Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — octombrie 17, 2014 at 08:30

Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei”, este unicul liceu din judeţul Călăraşi ales de Universitatea Politehnica din Bucureşti pentru a face parte din Proiectul CSAPCS

by

Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei”, este unicul liceu din judeţul Călăraşi ales de Universitatea Politehnica din Bucureşti pentru a face parte dintr- un nou proiect ,numit “ Competenţe  Ştiinţifice şi Abilităţi Pactice pentru o Carieră de Succes” – CSAPCS, alături de alte 29 de unităţi şcolare, menit să-i ajute pe elevi să participe activ la învăţare şi să capete bucuria învăţării.

stirbei9Managerul proiectului CSAPCS  este prof.dr.ing. Ecaterina Andronescu din partea Universităţii Politehnica, care în data de 14 octombrie a fost prezentă la Călăraşi împreună cu responsabilii din partea Universităţii Politehnica, pentru a le prezenta elevilor de la colegiul “Barbu Ştirbei” obiectivele proiectului şi avantajele sale, iar din partea Colegiului “Barbu Ştirbei” proiectul va fi coordonat de directorul colegiului, Amza Eufrosina.

Ecaterina Andronescu s-a deplasat la Călaraşi pentru a vedea centrul din cadrul şcolii, care va face parte din proiect şi unde se vor desfăşura cursurile şi deasemenea să-i cunoască şi să le vobească personal elevilor  şi profesorilor, care vor beneficia de avantajele proiectului CSAPCS. Întâlnirea a fost o reuşita şi Ecaterina Andronescu împreună cu responsabilii din partea Universităţii Politehnica au petrecut o oră în compania profesorilor şi a elevilor, cărora au reuşit să le transmită un mesaj motivaţional de excepţie.

andronescu“Am înţeles că sunteţi cel mai titrat liceu din Călăraşi, dar asta înseamnă că vă obligă şi vă responsabilizează. Sunteţi la startul pentru etapa următoare din viaţa voastră, sunteţi la momentul care fără îndoială vă puneţi multe întrebări, poate încă nu v-aţi decis care este ruta pe care o să mergeţi….. Am încercat ca dintr-o universitate, universitatea Politehnică, cu cea mai mare performanţă în România, la momentul acesta, ceea ce rezultă din ratingurile internaţionale, cu cea mai mare producţie ştiinţifică, să scriem un proiect care să vină în favoarea facilitării pregătirii pentru examenul de bacalaureat. Evident că ne interesează în mod deosebit pregătirea voastră la disciplinele matematică, fizică şi chimie, dar cu siguranţă nu ne vom opri aici, vom continua şi cu celelalte discipline ale examenului de bacalaureat”, a subliniat Ecaterina Andronescu în faţa elevilor de la „Barbu Ştirbei.

Pentru că ritmul schimbărilor tehnologice au transformat şi transformă sub ochii noştri cultura, educaţia trebuie să vizeze inteligenţa umană, resursă regenerabilă şi inepuizabilă. Lumea a evoluat şi evoluează ca urmare a educaţiei şi evoluţiei. În acest sens,  directorul Amza Eufrosina şi echipa de dascăli de la “Barbu Ştirbei” nu îşi propun să ofere nişte modele de adaptat, a folosirii unor formule gata digerate şi bune să asigure o notă bună la următorul examen, ştiu că nu mai este vremea unei soluţii unice şi de aceea îşi doresc să îi sprijine pe elevi să devină creatorii propriilor personalităţi, aşa cum spunea Noica… “O viaţă este o nereuşită dacă nu se realizează pe cont propriu”… îşi propun doar ca elevii colegiului “Barbu Ştirbei” să fie o binecuvântare pentru lume.

stirbei6Implicarea în acest proiect înseamnă deschiderea unor noi oportunităţi şi orizonturi pentru cei aproximativ 100 de elevii în an terminal ai acestui colegiu. Pentru început s-a înfiinţat un centru  în şcoală, unde se va derula acest proiect şi care, pe parcurs urmează a fi dotat corespunzător, cu tablete. Elevii vor beneficia de o paltformă de videocursuri interactive structurate pe programa de bacalaureat pentru matematică, fizică şi chimie, în faza iniţială, urmând a se completa în anii următori cu alte discipline din curriculum, care să îi ajute la susţinerea examenului de BAC Se vrea o nouă viziune privind cariera. Elevii vor beneficia de cursuri on-line pe care le vor parcurge în stil propriu, în ritm propriu, iar subiectele, chestionarele şi testele care vor fi ataşate cursurilor, îi vor ajuta la examenul de maturitate.

stirbeiProiectul îşi propune dezvoltarea şi implementarea de servicii educaţionale complementare, furnizate pentru 3010 elevi de clasa a XII-a din licee, colegii, grupuri şcolare de filieră teoretică-profil real, filiera tehnologică, care de de fapt vine în sprijinul creşterii ratei de tranziţie către nivelurile de învăţământ superioare de educaţie tehnică, din regiunile  Bucureşti-Ilfov  şi Sud Muntenia.

Este constituit din mai multe componente şi anume:

  • Platforma de videocursuri
  • Consiliere pentru alegerea carierei profesionale
  • Dezvoltarea unor competenţe antreprenoriale

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor şcolare ca urmare a serviciilor de orientare/ consiliere, iar prin modulul ”Dezvoltarea unor competenţe antreprenoriale” se urmăreşte întregirea tabloului pregătirii antreprenoriale odată cu disciplina Educaţie Antreprenorială în liceu.

amza eufrosinaÎncă o dată se demonstrează cum unii oameni sfinţesc locul şi îşi ţin promisiunile. La începutul anului şcolar am stat de vorba cu proaspătul director al Colegiului Naţional “Barbu Ştirbei”, d-na Amza Eufrosina , un dascăl care chiar are menirea de a fi dascăl… un om care luminează suflete, aşa cum îmi place mie să spun… Am întrebat-o cum se simte în postura de director al acestui liceu călărăşean de prestigiu şi ce semnifică pentru dumneai acest nou început. Nu am să mai redau întrebările mele, va redau mai jos doar cuvintele unui om care ştie să fie recunoscător lui Dumnezeu  şi pentru “când mi-a fost  bine şi chiar şi când mi-a fost mai puţin bine”, aşa cum spune dumneaei. Eu îi mulţumesc pentru încrederea acordată din primul moment, iar pe d-voastră vă las să lecturaţi rândurile de mai jos… veţi descoperi un om care are curajul să vorbească deschis şi fără teamă, un om care îşi asumă faptele şi care nu îi este teamă să aibă verticalitate… aşa cum trebuie să aibă dealtfel un “făuritor de suflete şi caractere”…

“Propunerea pentru  acest post am primit-o cu câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar şi zi de zi mă gândeam dacă să accept sau nu.  Mi se părea o misiune foarte înaltă şi dificilă pentru că oamenii ştiind că am fost 18-19 ani în fruntea inspectoratului  sau pe funcţii de îndrumare şi control, aveau de la mine nişte aşteptări mari, de a pune în practică ceea ce tot propovăduiam. Dar, am acceptat postul la Barbu Ştirbei pentru că vreau să îi ajut pe copii, să-i şlefuiesc puţin ca să strălucească şi mai mult.

Liceul este prestigios deci, eu trebuie să îl duc spre excelenţă şi aceasta nu este o misiune uşoară, dar nu imposibilă. Am încercat şi am reuşit ca de-a lungul anilor să îmi cultiv legături cu parteneri foarte valoroşi, mi-am pus la bătaie toată priceperea şi dăruirea mea pentru că am devenit profesor din pasiune, iar acum prin acest post, consider că aş putea să ajut elevii şi profesorii din acest liceu să strălucească şi mai ales că am datoria morală ca, prin elevii şi colegii din acest liceu care mi-au fost alături de-a lungul cariei mele didactice şi când mi-a fost  bine şi chiar şi când mi-a fost mai puţin bine. Unele căderi ale mele nu au fost foarte dure atunci când a trebuit să cad, ci au fost atenuate de aceste cadre didactice care m-au sprijinit. De aceea, acum, prin priceperea mea şi cu ajutorul partenerilor mei valoroşi promit să îi ajut să se dezvolte şi dumnealor, în funcţie de dorinţele şi capacităţile fiecăruia.

Aici, doar după puţin timp, mi-am dat seama că avem elevi foarte valoroşi, cărora trebuie să le depistăm inteligenţele şi aptitudinile care stau într-o stare latentă la momentul acesta şi cu ajutorul oamenilor valoroşi şi minunaţi pe care îi avem aici, anume cadrele didactice,  să îi putem face să exceleze în toate domeniile. Avem profesori minunaţi care iubesc copiii, elevii, care descătuşează foarte multe energii creatoare, care nu se dau bătuţi şi care stimulează continuu un nou început, o iau de la capăt de fiecare dată. “

Concluzia:  Gânduri frumoase, curate şi măreţe… dorinţa ca elevii care intră pe poarta acestui lăcaş de învăţătură să vină cu drag şi să iubească, să îndrăgească setea de carte şi studiu. Aceşti dascăli minunaţi au convingerea şi trăiesc după principiul că… ceea ce faci pentru tine moare în timp, dar ceea ce faci pentru semenii tăi dăinuie veşnic… Aici, sunt foarte multe cadre didactice care se fac atât de mici uneori, doar pentru a lasa să strălucească elevul sau colegii… Trofeul suprem… te faci mic ca la un moment dat elevul tău să strălucească şi să încununeze toată munca depusă alături de el, o adevărată artă şi un exemplu elocvent al altruismului. O mândrie extraordinară faptul de a prezenta celorlalţi “produsul” trudei tale de dascăl… Elevul…

Aceşti oameni ştiu faptul că orice lucru bun trebuie să fie dospit cum trebuie ca să crească bine şi frumos, ştiu faptul că fără o mare iubire de oameni, fără rabdare şi sacrificii, în această meserie nu ai cum să reuşeşti…  Comunicarea este seva vieţii… Comunicarea, chiar prin energia care se degajă în timpul conversaţiei , te ajută să supravieţuieşti şi să te dezvolţi… iar comunicarea empatică, faptul de a te pune în rolul celuilalt… este cheia tuturor succeselor.

Liliana Manea

[wzslider autoplay=”true”]

2 Comments

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page