Evenimente — septembrie 22, 2014 at 15:50

Columbofilii călărăşeni, mândria oraşului: Rasa de porumbei ”Jucător de Călăraşi” este unică!

by

Agitaţie mare la Târgului Expoziţional Regional pentru porumbei,păsări şi animale mici de rasă de la Călăraşi. Duminică s-a desfăşurat pe terenul de fotbal de la Rivers Lunge prima ediţie a Târgului Expoziţional Regional pentru porumbei, păsări şi animale mici de rasă de la Călăraşi.

pasiune-frumusete1Organizat de colegii noştrii de la Media Călăraşi, Mirel Tudorache şi Vali Popa, în cadrul zilelelor municipiului Călărași în parteneriat cu Primăria Călăraşi, este poate singurul eveniment care se bazează pe o îndeletnicire autentică şi tradiţională a călărăşenilor.

O activitate exclusiv privată care are la bază pasiunea şi  intreprinderea privată situează Călăraşiul la loc de cinste pe harta  columbofilă naţională şi internatională. Prima ediţie a târgului  a reprezentat un scucces atât în ce priveşte numărul de expozanţi, cât şi numărul de vizitatori. Au participat expozanţi din Ialomiţa , Giurgiu, Bucureşti, Silistra Bulgaria, Turnu Măgurele

Expoziţia   a fost posibiilă şi cu sprijinul sponsorilor: Dragoş Coman, Iliuţă Vasile  şi Maria Dragomir, Daniel Drăgulin şi al oamenilor de afaceri  Nicu Badea, Dan Toneanu şi Nelu Stan.

Impresii de la participanţi:

20140921_104545Costantin Bebeşelea

Rasa de  porumbei “Jucători de Călăraşi” a fost crescută de bătrânii nostril de cel puţin 50 de ani şi tot timpul ea a fost ameliorată. În urmă cu 2 ani de zile a fost omologată internaţional, lucru  de care m-am ocupat personal, a declarat Constantin Bebeşelea crecător călărăşean.

Acum pot participa mai mulţi porumbei pentru că sunt crescători  din Germania, Cehia, Slovacia, Bulgaria, care cresc această rasă , a noastră, autohtonă,,de porumbei  de Călăraşi.Nu are nimic comun  cu alte rase care au  2 moţuri cum au şi ai nostrii, au bulgarii, dar au alte standarde, au alte forme, alte mărimi, alte culori…. Deci este unică.

Rasa porumbelului  Jucător de  Călăraşi este unică… prin faptul că sunt renati, au ochiul alb, au 14 pene în coadă, porumbei de culoare roşie, galben, alb, negru, pământiu, kaki, şi alte derivate.

N.B.- De unde preocuparea pentru  porumbei la Călăraşi?

Preocuparea pentru porumbei la Călăraşi este transmisă din generaţie în generaţie. Chiar şi comunele limitrofe Cuza Vodă, Gambeta,…de acolo au fost câţiva crescători….şi au venit spre Călăraşi … şi aşa, de-a lungul anilor, sunt câţiva crescători care au ţinut de această rasă  (Aurică Uzum, Podaru Dan, Dan Pârloagă, Ursan, )…deci… crescători care au ţinut tot timpul pentru caracteristiicile rasei.

N.B.- Dar aşa, pe harta crescătorilor de porumbei din ţară şi în lume, cam unde se situează Călăraşiul?

Călăraşiul este pe locul 1 la rasă Jucător de Călăraşi

N.B.- Nu numai la rasă jucătorului de Călăraşi, ci în general

Sunt foarte multe rase străine , internaţionale, deci fiecare regiune are un specific, deoarece porumbeii sunt de ornament, de agrement, şi porumbelul voiajor care este de mai multe categorii: sport, standard, şi porumbei voiajori de volieră.

N.B.- Revin, unde ne situăm noi, Călăraşiul ?

Suntem la un început. Noi am mai organizat expoziţii numai de agrement, numai de voiajori. Am participat cu 2 ani în urmă la Leipzig la o expoziţie unde au fost 70 000 de păsări. Mi-au -au trebuit 5-6 ore să ne găsim standull…finnd 4 saloane expoziţionale …cam de 4 -5 km. Lungime. Afară, în străinătate, copiii din şcoli, grădiniţe, sunt atraşi.

Lucrul acesta ne dorim să-l facem şi noi, să aducem cât mai mulţi tineri către această rasă “Jucătorul de Călăraşi”.

Constantin Ion

Mă numesc Constantin Ion, vin de la Clubul Mircea Vodă, aparţin de Asociaţia Judeţeană Călăraşi, şi am prezentat, aici un plan de porumbei voiajori, care în decursul anilor , mai ales anul trecut şi anul acesta au avut rezultate la expoziţii naţionale  şi internaţionale. O parte din ei au  participat anul trecut la Cupa Europei , la Brâno, unde România a ieşit pe locul 5. porumbeii noştri au ieşit  campioni doi ani la rând, consecutiv , la expoziţia naţională.

Urmează acum să participăm la expoziţia naţională care se susţine în decembrie-ianuarie, la Alba Iulia, unde sperăm să obţinem din nou locul 1. am adus şi noi o parte din trofeele câştigate în ultimii 2 ani,  de membrii noştri columbofili. Cei mai merituoşi: Costea Petrică, Stanciu Nelu, Popa Ion, Constantin Ion. Noi, am avut foarte mulţi porumbei în lotul României, lotul de 5 masculi, 5 femele, care au plecat în străinătate la expoziţii internaţionale.

N.B. – Unde este situat Călăraşiul în rândul crescătorilor de porumbei?

– În rândul crescătorilor de porumbei la clasa “Standard” stăm foarte bine pe plan naţional. Acest fapt îl demonstrează şi clasificarea în rândul celor mai bune judeţe 2 ani la rând.

Cercel Ionuţ Preşedinte Asociaţia Naţională Cinegetică

N.B.- Spuneţi-mi despre Asociaţie şi despre expoziţie.

– Conduc Asociaţia Naţională Cinegetică. În special crescătorii de prepeliţe, de păuni, faani şi struţi.

Faptul că s-a organizat pentru prima dată această expoziţie în Călăraşi este un lucru benefic, în primul rând pentru călărăşeni, iar în al doilea rând, pentru cei pasionaţi de creşterea efectivă a acestor păsări.

Sperăm şi la alte ediţii mult mai mari, mai bine organizate,

N.B.- Începutul este totuşi unul bun şi au fost şi oameni vizitatori şi expozanţi.

– Da. Au fost şi vizitatori…nu ştiu acum dacă şi cumpărători.E un început bun. Eu salut ideea  şi sper şi la alte ediţii.

Nelu Bălaşa

[wzslider autoplay=”true”]

Informații despre rasa ”Jucător de Călărași”

 • Originea: orientala, crescut din al treilea deceniu al sec. XX la Calarasi dintre porumbeii galbeni de Sistov si rosii de Vidin.
 • Aptitudini de zbor:zbor de inaltime in stol, cu joc mare, snururi de durata mica.
 • Capul:rotunjit, este usor alungit in directia ciocului.
 • Fruntea:putin bombata, avand deasupra ciocului o rozeta mare; crestetul este usor arcuit.
 • Ceafa:ornata cu mot circular, potrivit de mare, care trece in linia gatului spre ceafa, sub forma unei coame mici.
 • Ochii:albi; geana este fina, dubla de culoare alba-galbuie. Exemplarele albe au ochii negrii.
 • Ciocul:scurt si gros de culoare alba.
 • Gatul:de lungime mijlocie, gros, purtat vertical, barbia pronuntat scobita.
 • Pieptul: larg, bombat, purtat usor ridicat.
 • Spatele:lat intre umeri, se ingusteaza si se inclina putin spre coada.
 • Aripile:lungi, lipite de corp, usor trenate.
 • Coada:lata, urmeaza linia spatelui 14-16 rectrice.
 • Picioarele:scurte, puternice, neincaltate.
 • Statura:
 • Penajul:des, purtat strans lipit de corp.
 • Culoare si desen:rasa de porumbei Jucator de Calarasi pot fi negrii, albi, rosii, galbeni, unicolori si albastri cu dungi negre. Exemplarele galbene si rosii pot prezenta o dunga alba (sea) transversala de 1-2 cm pe crupion.
 • Greseli: corp lung, grosolan; cap ingust; gene rozalii; ochi sparti, ceacari sau cu irizatii rosiatice; rozeta si motul cu forma altfel decat cea descrisa; coada ingusta; aripi purtate pe coada; culoare mata fara luciu.
 • Marimea inelului: 7 mm

Caracterele morfologice exterioare:

G (gr)
+/- 25
Lt (cm)
+/- 1
Lc (mm)
+/- 1
A (cm)
+/- 2
Pt (cm)
+/- 1
Lcz (cm)
+/- 1
Lp (cm)
+/- 0.5
300 30 11 64 23 12 7,0
G − greutate corporala
Lt − lungimea totala
Lc − lungimea ciocului
A − anvergura
Pt − perimetrul toracic
Lcz − lungimea cozii
Lp − lungimea picioarelor

Lista columbofililor inscrisi pe aceasta categorie:

 1. Arsenie Dan (Bucuresti)
 2. Cercel Ionut (Calarasi, jud. Calarasi) Ciugulitu Ionut Catalin (com. Marsa, jud. Giurgiu)
 3. Croitoru Costin (Bucuresti) Enciu Nicolae (Constanta)
 4. Giusca Florin Sorinel (Barlad, jud. Vaslui)
 5. Lazar Ionut (Sibiu)
 6. Mihu Dumitru (Pantelimon, jud. Ilfov)
 7. Paraschiv Madalin (Calarasi)
 8. Petcu Dragos (Sector 2, Bucuresti sau com. Costesti, jud. Buzau)
 9. Popa Florinel (Calarasi) …
 10. Stanciu Marian (Calarasi)
 11. Tanasoiu Valentin (Bucuresti)
 12. Tudorache Mirel (Calarasi)
 13. Voinea Alexandru (com. Cordun, jud. Neamt

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page