Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — mai 15, 2013 at 12:49

CLASA PREGATITOARE – UN NOU INCEPUT, O NOUA PROVOCARE

by

medalii 2012 005Clubul de Excelenţă

Imi numar cu bucurie anii in care m-am implinit profesional, la catedra, un parcurs emotionant, de la “ tovarasa”, la “doamna”, amintindu-mi fiecare chip de copil si manutele strangand nervos creioanele in primele zile de scoala…

Frumos buchet, parfumat, viu, colorat, stralucitor!

A 33-a floare va fi …”CLASA PREGATITOARE”!

Dincolo de poezie, clasa pregatitoare este o realitate care déjà face parte din metrul si gradinita 2013 018activitatea corpului profesoral, din viata tinerilor parinti, a copiilor , in primul rand.

Parte a Invatamantului Preuniversitar, aceasta prima treapta a micii scolaritati a fost introdusa prin Cadrul legal astfel:

–         Legea nr.1/2011 , Legea Educatiei Nationale;

–         OMECTS nr.3064/19 ianuarie 2012- Metodologia privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare, anul scolar 2012- 2013;

–         OMECTS nr.4925/8 septembrie 2005- Regulamentul de Organizare si Functionare a Invatamantului Preuniversitar

Au fost luate in consideratie si urmatoarele aspecte:

-153 000 de pagini web din Romania fac referiri la abandonul scolar din tara noastra( sursa Google.ro);

– 22 de state europene stabilesc prin lege debutul obligatoriu al scolaritatii la 6,5 sau 4 ani; majoritatea optand pentru varsta de 6 ani;

– 80% este rata bruta de cuprindere in invatamantul prescolar din Romania pentru anul 2010-2011.

Obiectivul European pentru 2020 este de peste 95%.

–         20% din copiii cu varsta intre 3 si 6 ani nu au fost niciodata la gradinita.

Pentru anul scolar 2013-2014, prima etapa a inscrierilor s-a incheiat, in Scoala gimnaziala “ Mihai Viteazul” au fost inscrisi un numar de 83 de copii, in 3 clase pergatitoare.

metrul si gradinita 2013 023Anterior inscrierii am colaborat cu d-nele educatoare de la Gradinita cu program normal” Praslea”, impreuna cu d-na Stefana Dobrica am avut activitati comune, am cunoscut copiii si parintii interesati.

In discutiile cu parintii am apreciat interesul deosebit pentru cadrul legal de organizare a clasei pregatitoare, motivatiile alegerii  varstei de 6 ani pentru invatamantul obligatoriu, resursele umane si materiale  pe care scoala  le pune la dspozitia copiilor, programa specifica de invatamant, asemanari si deosebiri intre gradinita si scoala.

Deosebit de apreciata a fost organizarea in 5 aprilie a “ Zilei portilor deschise” in care m-am intalnit cu majoritatea copiilor si parintilor inscrisi in clasa mea, in anul scolar viitor.

Vizita in scoala ne-a apropiat , am schimbat impresii, si-au exprimat asteptarile, saptamana altfel 1-5 aprilie 042iar noi ne-am prezentat proiectele.

Parintii sunt tineri, unii la prima experienta ca parinti de scolar, entuziasti, interesati de buna organizare a colectivului, si-au oferit sprijinul pentru debutul cu succes al scolaritatii si au apreciat ca pozitiv “PASUL” catre scoala prin “CLASA PREGATITOARE”.

Cand vor spune pentru prima data “PREZENT” la scoala, elevii mei, in ordine alfabetica, de la Amet Florin la Vilsan Silviana, glasurile lor de roua vor da viata celei de-a 33 a flori din buchetul carierei mele!

Ivatator Florea Elena, Sc. Gimnaziala “Mihai Viteazul” Calarasi

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page