Familie, Lifestyle — mai 17, 2013 at 18:06

Copiii şi întrebările lor dificile…

by

intrebariSinceritatea şi simplitatea, mai presus de toate… acesta este cel mai bun mod de a vorbi cu copiii…

Copii, crescând, încep să pună întrebări precise şi adesea pretind un răspuns clar. Nu sunt proşti  şi  este contraproductivă a încerca să-i pacaleşti inventând răspunsuri fantastice. Mai bine le spui adevărul, chiar şi atunci când acest lucru poate fi jenant sau dureros.

Să vedem împreună cum să ne comportăm cu copiii noştri, pe baza întrebărilor pe care aceştia ni le pun.

A vorbi cu copiii despre subiecte dificile este foarte simplu, deşi nu pare… adesea, noi adulţii suntem cei care facem complicate tratându-le ca şi cum am trata subiecte ca şi războiul, moartea, nenorocirea, etc. În plus, cultura noastră occidentală face această sarcină şi mai dificilă, deoarece unele argumente sunt considerate tabu.

Cea mai comună greşeală comisă de adulţi şi de părinţi în primul rând, este aceea de a spune minciuni… când adevărul este incomod, jenant şi dureros… dar , cu copii ar trebui să fim întotdeauna sinceri, folosind desigur anumite filtre adecvate, care, evident,  pot ajuta la înţelegerea conceptelor, fie ele chiar şi dificile, pentru că sunt abstracte.

De modul în care ne confruntăm  cu unele probleme va depinde şi atitudinea lor viitoare faţă de aceste probleme.

intrebari 1

MOARTEA

Copii şi moartea…  un subiect spinos?… deloc!…  Este important să îl faci să înţeleagă şi să fie clar pentru copilul tău că moartea este una dintre etapelenaturale  ale vieţii. Trebuie să-i explicăm că totul are un început şi un sfârşit… şi la un moment dat oamenii şi animalele mor. Puteţi obţine ceva ajutor prin intermediul unor poveşti…  cel mai important lucru este să-i explicaţi că cine moare nu mai este fizic printre noi şi, în funcţie de orientarea culturală şi religioasă a familiei, apoi îi puteţi vorbi de cer, de rai, de reîncarnarea, etc…

NAŞTEREA

Să vorbeşti despre sex copiilor este un subiect tabu pentru mulţi adulţi şi părinţi… care, la întrebarea “Cum se nasc copiii?” încă preferă să povestească basmul cu barza…  acest lucru este o greşeală… ar trebui să le vorbim despre naştere ca un moment de uniune între bărbat şi femeie, putând chiar să răsfoim cărţi cu ilustraţii. Mai bine utilizaţi un limbaj uşor de înţeles în funcţie de vârsta… la 6/7 ani se pot introducere chiar termeni ca penis sau vagin, combinate împreună pentru vocabularul folosit de mici, tip “John” la băieşei şi “fluturaş”la fetiţe.

SEPARAREA

Referitor la separare şi la divorţul părinţilor, este important să i se spună copilului adevărul, abordând subiectului în cel mai senin mod posibil, specificând că nu chiar totul este întotdeauna de durată şi… că tata şi mama pentru ceva timp au vrut să trăiască împreună, dar acum ei au decis să trăiască separaţi. Ar trebui precizat că ei se iubesc oricum, dar în mod diferit decât înainte şi că vor fi întotdeauna lângă  el şi pentru el, că singura dragoste carenu trece este cea pentru copiii.

intrebari 2

DIVERSITATEA

Fie că problema se referă la rasă şi fie că se referă la un handicap fizic, conceptul de diversitate trebuie să fie explicat ca un lucru normal în viaţă şi nu ca ceva excepţional.

Cu privire la diferitele rase ar trebui să vă referiţi la faptul că nu toată lumea s-a născut în aceeaşi ţară şi cu această ocazie îi puteţi arăta imagini cu oameni din întreaga lume.

intrebari 3

Pentru persoanele cu handicap li se pot explica cauzele (în cazul în care copilul este mărişor) dar, cel mai important lucru este ca şi copilul să înţeleagă că aceste persoane nu sunt mai puţin bune, ei doar arată diferit. Este esenţial să-i transmiteţi mesajul că fiinţa umană este un univers unic şi irepetabil, dar asta nu înseamnă că nu se poate sta împreună.

ALTE SUBIECTE DIFICILE

Alte articole poate vă pot fi utile să  puteţi vorbi cu copiii dumneavoastră şi de a le explica unele subiecte serioase… cum ar fi de exemplu …  A explica violenţa copiilor …

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page