Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — martie 8, 2018 at 00:38

Colegiul Național „Barbu Stirbei”: Spaţii uitate şi redate comunităţii – Proiectul ”Amfiteatru de IMPACT”

by

Clubul ”Picselii” din Călăraşi va reamenaja un vechi amfiteatru al oraşului pentru activităţi educaţionale şi de timp liber destinate tinerilor.

Pentru unii, conceptul de a face bine este greu de înțeles. Proiectul celor 15 elevi de la Colegiul Național Barbu Știrbei din Călărași coordonați de liderul IMPACT prof. Ion Veta, se numește ”Amfiteatru de IMPACT”. Acest proiect propune printre altele o activitate de predare-învățare care încurajează tinerii să reflecteze și să discute o serie de valori sociale, cum ar fi respectul, solidaritatea și justiția socială. Este foarte important ca școala și familia să învețe tinerii să-și asume responsabilități sociale și de a evalua comportamentul responsabilității sociale a elevilor, a crea interes și a crește gradul de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la aspectele legate de responsabilitatea socială cu valoare economică.

Rezolvarea problemelor în moduri pașnice, Evaluarea diversității, Contribuția la comunitate, Îngrijirea mediului, Construirea relațiilor, sunt elementele care ajută elevii să înțeleagă că sunt membri activi, îngrijitori și responsabili ai societății în care trăiesc. Ei pot colabora eficient cu ceilalți și pot demonstra un sentiment puternic al spiritului comunității și iau măsuri pentru a sprijini diversitatea și mediul. Acestea demonstrează respectul pentru drepturile tuturor și demonstrează empatie și un sentiment de îngrijire etică, pe măsură ce dezvoltă relații și iau în considerare perspective diferite.

Prin proiectul Amfiteatru de IMPACT, clubul IMPACT Picselii al Colegiului Național Barbu Știrbei Călărași, îşi propune să reabiliteze un vechi amfiteatru din oras, spaţiu în stare de degradare vizibilă- pentru a-l reda comunităţii spre folosire. Impacţii îşi doresc să-l înfrumuseţeze, să-l coloreze şi să atragă, astfel, comunitatea, în special tinerii din oras, pentru a-şi petrece timpul liber acolo. De asemenea, spaţiul este generos pentru tinerii din cartierele din vecinătate dar şi pentru şcolile din oraş care vor dori să desfăşoare diverse activităti şcolare sau sportive.

Domeniul de intervenţie al proiectului  ”Amfiteatru de IMPACT” este antreprenoriatul. Implicarea elevilor Colegiului Național Barbu Știrbei de  în acestă vânătoare naţională de comori la cea de-a treia ediţie a competiţiei „Elevi de serviciu în folosul comunităţii”, prin care, cu  ocazia centenarului, Fundaţia Noi Orizonturi şi Consiliul Naţional IMPACT a lansat competiția de proiecte cu scopul de a scoate la lumină toate comorile locale ce sunt reprezentative pentru noi şi construiesc identitatea ţării.

Service Learning sau Proiectul de învățare prin serviciu în folosul comunității este o metodă care facilitează învățarea elevilor implicându-i în rezolvarea unei probleme din comunitatea lor (școală, vecinătate, localitate ș.a.). Sprijiniți de profesori, elevii identifică nevoile comunității, dezbat soluții, se reunesc în jurul unui scop comun și acționează în comunitate. Concomitent, ghidați de profesori, elevii reflectează și își evaluează progresul în învățare. Cluburile au luat foarte în serios această provocare şi au început să scotocească prin comunităţile lor.

Proiectul ”Amfiteatru de IMPACT” al elevilor călărășeni este în folosul comunității și vor beneficia locuitorii orașului Călărași, în general, tinerii și adolescenții, în special.

De ce s-au implicat acești copii? În primul rând, pentru că le pasă de orașul lor și în al doilea rând, pentru că orașul nostru nu are foarte multe zone de recreere pentru tineri și, în consecință, nu își permit să ignore una care exista deja. Odată redată comunității, zona va deveni un loc frumos și eficient pentru tinerii din cartierele din vecinătate dar și pentru școlile din oraș care vor dori să desfășoare diverse activități școlare sau sportive.

”Într-o zonă în care orașul se mărginește și încep gradinile private ale oamenilor, și un colț de pădure, ce-a mai rămas din pădurea veche, mult mai mare altădata, iar linia orizontului se vede nestingherită, fară opreliști, când la apusul soarelui, cerul devine o minune dumnezeiască, ce te îmbie la reflecție interioară și liniște profundă,….aici, se afla zona Amfiteatrului.

Zona pe care ne-am propus să o luminăm, în culorile curcubeului și ale apusului, care ne inspiră atât de mult și să-i dăm viață prin curajul nostru de a o scoate dintr-o moarte nefirească, și să o redăm comunității și tinerilor, mai ales, rugându-ne să fie un loc respectat și animat de jocurile și vocile pline de entuziasm ale adolescenților din orașul nostru.

Istoria acestui Amfiteatru, ce rezistă de mai bine de 25 de ani, este una destul de interesantă, remarcându-se prin perioade mai scurte de popularitate, dar și mai lungi de degradare și uitare ce l-au tot alternat de-a lungul timpului. Acum, e rândul nostru să îl scoatem din uitare și gunoaie și să îl integrăm în ritmul citadin al comunității noastre. Până acum, în urma activităților realizate am adunat suma de 1100 lei, urmând să continuăm această strângere de fonduri din sponsorizare, în perioada imediat urmatoare”, afirmă membri Clubului Impact Picselii din Călărași.

Pentru a realiza acest proiect, elevii au desfășurat în primul rând, până acum, activități de autofinanțare, cum ar fi:

 • Sărbătoarea de Haloween, 31 octombrie 2017, cu următoarele activități: atelier de filme de scurt metraj, atelier de prăjituri, Karaoke, concurs de sculptat dovleci, jocuri cu tematică, realizarea de afișe și bilete pentru participarea la ateliere – (900 lei);
 • Întâlnire cu Primarul orașului Călărași, 7.02.2018. Am vorbit despre proiect, am primit acordul și sprijinul primăriei. Dovada, ajutorul dat de primărie de a curăța locul de gunoaie.
 • Sărbătoarea de Dragobete, 23 februarie 2018: Atelier de jocuri în perechi, atelier de dansuri în perechi, Karaoke, prăjituri, realizarea de afișe și bilete pentru participarea la ateliere ( 200 lei);
 • Realizarea a 3 picturi ale Amfiteatrului de mărimea unor cărți poștale, din 3 perspective diferite, cu scopul de a fi vândute, în liceul Barbu Știrbei și nu numai, pentru a mediatiza proiectul și pentru a strânge fonduri, în acelasi timp (perioada 1 martie – 31 martie);

Activități ce urmează să fie desfășurate:

 • Vânzarea cărților poștale, cu imaginea amfiteatrului
 • Strângere de fonduri și diverse materiale, necesare desfășurării proiectului, din sponsorizare;
 • Cumpărarea varului lavabil și a vopselei, în cantitățile necesare;
 • Realizarea de șabloane/desene;
 • Cumpărarea și instalarea unui stâlp de baschet;
 • Vopsirea celor 8 zone dintre treptele amfiteatrului;
 • Aplicarea și vopsirea șabloanelor;
 • Mediatizarea proiectului în presă, la radio și în alte școli din Călărași;
 • Realizarea evenimentului de finalizare a proiectului – invitarea elevilor din alte școli și licee călărășene, profesori, angajați ai Primăriei Călărași pentru a participa la un joc de baschet și la alte activități și jocuri pe care urmează să le stabilim împreună cu „Picselii”, în perioada apropiată de finalizarea proiectului.

De asemenea, este demn de menționat faptul că prin intermediul acest proiect tinerii  își propun să învețe și să experimenteze:

 • Lucrul în echipă;
 • Organizarea;
 • Asumarea de responsabilități;
 • Respectul față de comunitatea în care locuiesc;
 • Autofinanțarea prin găsirea resurselor de finanțare;
 • Creativitatea;
 • Obținerea sponsorizărilor;
 • Dorința de schimbare;
 • Participarea;

Bineînțeles că elevii se bucură de sprijinul direcțiunii Colegiului Barbu Știrbei, a Primăriei Municipiului Călărași și a sponsorilor care îi vor ajuta cu bani, materiale, informații, etc.

Concluzia: Avem tineri frumoși, buni și inteligenți care doresc să fie protagoniști unor schimbări… avem nevoie de schimbări majore… și consider că noi toți nu doar că trebuie să îi sprijinim în realizarea cu succes al acestui proiect, ci mai mult, ar trebui să le urmăm exemplul și să înțelegem că noi toți sunt membri activi, îngrijitori și responsabili ai societății călărășene în care trăim. Noi toți putem demonstra un sentiment puternic al spiritului comunității și să întreprindem acțiuni prin care să sprijinim diversitatea și mediul, demonstrând astfel respectul cât și empatia față de semeni, comunitatea și mediul în care trăim noi și copiii noștri.

Felicitări tuturor celor implicați în ”Amfiteatru de IMPACT”, dar și celor care se vor implica pe viitor în proiecte ce încurajează responsabilitatea socială față de comunitatea în care trăiesc!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page