Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — decembrie 5, 2016 at 14:41

Credinţe și obiceiuri de Moș Nicolae

by

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie ca ghetuţele sau cizmuliţele lor să fie lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri. Conform tradiţiei populare, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, muritorii de rând, se spune că preţ de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

sfantul nicolaeÎn fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moşul cu barbă albă – Moş Nicolae, este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreaga lume, dar acesta îşi face timp să asculte dorinţele fiecărui copil în parte şi vine pe la ferestre și la uși să pună în cizmuliţe diferite daruri: pentru copiii cuminţi, el are în desagă dulciuri, fructe şi jucării, iar pentru cei năzdrăvani, o mulţime de nuieluşe.

În tradiţia populară se spune că în noaptea de Sfântul Nicolae începe iarna. Moş Nicolae este bătrân şi are barba albă, iar în ziua de 6 decembrie el îşi scutură barba, ceea ce înseamnă că trebuie să înceapă să ningă. Conform tradiţiilor româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

De Sfântul Nicolae, ziua începe să se mărească şi tot atunci se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice. Se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează şi rodul livezilor pentru anul viitor.

În tradiţia românească Moş Nicolae mai era numit şi San-Nicoară. San-Nicoară este o personificare la vârsta senectuţii, a timpului îmbătrânit. El este cel care păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apară soldaţii pe timp de  război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. În nopţile marilor sărbători, când se deschide cerul pentru o clipă, oamenii pot să-l vadă stand la Masă Împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

Moş Nicolae împarte astăzi, asemănător lui Moş Crăciun, daruri celor mici. Mai veche este însă tradiţia pedepsirii copiilor neascultători cu nuieluşa lăsată în încălţările lor în noaptea de 5/6 decembrie. Ca sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiţiei creştine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice, dedicate în special lupilor şi spiritelor morţilor-strigoi, început la mijlocul lunii Noiembrie (Filipii de Toamnă, Filipul cel Şchiop, Ovidenia, Lăsatul Secului de Crăciun, Noaptea Strigoilor şi Santandrei) şi încheiat la începutul lunii decembrie (Zilele Bubatului, Varvara, Moş Andrei), specific unui străvechi început de an autohton, probabil Anul Nou dacic.

Sărbătoarea de pe 6 decembrie prefigura victoria binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului: “la Sfântul Nicolae se întoarce noaptea la ziuă cu cât se suceşte puiu-n găoace” (Rădulescu-Codin, Mihalache, 1909, p. 91), spune o zicală musceleana. Aceleaşi simboluri optimiste apare şi în legenda ardeleană despre Sannicoara şi Santoader, păzitori ai Soarelui, că şi din tradiţia bucovineană care susţine că Sannicoara poate fi văzut în noaptea de Anul Nou “în lumina mare, atunci când cerurile se deschid de trei ori” (Pamfile, 1914, p. 157).

mos-nicolaeCredinţe sau obiceiuri asociate cu  Moş Nicolae de peste tot din lume

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moşul străbate întreg globul, însoţitori diferiţi aşteptându-l la graniţele ţărilor pentru a-i înmâna lista copiilor cuminţi şi pentru a-l ajuta în împărţirea cadourilor:

În ţări precum Olanda, Elveţia sau Germania se spune că darurile aduse de Moş Nicolae trebuie neapărat împărţite cu ceilalţi. Aşadar, darurile sale nu se vor asemăna celor aduse de Moş Crăciun, el răsfățându-i pe copii doar cu  bomboane, prăjituri, portocale sau alte fructe.

Olandezii se aseamănă oarecum cu românii, primindu-şi darurile în saboţi din lemn, şi nu în vestitele şosete aşezate lângă horn.

Ei bine, nu te aştepta ca Moş Nicolae să fie de fiecare dată însoţit de vestiţii reni şi să poposească pe acoperişurile caselor cu sania, întrucât în fiecare ţară Moşul soseşte într-un alt mod: de exemplu, în Germania el vine într-o caleaşcă trasă de două capre, în Hawai nu are cum să ajungă altfel decât cu barcă, iar în Austria se presupune că însoţitorii săi sunt de fapt îngeri ce au adunat de-a lungul anului informaţii preţioase despre toţi copiii din ţară. În alte părţi, însă, cei care îl ajută pe Moş la împărţitul cadoruile sunt un cal şi un măgar ce poartă coşurile cu darurile copiilor.

În România, moşul vine sau mai degrabă venea în fiecare an într-o sanie frumoasă trasă de reni. Totuşi, de când vremea nu îi mai permite acest mijloc, el găseşte în fiecare an o soluţie de compromis şi vreun ajutor care să îi înlesnească împărţitul cadourilor. Un lucru este sigur: moşul nu uită niciun copil cuminte ce îşi pregăteşte atent cizmuliţele pentru darurile mult visate.

În tradiţia popular românească, se spune că ziua de Moş Nicolae este cea care alungă toate vrăjile şi farmecele făcute peste an, ele nemaiavând efect în luna lui decembrie.

De asemenea, oamenii de la ţară pun crenguţe de pom în apă, la căldură pentru a vedea cum va fi anul viitor. Dacă acele crenguţe înverzesc, ţăranii spun că Moş Nicolae le pregăteşte un an bogat şi roditor.

În România, că de altfel şi în Rusia sau Ucraina, Sfântul Nicolae este foarte popular şi iubit.

Fie că se numesc Nicu, Nicolae, Nicoleta, Nick, Nicoară, Niculiţă, Niculina, Nae, Nicuşor, Nicolina, Nicola etc, toţi cei care poartă derivate ale acestui nume sunt consideraţi oamani victorioşi, aşa cum se interpretează de altfel şi numele greşesc de origine.

Aşadar, pregăteşte-ţi ghetele pentru venirea lui Moş Nicolae şi nu uită să le trimiţi un mesaj tuturor prietenilor ce poartă numele acestui important  şi îndrăgit sfânt.
mos-nicolae1

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page