Comunicate de presă — iulie 13, 2018 at 16:27

COMUNICARE ECOAQUA DESPRE INTERVENTIILE DIN PERIOADA PLOILOR ABUNDENTE

by

ECOAQUA SA Calarasi operator regional servicii apa si canalizare in judetele Calarasi si Ialomita, prin contractul de delegare, are atributii si pentru preluarea apelor provenite din precipitatii de pe domeniul public, din localitatile din aria de operare unde exista astfel de  retele.  Aceasta apa provenita din precipitatii se preia in functie de tipul retelei din localitate, atat in sistem unitar (pe aceeasi retea se preiau apele uzate menajere si apele pluviale), cat si in sistem divizor (apele pluviale si cele menajere se preiau pe retele diferite).

In Municipiul Calarasi, cu exceptia zonei de blocuri si a magistralei de pe str. Rocadei si I.L. Caragiale impreuna cu strazile adiacente, preluarea apelor din precipitatii se face prin sistem unitar, adica pe aceeasi conducta se preiau atat debitele provenite din precipitatii, cat si debitele de apa uzata provenite de la gospodarii, institutii publice si agenti economici.

De mentionat ca aceste retele, atunci cand au fost construite, au fost dimensionate numai pentru debitele de apa uzata menajera, pentru ca aceasta a fost destinatia initiala. Prin urmare, atunci cand ploile depasesc cantitati de 30-40 litri/mp, sistemul de canalizare unitar nu poate prelua imediat intrega apa descarcata pe strazi, aceasta se face cu o anumita intarziere, intarziere care este data de capacitatea maxima de preluare a retelei din acea zona.

Acelasi principiul functioneaza si in zonele in care sunt montate statii de pompare a apelor pluviale si/sau menajere.

Nu se pot redimensiona retelele de canalizare si statiile de pompare pentru a face fata unor situatii exceptionale de ploi de peste 30-40 litri/mp, care apar de 2-3 ori pe an. Costurile pentru inlocuirea lor ar fi foarte mari si se pot face doar din Bugetul Local, deoarece prin Fonduri Europene nerambursabile nu se accepta investitii in sistemul public de canalizare pluviala.

Prin aceasta comunicare nu dorim sa gasim justificari sau sa “pasam” responsabilitatea, este absolut  clar ca este obligatia noastra de a interveni si a prelua apele pluviale de pe strazile in care sunt retele pentru aceasta destinatie.

Insa poate ECOAQUA sa se prezinte in cel putin 20 de puncte identificate in care pot aparea astfel de debite, care nu pot fi preluate imediat si pot duce la inundarea curtilor gospodariilor? Bineinteles ca ECOAQUA  poate sa intervina cu 3-4 echipe maxim, asa cum s-a intamplat si la ultima astfel de situatie, de duminica 08 iulie 2018. Bineinteles ca acolo unde intervin echipele, nimeni nu scrie pe facebook ca acolo sunt echipe care se straduiesc sa scoata apa din curti.

Intotdeauna, in cazul ploilor torentiale, ECOAQUA are echipe in teren, dar nu poate fi in acelasi timp in toate punctele, in decurs de 2-3 ore cat poate dura acumularea unor debite ce impun interventie.

De un real sprijin, prin actiunile lor, ne sunt si formatiile de pompieri de la  IJSU Calarasi si Primaria Municipiului Calarasi.

Mare parte din probleme, in punctele cu probleme create in astfel de situatii – colectarea apei si nepreluarea ei de catre sistemul de canalizare, se datoreaza infundarii gurilor de scurgere. De aceea, facem un apel catre populatie, la spiritul civic al oamenilor si la spiritul de conservare a bunurilor proprii ce pot fi afectate, sa ia atitudine atunci cand observa un vecin  ca toarna cu galeata in gurile de scurgere de pe strada borhotul de la fabricarea alcoolului sau resturi alimentare menajere.

De asemenea tinem sa precizam, fara a brava, ca faţa de alti operatori, ECOAQUA nu factureaza si implicit nu incaseaza nici un leu de la populatie pentru preluarea apelor pluviale. Si nu putem spune ca acestea nu se preiau, mergand pe o strada cand ploua se poate observa ca nu poti circula pe trotuar, din cauza debitelor mari, ce provin de la burlanele care ies inspre strada de pe cladirile gospodariilor populatiei.

Nu in ultimul rand, populatia trebuie sa inteleaga ca perioada de  ploi cu debite foarte mari reprezinta o situatie de urgenta, exceptioanala, care poate  crea si probleme in interventiile ce se impun pentru remedierea sau diminuarea acestora, in sensul ca trebuie stabilite si respectate niste prioritati de interventie, in functie de gravitatea constatata, ceea ce inseamna ca in unele zone se poate interveni ceva mai tarziu decat data comunicarii catre Dispecerat

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page