Editoriale, People-Passion-Performance — decembrie 15, 2017 at 13:32

Codrin Mihai Cârdu: Voi continua să creez ca un artist, caricaturist, pictor, grafician – ca Român

by

Voi deschide panoplia acelor oameni călăuziți  de pasiunile lor artistice, care prin lucrările lor  ne încântă, ne ating sufletul prin emoția și sensibilitatea lor interioară. Artistul produce pentru eliberarea sufletului său, dar,  de foarte multe ori prin creațiile sale el trimite lumină în întunericul sufletului oamenilor… așa cum faptele bune hrănesc sufletul cu lumină.

Prin această serie de articole sub genericul ”People-Passion Performance”, vreau să le mulțumim artiștilor care au răspuns, ne-au ajutat și au împărtășit ideea noastră că faptele bune și sprijinirea performanței și excelenței poate schimba în bine a viețile celor din jur, ale noastre, ale tuturor, și că primul pas în direcția schimbării în bine ale unor lucruri  începe de la fiecare din noi.
Le mulțumim tuturor celor care au donat cu generozitate lucrările lor artistice pentru a face un gest minunat pentru niște tineri extraordinari, un gest care declanșează o undă de energie nobilă, care va genera cu siguranță alte fapte bune.

A face un gest frumos și nobil pentru un semen de-al tău , este paradoxal dar și splendid totodată pentru că, să faci bine altuia înseamnă să îți faci ție cel mai mare bine posibil într-o viață de om: Dai sens și noblețe mersului atât de grăbit pe acest pământ!

Deci, sub egida ”People-Passion Performance” deschidem seria articolelor cu demnul urmaș al lui Ștefan Popa Popas, caricaturistul, pictorul și graficianul Codrin Mihai Cârdu.

Codrin Mihai Cârdu este licențiat în studii juridice la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ – Universitatea din Craiova, iar din 2008 este  avocat definitiv în cadrul Baroului București.

De asemenea, Codrin Mihai Cârdu este un artist care deține calitățile aferente cât și ochiul de psiholog fin al caricaturistului, are umor, concizie, îndemânare de a desena, inteligență și rapiditate în executarea lucrărilor. Este colaborator al POPAS Academy Timișoara – Școala de Artă Grafică Ștefan POPA POPAS, la grafică satirică, portrete satirice, pictură, grafică, design,  Codrin este un artist al pastelului, dar are și multe lucrări în tehnică digitală, adaptându-se astfel la tehnica contemporană. Folosește culori puternice, de impact, îmbinând perfect zona tipologiei umane și a comicului cu expresia cromatică.

A primit nenumărate premii la diverse saloane și expoziții, dar sunt demne de menționat: Premiul de Excelență al Salonului de Grafica si Umor V. Silvestru – 1999, Premiul de Juventute 1998 – al Primului Salon Internațional de Grafică Satirică, la Caransebeș.

Pe parcursul carierei sale artistice, a realizat și realizează campanii grafice pentru MIKE (MIHAI) GODOROJA & BLUE SPIRIT, spectacole grafică-pictură live, pentru că ceea ce pictează este o urmare a vibrațiilor pe care el le primește de la public. A colaborat cu Felicia Filip FILIPISSIMA, Fata din Vis, a realizat grafica pentru formația IRIS, pentru concertul și albumul aniversar ”IRIS – 30 de ani”, ”Cei ce vor fi”, cu Timpuri Noi, A.G. Veinberger, Johnny Răducanu, etc.

A fost caricaturistul oficial al emisiunii ”Dimineața cu Răzvan și Dani”, emisiunea pe care Răzvan și Dani o făceau pe vremuri la Național TV,  unde realizează portrete satirice invitaților din emisiune, iar după aceea la Antena 1. ”Acolo ne-am cunoscut, el era caricaturistul fiecărei ediții iar noi am fost invitați, am început să vorbim despre muzică și astfel Codrin s-a atașat mult de noi”, spune Mike Godoroja. Cu postul TVR a colaborat la emisiunile ”Unora le place…”, ”Noapte Indigo” – realizatori Florian Lungu și Mihai Godoroja, colaborator al postului Național TV, cu Realitatea.Net, colaborari cu postul EUFORIA TV în cadrul emisiunilor ”Just Dating” și ”Femeia conduce”.

Chiar dacă este cunoscut faptul că turcii datorită religiei lor interpretează arta portretului, fie chiar satiric, ca pe o modalitate de răpire a sufletului și îi face circumspecți fața de acest gen de artă și chiar fata de autor… și se spune că portretele Sultanilor au fost realizate de pictori venețieni cărora li se descria personajul ce urma sa fie pictat, descriere verbală făcută de persoane care i-au văzut pe Sultani sau scene de la palatul Topkapi.

Cu toate acestea, în anul 2000 i se propune să rămână definitiv în Turcia, impresionându-i pe turci cu portretele satirice realizate în timp record… Dar, Codrin Mihai Cârdu a refuzat și a continuat să facă arta pe are o face și azi cu mare plăcere, a continuat să creeze ca un artist, caricaturist, pictor, grafician – ca Român.

Mulțumesc!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page