Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 15, 2013 at 12:08

Copiii – luminițele de la capătul tunelului

by

Copiii-luminițele de la capătul tunelului2Toți cunoaștem decăderea treptată a societății în care trăim iar exemplele ne sunt date la tot pasul de către unii oameni în care nu vom regăsi exemple de bună practică. Televiziunile promovează din ce în ce mai multe nonvalori, lăsând în umbră sau într-un colț obscur adevărații oameni care ne aduc cinste sau care ne fac să fim mândri, în primul rând prin bunul simț, care în ziua de astăzi a devenit o calitate.

Societatea este într-o permanentă schimbare. Schimbarea, în primul rând, trebuie să plece de la noi, de la oameni. Cum? Prin ceea ce numim educația copiilor noștri. Copiii sunt defapt un rezultat pe care îl putem anticipa cu siguranță. Pornind de la simpla atenție și terminănd cu tipul alocat lor, noi, oamenii mari ne vom bucura cu adevărat de ceea ce am oferit la un moment dat și am cules în prezent.

Monotonia, automatismul cotidian ne acaparează pe toți, uitând sau neglijând momentele de bucurie sufletească pe care ne-o oferă micuții noștri.

Este fascinant să retrăiești momentele copilăriei tale prin intermediul lor. Inevitabil vei intra pe tărâmul basmelor, în imaginația lor fără frontiere sau să te bucuri de jocurile copilăriei. Efectiv pentru câteva momente te rupi de societatea haotică în care trăim. Ei sunt și vor fi viitor nostru, al tuturor și depinde de noi cum vom valorifica ce avem. Educația unui copil nu înseamnă numai mersul la școală, unde își îmbogățește amsamblul de cunoștințe, ci și formarea unei conduite moral-civice adecvate, aceasta din urmă formând-o noi ca adulți în familie. Ei ne aduc zâmbetul pe buze, ei ne demonstrează ca pot, ei sunt rodul, oglinda sufletului nostru.

Copiii-luminițele de la capătul tunelului6Mihai, Andrei, Valentina, Bianca, Alex. Ștefania, Marilena și Gabi sunt elevi în clasa a VIII-a la școala din Independența. Cu vârste curpinse între 14-15 ani, prin implicare, inventivitate și dorință de cunoaștere au reușit să ducă la bun sfârșit diferite proiecte sau să demonstreze că ei sunt viitorul și că ei ne vor conduce la un moment dat. În urmă cu o lună de zile aceștia au reușit să construiască o casă a viitorului, o casă realizată numai din materiale eco, reducând astfel și consumul de energie prin amplasarea unei mori de vânt, auxiliară casei. Pornind de la acest exemplu se poate demonstra faptul că formarea copiilor depinde de formarea viitorului la care toți sperăm să fie din ce în ce mai bun.

[wzslider autoplay=”true”]

Aurelian Mihai

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page