coordonate, in timp ce femeile se descurca mai bine cu analiza integrativa si gandirea intuitiva, sunt ascultatoare mai bune si se implica mai mult din punct de vedere emotional.

Dar aceste rezultate sunt valabile in general, la nivelul populatiei, nu pentru fiecare barbat ori femei in parte, explica Ragini Verma. „Fiecare individ poate avea atat caracteristici masculine, cat si caracteristici feminine”, a spus ea.

Cand cercetatorii au comparat participantii din diferite grupuri de varsta, au constatat ca diferentele cele mai pronuntate intre creiere la cele doua sexe, inc eea ce priveste dispunerea conexiunilor cerebrale, se observau la adolescenti (14-17 ani), ceea ce sugereaza ca sexele incep sa se diferentieze din acest punct de vedere in anii adolescentei, pentru ca, ulterior, diferentele sa se estompeze usor.

La ora actuala, totusi, cercetatorii nu pot cuantifica precis masura in care un individ prezinta caracteristici feminine sau masculine ale conectomului cerebral. O alta chestiune nelamurita: diferentele stucturale au drept consecinta deosebiri in functionarea creierului sau deosebirile functionale sunt cele care determina diferentele de structura?

„Este frapant cat de complementare sunt creierele barbatilor si ale femeilor”, spune Ruben Gur, co-autor al studiului. „O harta detaliata a conectomului cerebral uman nu numai ca ne va ajuta sa intelegem mai bine diferentele dintre modul de a gandi al barbatilor si cel al femeilor, dar ne va oferi si o perspectiva mai aprofundata asupra originii unor tulburari neurologice, care sunt adesea specifice unui sex sau altul.”

Surse: LiveScience

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page