Evenimente, Ultimile Știri — martie 11, 2018 at 21:49

Comunele Modelu și Grădiștea din România se vor înfrăți cu Temeleuți și Vîlcineț din Basarabia. Constantin Corbu și Gheorghe Dobre au discutat termenii înfrățirii cu Zinaida Turcanu și Alexandru Curmei

by

In perioda 9-11 martie au fost prezenți  la Călărași Zinaida Turcanu primarul comunei   Temeleuți  și Alexandru Curmei primarul  comunei Vîlcineț din Basarabia.

Vizita face parte dintr-un efort de intensificare a apropierii  relațiilor dintre România și Republica Moldova.

Pînă la această dată în județul Călărași sunt înfrățite localitățile Călărași România-Călărași R Moldova,Jegălia cu Nișcani,Cuza-Vodă cu Sadova și Vîlcelele cu  localitatea Calfa.

La inițiativa Acțiunii 2012 și mișcării civice Călărași semnează pentru Basarabia în parteneriat cu senatorii Răducu Filipescu și Viorel Badea ,  8 înfrățiri  între comune din România și Basarabia se vor înfăptui  pînă la 27 martie 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Vineri 9 martie delegația basarabeană s-a întâlnit cu Vali Barbu vicepreședintele consiliului județean și Dobre Gheorghe primarul comunei  Modelu.

Sâmbătă 10 martie  au fost primiți la Grădiștea .Primarul Constantin Corbu i-a întâmpinat pe frații basarabeni cu pîine și sare.Gazdele au pregătit un program intensiv  care a facut posibil  cunoașterea  oamenilor și realităților din comuna Grădiștea .

A fost vizitată școala generală unde profesorii  au pregătit și un program artistic de omagieri a unirii. O grădinița,un fermier Doru,rampele de gunoi,parcul tematic din comuna Grădiștea.Zinaida Tuurcanu și Alexandru Curmei au  cunoscut realizările primarului Constantin Corbu și a locuitorilor comunei Grădiștea.

Vizita la Grădiștea s-a încheiat cu un dejun de lucru O atmosferă de sărbătoare frățească plină de bucurie dar și de hotărârea de realiza lucruri în comun folositoare pentru locuitoriii din cele două comune.

Comuna Grădiștea se v-a înfrăți cu Temeleuți din Basarabia,raionul Călărași.

Au fost demarate activitățile de înfrățire și de către Dobre Gheorghe-primarul comunei Modelu și Alexandru Curmei-primarul comunei Vîlcineț din Basarabia.

Primarul Dobre Gheorghe i-a invitat în a doua parte a zilei pe oaspeți la Modelu la un meci de fotbal,după care a urmat o cină de lucru și prietenie unde s-au discutat termenii înfrățirii dintre Modelu și Vîlcineț, Gheorghe Dobre și Alexandru Curmei declarându-se încrezători în viitorul coloaborării și cooperării dintre românii din Modelu și românii din Vîlcineț. Au participat la discuții Valeriu Țuțuianu și secretarul comunei  Neicu Nicu. A fost stabilită o vizită a modelenilor la Vîlcineț ocazie cu care se va organiza un meci de fotbal.

 

Nelu Bălașa

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page