Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Editoriale, Monumentele Neputinţei — mai 20, 2019 at 16:23

Copacii înfrumuseţează faţa oraşului şi ne oferă un mediu de viaţă sănătos.Nu tăiați copacii după ureche!

by

sugestivă fotografie ! cetățeni ai orașului Călărași vă rog analizați și acționați.Orașul nostru este al tuturor

 

Copacii înfrumuseţează faţa oraşului şi ne oferă un mediu de viaţă sănătos. Fiecare copac este unic şi trebuie tratat ca o lucrare separată. Se iau în calcul starea fiziologică, apropierea utilităţilor şi a imobilelor, starea rădăcinii şi a solului, evacuarea materialului lemnos, devierea circulaţiei auto şi a celei pietonale etc. Copacul trebuie verificat dacă este uscat sau afectat de dăunători.

 

Copacii trebuie  fi monitorizați cu un aparat special care va oferi date despre starea de sănătate a trunchiului dar și a rădăcinii. Tomograful sonic măsoara viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta, neinvaziv, cavitățile și nivelul de descompunere din copaci. Aparatul este utilizat pentru evaluarea riscului de prăbușire a copacului, prin măsurarea grosimii pereților reziduali din interiorul trunchiului.

 Prin intermediul undelor electrice și sonore se va vedea dacă există putregai în interiorul copacilor, mărimea acestuia și cât de scorburoși sunt arborii monitorizați. Aparatul ne arată dacă înăuntru este putregai, dacă este scorbură, dacă se face bine vascularizarea cu sevă a tulpinii sau dacă rădăcina esnd la bază procedure te afectată.

 

Cam asta trebuie făcut.Copacii din municipiul Călărași trebuie monitorizați și tratași cu multă responsabilitate.

Realitatea din orașul nostru este alta. Deciziile au la bază păreri urechiste,nefundamentate și neexplicate opiniei publice.

Am verificat senzorial fiecare copac de pe strada Știrbei –Vodă . Nici unul nu prezintă semne vizibile ale unor posibile și   viitoare vulnerabilități care  să prezinte pericole pentru cetățeni și bunurile publice sau private.Copacii de pe strada Știrbei-Vodă ca și mulți alții din Călărași  nu trebuie tăiați.Din cel puțin două motive:

1.nu există o acțiune serioasă și susținută de monitorizare

2.deciziile se iau după ureche, nefundamentate și neavând la bază procedurile profesionale și legale necesare.

 

Aceasta binențeles este o părere.Pot exista multe păreri. Acesta este rolul democrației .

Autoritățile însă trebuie să emită decizii legale fundamentate profesional și legal, ceea ce nu fac.

De aceea solicităm primarului Daniel Drăgulin care a luat inițiativa tăierii platanilor de pe Știrbei-Vodă să comunice în dezbatrea publică care a declară că o dorește:

* cum au fost monitorizați platanii de pe Știrbei –Vodă

*cine a făcut acestă monitorizare(pregătire și experiența profesională)

* care sunt documentele care reflectă această monitorizare și să fie făcute publice ca bază a dezbaterii cu cetățenii

 

Nelu Bălașa

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.