Editoriale, People-Passion-Performance — decembrie 17, 2016 at 23:25

Clinchet de Argint, Pe aripi de colind: Onoarea și privilegiul de a asculta îngerii ce au contribuit la darurile de Crăciun pentru olimpicii cu situație materială dificilă!

by

Așteptăm cu multă nerăbdare perioada Crăciunului pentru a ne bucura de venirea în lume a Celui mult așteptat de întreg neamul omenesc, a pruncului Iisus. Una dintre cele mai mari bucurii ale Crăciunului este să ascultam colinde, să primim colindătorii, sau chiar să mergem noi înșine la colindat. Colindele trezesc în noi sentimente de înalta sensibilitate și de puternică intensitate, creând o atmosferă de bucurie, de fapt, toată perioada sărbătorilor de iarnă un farmec cu totul aparte.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind012Când asculți muzică de Crăciun, colinde, realizezi că este o onoare și un privilegiu, pentru că acestea (și au spus-o alții mult mai deștepți ca mine), nu sunt altceva decât o Evanghelie populară, o Biblie nescrisă a Naşterii Domnului. Sărbătoarea Naşterii Domnului din fiecare an ne arată de fapt, prezenţa permanentă a lui Hristos între noi. De aceea, de sărbătorile de iarnă, în cel mai sentimental sezon al anului, simțim că este cel mai bun moment pentru a demonstra că suntem buni și că rezonăm cu sufletele celorlalți semeni.

Joi, 15 decembrie, ora 18:00, am avut onoarea, privilegiul și deosebita plăcere de a participa la Concertul Extraordinar de Crăciun, intitulat “Clinchet de Argint, Pe aripi de colind”! Un regal al bucuriei sufletului, un regal al excelenței muzicii și dansului, al perpetuării tradițiilor și al frumuseții sufletului de român.

În sala de spectacole a Centrului Cultural Județean ”Barbu Știrbei” a domnit o superbă atmosferă de sărbătoare, care de altfel a fost arhiplină cu români inimoși care au venit nu doar să participe la Concertul de Crăciun “Clinchet de Argint, Pe aripi de colind”, ci au venit și  să celebreze și să ajute totodată performanța copiilor călărășeni care au excelat la olimpiadele școlare, oferind astfel ”din inimă, pentru inimă” ajutor pentru ca Moș Crăciun să ajungă și la aceștia cu sacul plin de daruri.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind009Acest concert caritabil de Crăciun, a fost o inițiativă a Centrului Cultural Județean și a Consiliului Județean Călărași. Evenimentul a avut ca scop strângerea de fonduri în beneficiul copiilor olimpici cu o situație materială dificilă, din județul Călărași și a fost posibil datorită implicării deosebite a Alinei Jipa și a lui Ștefan Laurențiu, care a făcut posibilă prezența Corului “Symbol” al Patriarhiei Române – capul de afiș al spectacolului “Clinchet de Argint, Pe aripi de colind” pe scena călărășeană. Au fost îndreptate gânduri bune și mulțumiri către I.Ș.J Călărași și inspectorului general Constantin Tudor, pentru susținere și participare la eveniment, precum și tuturor celor prezenți care au contribuit la materializarea acestui concert caritabil.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind011Pe scena sălii de spectacole ”Barbu Știrbei”, pentru copiii extraordinari ai Călărașiului, cei care au obținut excelență la învățătură și care meritau o recompensă specială de la Moș Crăciun, au evoluat nume care la rândul lor au ridicat excelența la cel mai înalt grad.

Simțurile ne-au fost răsfățate și încântate prin culoare și muzică divină, de invitații speciali ai acestui spectacol, și anume:  Corul “Symbol” al Patriarhiei Române, dirijor: prof. Diacon Jean Lupu; Ansamblul folcloric al Centrului Cultural Județean Călărași – “Bărăganul”, coregraf: Aurel Mailat; Taraful “Bărăganul”, dirijor: prof. Cristian Obrejan, Grupul “Flores Campi” al Centrului Cultural Județean, îndrumator: Alexandrina Boranda și Corul “Camerata Danubii” , dirijor: prof. Diana Vieru. Amfitrionul acestei seri de neuitat a fost bine-cunoscutul Ștefan Nițu.

Nu pot să nu vă descriu atmosfera minunată care a fost în sală. Nu pot să nu vă descriu regalul talentului și harului dumnezeiesc de care am avut onoarea să mă răsfăț. Voi începe cu începul… în ordinea intrării în scenă a artiștilor.

Despre Corul “Camerata Danubii”, dirijor prof. Diana Vieru-Burlescu, deja se știu multe lucruri frumoase… Oameni și voci minunate, care cântând transmit starea lor de grație și fericire celor care îi ascultă, reușind astfel să intre într-o sublimă rezonanță cu publicul spectator.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind016Repertoriul corului este vast, cuprinde atât piese laice, religioase precum şi piese de inspiraţie folclorică. În seara de 15 decembrie, Corul “Camerata Danubii”, ca și cum ar fi prevestit timpul minunat ce aveam să-l petrecem împreună cu ei și toți ceilalți artiști ce urmau să intre în scenă, au deschis spectacolul caritabil cu piesa ”Noapte de vis”, ca un preambul la ceea ce avea să urmeze, la pacea și bucuria ce avea să se instaleze treptat în sufletele noastre. Au urmat apoi piesele ”Ziurel de ziuă” și ”Flăcări și roți”, care de asemenea ne-au umplut sufletul cu bucuria veștii despre nașterii Domnului.

După ce Corul “Camerata Danubii” ne-a făcut să intrăm și să ne transpunem în atmosfera minunată de Crăciun… au intrat în scenă îngerii cu chipul frumoaselor tinere care compun Corul de Copii și Tineret „Symbol”, al Patriarhiei Române, dirijor: prof. Diacon Jean Lupu.

Corul de Copii și Tineret „Symbol” a fost înființat de maestrul Jean Lupu în 1990 cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, aducând o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti. În prezent este coordonat de prof. Diacon Jean Lupu, împreună cu Lector Univ.Dr. Luminita Guțanu Stoian.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind017Misiunea acestui cor este aceea de a populariza, cu predilecție, creația națională, laică și religioasă, precum și de a contribui la înălțarea spirituală a auditorului și la retușarea imaginii despre copiii României. Este demn de menționat faptul că membrii corului sunt cu toţii solfegişti şi cu credinţă în Dumnezeu… credință pe care au transmis-o tuturor celor prezenți în sala ”Barbu Știrbei”.

Misiunea pe care și-au propus-o pentru seara magnifică de 15 decembrie a fost încununată de succes. Vocile îngerești ale componentelor acestui cor ne-au purtat dincolo de nori și ne-au înfățișat lumea înfășurată într-o lumină și pace dumnezeiască. Pe toată durata performanței lor pe scenă, în sală era o liniște atât de adâncă încât îți puteai auzi sufletul care se bucura și se înnobila prin magia colindelor.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind019Un preot spunea că: ”poate să se nască Iisus de o mie de ori, dacă nu se naște în sufletul oamenilor, totul e în zadar”… parafrazând pot spune cu tărie că: Iisus s-a născut în sufletul tuturor în seara zilei de 15 decembrie la Călărași, prin intermediul îngerilor Corului ”Symbol”… toți cei prezenți în sală au fost cu un pas mai aproape spre dumnezeirea sufletului… iar vocea solistei Andreea Dascălu, a fost vocea îngerului călăuzitor care ne-a plasat pe noi, spectatorii, într-o stare de bucurie lăuntrică autentică, ce a continuat mult timp după terminarea cântării și a înrădăcinat-o puternic în inimă, devenind în acea seară, izvor inepuizabil de bucurie.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind021Grupul “Flores Campi” al Centrului Cultural Județean, având ca îndrumător pe Alexandrina Boranda, au pus în scenă o poveste de crăciun muzicală, în interpretarea artiștilor Denisa Pârvu, Cătălina Tudorache și Cosmin Adrian. Acești tineri talentați, pe lângă diplome și premii nenumărate au un impresionant palmares al aparițiilor pe scenă.

Ansamblul folcloric “Bărăganul”, coregraf: Aurel Mailat și Taraful “Bărăganul”, dirijor: prof. Cristian Obrejan… 200 de copii, tineri, tinere și maeștri, care ne-au făcut să fim mândri de portul românesc, tradițiile românești… muzica, coregrafia, gestica sau mimica, măștile, costumele populare, un tot unitar al identității și patrimoniului tradițional românesc… ne-au purtat cu ele prin călătoria  plină de semnificații a ceea ce înseamnă a fi Român, a sărbători românește nașterea Domnului…

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind049Ansamblul folcloric “Bărăganul” și Taraful “Bărăganul” ne-au adus aminte ce înseamnă a avea credinţă în toate însuşirile bune ale neamului nostru, pe care le putem arăta cu cinste oricui, și pe care poate că ar trebui să avem răgazul să ne aplecăm asupra lor, ca să ni se arate în deplinătatea lor, pentru gloria noastră a românilor şi pentru binele lumii întregi… Membrii ansamblului și ai tarafului coordonați de persoane dedicate, depun eforturi considerabile dedicate păstrării portului, dansurilor, tradițiilor, obiceiurilor, a tot ceea ce înseamnă tradiție populară românească.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind036Încă o dată Ansamblul folcloric “Bărăganul”, condus cu dragoste de coregraful Aurel Mailat, ne-au desfătat privirile și inimile printr-o punere în scenă a unei manifestări folclorice fabuloase, demonstrându-ne măreția și forța Ansamblului Folcloric al Centrului Cultural Județean Călărași. Pe scenă au evoluat: Ansamblul Folcloric ”Bărăganul”, Ansamblul Folcloric ”Bărăganul -junior”, Ansamblul Folcloric “Spicul Dorobanţu”, taraful ”Bărăganul”, Oana Florea și Ioana Feraru, interprete ale Ansamblului Folcloric ”Bărăganul”.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind041Demn de menționat este impresionanta punere în scenă a momentului lor, prin intrarea în sală colindând a celor 200 de tineri frumoși și mândri de portul lor tradițional și care și-au urmat drumul spre scena ce s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru ei… colinde, cântece şi dansuri populare, obiceiuri şi datini româneşti specifice sărbătorilor de iarnă ne-au înfrumusețat spiritul.

Toți, fără excepție, ar trebui să mulțumim celor din Ansamblul folcloric “Bărăganul” și implicit coregrafului Aurel Mailat și Centrului Cultural Județean Călărași, deoarece ne amintesc mereu că tradițiile românilor și portul popular românesc, sunt comori ce nu ar trebui uitate sau părăsite, sunt valori păstrate în vatra satului românesc, autentice, care conturează spiritul românului dintotdeauna… ne definesc ca nație.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind001De asemenea, o mențiune deosebită merită prezența discretă a managerul Centrului Cultural Județean Călărași, Alina Jipa, omul care a reușit să monteze cu suflet și implicare, într-un spectacol unic, talentele și resursele artistice ale unor artiști extraordinari, care ne-au oferit din inimă, magia frumuseții sărbătorilor de iarnă.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind035Concluzia unei seri minunate ce a ajutat sufletul să se primenească pentru vestea nașterii pruncului sfânt:

Colindele de Crăciun, tradițiile și obiceiurile românești, ne îndeamnă la Iubire, Nădejde, Speranţă, Bun Simţ, Încredere, Curaj, Altruism, Bunătate și răbdare cu semenii noștrii. Acestea sunt valorile de bază ale oricărui creştin şi ale unei societăţi normale. De ce ar trebui să ne reamintim mereu valorile de bază ale vieții noastre? De ce trebuie să perpetuăm tradițiile și obiceiurile și să transmitem prin viu grai colindele?

Pentru că noi oamenii, suntem adesea, tentaţi să uităm de ele, iar un spirit uman care nu funcționează în concordanță cu mintea noastră, ne îndeamnă mereu să arătăm cu degetul către aproapele nostru, să dăm voie răutății din noi să pună stăpânire pe suflet… și astfel, treptat, mergem vertiginos către pierderea încrederii în celălalt.

clinchet-de-argint-pe-aripi-de-colind005Prin colinde se exprimă iubirea şi recunoştinţa noastră pentru darul nașterii Domnului și pentru mântuirea noastră a tuturor… țăranii simpli, înaintașii noștri știau asta și nu erau ”atât de școliți” ca noi… Colindele ne luminează mintea, ne mişcă inima şi fac legătura dintre inima şi mintea omului…

Așadar, noi oamenii am fi mult mai fericiți dacă în acest anotimp de reflexie și de sărbătoare a Crăciunului, am considera credința, tradiția și bunătatea, căile pentru salvarea și bunăstarea spiritului sărăcit de problemele vieții cotidiene.

[wzslider autoplay=”true”]

Fie ca steaua ce răsare să ne lumineze sufletele!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page