Comunicate de presă, Ultimile Știri — ianuarie 17, 2014 at 11:50

„COPILĂRIE FĂRĂ DELINCVENŢĂ” – UN PROIECT AL POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU PREVENIREA DELINCVENŢEI MINORILOR

by

În prezența adjunctului inspectorului general al Poliției Române, chestor de poliție dr. Gheorghe Popa, in data de 14 ianuarie, a avut loc conferinţa de deschidere a Proiectului ,,Copilărie fără delincvenţă” – un proiect iniţiat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.G.P.R..

copilarie fara delicventa

În cadrul proiectului, se va derula o campanie de prevenire, destinată minorilor, părinţilor acestora, precum şi cadrelor didactice.

Fiind unul dintre pilonii centrali ai proiectului, campania îşi propune creşterea gradului de informare şi conştientizare în rândul copiilor, părinţilor şi profesorilor, cu privire la comportamentele predelincvente şi delincvente, modalităţi de prevenire, gestionarea situaţiilor conflictuale sau consecinţe legale.

Campania va fi implementată în 47 de şcoli din România, la nivelul claselor V-VIII, fiind implicaţi aproximativ 17.000 de elevi, părinţii acestora, precum şi 700 de cadre didactice.

Poliţiştii de la structurile de prevenire, în colaborare cu asistenţi sociali, vor purta discuţii cu elevii pe tema delincvenţei juvenile, vor organiza concursuri şi expoziţii tematice.

Un element inedit, ce ilustrează metodele moderne de prevenire a criminalităţii, este implicarea directă a elevilor în activităţi, nu numai în calitate de beneficiari, ci şi de organizatori.

Astfel, în şcolile în care se va derula campania vor fi create ,,Consilii de Prevenire a Criminalităţii”, constituite atât din elevi cu comportament meritoriu, cât şi din elevi cu probleme de comportament. Prin cooptarea copiilor la organizarea evenimentelor preventive se urmăreşte creşterea gradului de implicare şi responsabilizare, precum şi o mai bună asumare a atitudinii preventive.

Conceptul de ,,învăţare prin joc” va fi şi el ilustrat, prin crearea unui joc pe calculator, atractiv şi adaptat vârstei, prin care copiii să înveţe cum să gestioneze conflictele, cum să evite violenţa şi să se ferească de pericole.

Activităţile prevăzute în cadrul proiectului se vor derula pe o perioadă de 24 de luni.

Partenerii Inspectoratului General al Poliţiei Române în acest proiect sunt, în plan intern, Direcţia Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar în plan extern, Poliţiile din Cehia şi Bulgaria.

Proiectul este finanţat prin programul de granturi al Comisiei Europene ,,Prevenirea si lupta împotriva criminalităţii” (ISEC), beneficiind de un buget total de 211.610 euro, din care 90% reprezintă finanţarea Comisiei Europene, iar 10% contribuţia statului român.

Activităţile circumscrise proiectului se vor desfăşura atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pe teritoriile celor două state partenere.

Sursa:politiaromana.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page