Familie, Lifestyle — iulie 12, 2014 at 15:53

Comunicare în cuplu: Cum să nu-ţi răneşti partenerul şi să repari problemele apărute

by

Cateodata, cuvintele pe care le rostesti in gluma sau intr-o cearta pot face foarte mult rau. Pot distruge respectul de sine, pot conduce la bariere de comunicare, toate acestea ducand la destramarea cuplului. Inainte de a rosti vreun cuvant nepotrivit, pune-ti in minte cateva intrebari.

cuvinte1. Il pot rani aceste cuvinte?

Daca respectivele cuvinte au dublu inteles si pot fi rastalmacite in ceva negativ, ar fi bine sa le ocolesti.

2. Nu cumva sunt prea nervos?

Cand esti nervos si agitat spui lucruri fara sa gandesti. Iar daca spui un lucru doar pentru ca stii ca il va rani pe celalalt, in ideea de a te razbuna, mai bine lasa-te pagubas. Impactul negativ poate dura mai mult decat ti-ai dori. Ar fi mai bine sa te calmezi, sa respiri adanc si sa judeci la rece.

3. Se merita?

Daca tot vrei sa te razbuni, poate ar fi bine sa te intrebi daca se merita sa iti asumi acest risc.

4. Pot gasi inlocuitor?

Cuvintele sunt multe si oricand poti gasi un inlocuitor mai “dulce” care sa nu produca rupturi in cuplu.

Inainte de a spune ceva partenerului, ai in minte ca un singur cuvant urat poate strica o zi intreaga de fapte frumoase.

Si acum cateva sfaturi privind relaţia de cuplu:

Relaţiile de cuplu sunt asemeni unei călătorii cu maşina: uneori şoseaua este dreaptă şi fără denivelări. Alteori, relaţiile de cuplu sunt asemeni unui drum îngust şi periculos, plin cu gropi, bariere şi blocaje. Este posibil ca autovehiculul să se strice şi fiecare să-şi vadă de drumul său. Întrebarea care îi macină pe cei care se află în relaţii de cuplu este simplă, însă răspunsul face toţi banii: “Cum rezolvi problemele neaşteptate astfel încât povestea să nu aibă un final trist?”. Iată 5 paşi care te vor ajuta să depăşeşti cu uşurinţă orice obstacol aflat în drum.

cupluInspectează drumul

Drumul pe care vă aflaţi este afectat de supărare, frustrare şi dezamăgire. Însă, analizeză bine toate aspectele pentru a fi sigur/ă că descoperi şi ceva pozitiv în relaţia voastră. Priveşte-ţi partenerul nu ca pe adversarul cu care tocmai te-ai confruntat ci ca pe o persoană de-a întregul. Gândeşte-te la toate momentele plăcute pe care le-aţi petrecut împreună şi la calităţile pe care le are şi pe care încă le iubeşti. Foloseşte toate aceste lucruri pozitive când faci primul pas. Întâmpină-ţi partenerul folosindu-te de limbajul trupului: menţine contactul vizual, relaxează-te, nu ţine braţele încrucişate, încearcă să zâmbeşti. Este bine să aveţi o conversaţie plăcută. Arată şi prin gesturi că îţi pasă de relaţia voastră şi că vrei să faci tot ce poţi pentru ca lucrurile să meargă.

Descoperă cauza problemelor

Majoritatea disensiunilor dintr-o relaţie nu sunt cauzate de relaţia însăşi, ci de emoţii ascunse şi de problemele nerezolvate din trecut. Ne formăm părerile despre dragoste şi relaţii încă din copilărie, iar aceste crezuri nu ne părăsesc niciodată. Prin explorarea emoţiilor ascunse şi prin analiza visurilor vei putea identifica sursa problemelor în cuplu şi, astfel, vei trece de la învinuirea partenerului la comunicarea şi disecarea disensiunilor.

Despachetarea şi sortarea “bagajelor”

Odată identificate bagajele emoţionale pe care le cari este timpul să scapi de unele dintre ele. Este momentul sortării prin memorie, dureri, sentimente, conflicte, dorinţe şi fantezii de genul “Cum ar fi trebuit să fie”. Acest proces implică mai multe stadii de la a te simţi trist/ă şi singur/ă; a te simţi trădat/ă, supărat/ă, copleşit/ă la organizarea unor noi imagini despre tine, partenerul tău şi relaţia voastră şi apoi integrarea acestora într-o nouă imagine a voastră împreună.

Reconstruiţi încrederea pentru continuarea călătoriei

Pentru a continua călătoria împreună, tu şi partenerul trebuie să fiţi din nou disponibili emoţional faţă de celălalt. Când partenerul împarte ceea ce simte cu tine, răspunde cu empatie. Discutaţi despre cum să rezolvaţi situaţiile similare cu care v-aţi putea confrunta în viitor şi asiguraţi-vă că partenerul este alături de voi. Prin rezolvarea problemelor imediat ce acestea apar, tu şi partenerul veţi învăţa cum să deveniţi disponibili emoţional unul faţă de celălalt.

Apelează la emoţiile care ajută relaţia

Intimitatea este inima oricărei relaţii şi, prin urmare, este nevoie să demaraţi orice acţiune care vă apropie. Petreceţi timp pentru a fi intimi fizic, prin atingeri şi exprimarea sentimentelor, filozofic, prin discuţii despre scopul vieţii, împărtăşirea valorilor şi obiectivelor şi social prin păstrarea legăturilor cu familiile, comunitatea etc. O relaţie de succes implică echilibrul între intimitate şi nevoia de a fi o persoană de sine stătătoare. Una dintre modalităţile de atingere a acestui obiectiv este discuţia despre viaţa ta, inclusiv viaţa voastră împreună şi viaţa individuală, înainte de a vă fi întâlnit. Asta va întări ceea ce fiecare dintre voi aduce în relaţie, ca şi cuplu şi individual. Şi, mai presus de orice, lasă-ţi partenerul să vadă cât de importnat/ă este pentru tine şi cât de mult apreciezi ceea ce face pentru tine. Fă-ţi partenerul să se simtă special printr-un bileţel de amor, prin trimiterea unui buchet de flori sau pur şi simplu dă-i un telefon pentru a-i spune “bună”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page