Politica, Politici europene — aprilie 19, 2013 at 12:02

Comisia lanseaza un pachet de masuri in domeniul schimbarilor climatice si asigurarii contra dezastrelor naturale

by

BRUXELLES - COMISIEComisia Europeana a prezentat un pachet care consta in doua parti. Strategia UE privind adaptarea la schimbarile climatice stabileste un cadru si mecanisme pentru cresterea nivelului de pregatire al UE pentru impacturile climatice actuale si viitoare. De asemenea, printr-o masura conexa, Comisia a adoptat o Carte verde privind asigurarile in contextul dezastrelor naturale si al celor provocate de om. Aceasta consultare publica lanseaza o ampla dezbatere privind disponibilitatea si caracterul adecvat al optiunilor de asigurare existente.

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a declarat: „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel mondial trebuie sa ramana principala noastra prioritate pentru a limita incalzirea globala la mai putin de 2 °C si a evita schimbari climatice periculoase. Dar efectele negative ale schimbarilor climatice sunt acum tot mai evidente in Europa. Adaptarea la aceste schimbari este una dintre cele mai fundamentale provocari cu care se confrunta dezvoltarea teritoriala in Europa. Strategia noastra va ajuta factorii de decizie europeni sa aleaga cele mai bune solutii in beneficiul cetatenilor lor, stimuland cresterea economica si ocuparea fortei de munca si prevenind, pe termen mai lung, costuri umane, economice si de mediu care ar putea fi foarte ridicate.” 

Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: „Catastrofele naturale si cele provocate de om sunt tot mai numeroase, in vreme ce capacitatea sectorului asigurarilor de a asigura populatia impotriva lor nu este pe deplin utilizata. Trebuie cautate solutii la nivel european pentru a elimina aceasta discrepanta si trebuie gasite mijloace comune de prevenire si modalitati de sensibilizare in randul cetatenilor si al companiilor. Cartea verde lanseaza o dezbatere importanta referitoare la aceste chestiuni si ne va oferi, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra situatiei din diferitele state membre.” 

Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si reactie la situatii de criza, a afirmat:„Politele de asigurare bine concepute pot functiona si ca un instrument bazat pe piata menit a descuraja comportamentele riscante si a promova constientizarea riscurilor, precum si a integra imunizarea impotriva dezastrelor in deciziile economice si financiare.” 

Strategia se concentreaza asupra a trei obiective cheie

  • Promovarea luarii de masuri de catre statele membre: Comisia va incuraja toate statele membre sa adopte strategii de adaptare cuprinzatoare (in prezent, 15 state membre au strategii) si va oferi finantare pentru a le ajuta sa-si consolideze capacitatile de adaptare si sa ia masuri. De asemenea, Comisia va sprijini adaptarea in marile orase prin lansarea unui angajament voluntar bazat pe initiativa Conventia Primarilor.
  • Masuri de imunizare la schimbarile climatice la nivelul UE, prin promovarea in si mai mare masura a adaptarii in sectoare vulnerabile cheie, precum agricultura, pescuitul si politica de coeziune, prin garantarea faptului ca infrastructura Europei devine mai rezistenta si prin promovarea incheierii de asigurari impotriva dezastrelor naturale si a celor provocate de om.
  • Luarea deciziilor in mai buna cunostinta de cauza, prin abordarea lacunelor de cunostinte in ceea ce priveste adaptarea si prin dezvoltarea ulterioara a Platformei europene pentru adaptarea la schimbarile climatice (Climate-ADAPT) ca ghiseu unic pentru informatiile privind adaptarea in Europa.

Crearea de locuri de munca, reducerea costurilor
Strategia pune un accent puternic asupra unor optiuni de adaptare care presupun costuri reduse, sunt bune deopotriva pentru economie si pentru clima si sunt potrivite din diverse motive. Strategia va promova cresterea economica durabila, va stimula investitiile rezistente la schimbarile climatice si va crea noi locuri de munca, in special in sectoare precum constructiile, gospodarirea apelor, asigurarile, tehnologiile agricole si gestionarea ecosistemelor.
Estimarile privind costurile si beneficiile viitoare indica faptul ca fiecare euro cheltuit pentru protejarea impotriva inundatiilor ar evita sase euro de costuri generate de daune. Intre 1980 si 2011, inundatiile au ucis peste 2 500 de persoane, au afectat peste 5,5 milioane de persoane si au generat pierderi economice directe de peste 90 miliarde EUR. Costul minim al neadaptarii la schimbarile climatice este estimat la 100 de miliarde EUR pe an in 2020 si la 250 de miliarde EUR in 2050 in intreaga UE.

Cartea verde privind asigurarea impotriva dezastrelor
Ca multe alte regiuni ale lumii, Uniunea Europeana este vulnerabila la aproape toate tipurile de dezastre naturale, care nu provoaca doar pierderi de vieti omenesti, ci si daune in valoare de miliarde de euro in fiecare an, afectand stabilitatea si cresterea economiei. Dezastrele pot avea efecte transfrontaliere si pot chiar ameninta intregi zone din tarile invecinate. Chiar si in cazurile in care dezastrele majore sunt concentrate la nivel local, daca nu exista o acoperire adecvata a costurilor prin asigurari, atunci statele membre pot avea de suportat poveri fiscale semnificative, care ar putea genera dezechilibre interne si externe. Asadar, aceasta este o chestiune importanta pentru cetatenii, companiile si guvernele din intreaga Uniune.

Cartea verde adreseaza o serie de intrebari referitoare la caracterul adecvat si la disponibilitatea unor asigurari corespunzatoare impotriva dezastrelor. Obiectivul este acela de a creste gradul de constientizare si de a evalua daca masurile la nivelul UE ar putea sau nu fi adecvate si daca ar oferi garantia imbunatatirii pietei asigurarilor impotriva dezastrelor in Uniunea Europeana. Mai in general, acest proces va extinde, de asemenea, baza de cunostinte, va contribui la promovarea asigurarilor ca instrument de gestionare a dezastrelor si va facilita astfel trecerea spre o cultura generala a prevenirii si atenuarii riscului de dezastre.

Etapele urmatoare
Comunicarea care prezinta strategia de adaptare este transmisa celorlalte institutii ale UE, care sunt invitate sa se pronunte. La 29 aprilie, la Bruxelles, Comisia va organiza o conferinta cu partile interesate in ceea ce priveste strategia.

Consultarea publica privind cartea verde se desfasoara pana la 30 iunie 2013. Dupa examinarea reactiilor primite, Comisia va stabili actiunile subsecvente pe care le considera a fi cele mai adecvate, care ar putea lua diverse forme, legislative si nelegislative.

Context 
Europa se incalzeste intr-un ritm mai accelerat decat multe alte parti ale lumii, temperatura solului in Europa fiind in medie cu 1,3 °C mai ridicata in ultimul deceniu decat in era preindustriala, in comparatie cu cresterea medie la nivel mondial, care a fost de 0,8 °C. Impacturile pe teritoriul UE variaza in functie de clima si de conditiile geografice si socioeconomice, dar toate statele membre sunt expuse schimbarilor climatice. Unele fenomene meteorologice extreme s-au intensificat, in sudul si centrul Europei inregistrandu-se valuri de caldura, incendii de padure si secete tot mai frecvente. Pentru nordul si nord-estul Europei sunt prevazute precipitatii mai puternice si inundatii, riscul inundarii si erodarii zonelor costiere fiind sporit. Intensificarea acestor fenomene ar putea determina cresterea amplorii dezastrelor, ducand la pierderi economice semnificative, la probleme legate de sanatatea publica si la pierderi de vieti omenesti.

In Europa, bazinul mediteraneean, zonele de munte, zonele inundabile dens populate, zonele costiere, regiunile periferice si zona arctica sunt deosebit de vulnerabile la impacturile schimbarilor climatice. In plus, trei sferturi din populatie traieste in zone urbane, care sunt adesea expuse valurilor de caldura, inundatiilor sau nivelurilor in crestere ale marilor.

Sursa: Comisia Europeana

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page