Evenimente, Ultimile Știri — martie 2, 2014 at 17:49

Conflict în Marea Neagră -Turcia şi NATO, în alertă, Marina SUA în marş spre Crimeea

by

În replică la intervenţia rusă în Crimeea, preşedintele SUA Obama a ordonat ridicarea nivelului de alertă al Flotei a VI din Mediterană, anunţă Vocea Rusiei.

nato

Două nave de elită ale Marinei SUA se află deja în Marea Neagră. Este vorba despre distrugătorul USS Ramage (DDG 61) şi nava de comandă USS Mount Whitney (LCC 20), ultima fiind nava amiral a Flotei a 6-a din Marea Mediterană.

USS Mount Whitney este considerată vârf tehnologic în ce priveşte sistemele de control şi comandă în operaţiuni maritime şi dotată cu cele mai sofisticate sisteme de ascultare şi interceptare a comunicaţiilor, dar şi de ghidare operaţională pentru misiuni navale sau aeriene.

În august 2008, Mount Whitney a fost prima navă care a efectuat, sub comandă NATO, transporturi militare (echipament şi trupe) în portul georgian Poti, în timpul conflictului de pe teritoriul Osetiei de sud.

În acelaşi timp, anunţă Ria Novosti, portavionul George Bush (CVN 77), aflat în Marea Mediterană, este pus în stare de alertă, încă din 27 martie.

Surse avizate anunţă că armata turcă şi forţele NATO din regiunea Mării Negre au fost şi ele plasate în stare de alertă, iar o navă militară de tip Aegis se îndreaptă spre portul Constanţa, România.

Cu puţin timp în urmă, în cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele României, Traian Băsescu a afirmat:  “Cred că acest conflict se va închide cu crearea unui nou conflict îngheţat în Marea Neagră, prin obţinerea unui statut favorabil al Crimeei, favorabil pentru Federaţia Rusă”.

Sursa: deschide.md

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page