Dezvoltare durabilă, Economie — aprilie 21, 2014 at 15:57

Cine nu emite bon fiscal nu va mai avea dreptul sa ceara plata cuvenita

by

O propunere cel putin surprinzatoare vine din partea patronatelor din turism: pe langa un TVA de 9% in alimentatia publica, se propune si ca orice client care nu primeste bon fiscalin restaurante sau baruri, sa fie liber sa plece fara sa plateasca.

bon fiscalTotodata, anunta Mediafax, se doreste trecerea bacsisului pe nota si scutirea de  jumatate dintaxele si impozitele pe cladirepentru hotelurile cu activitate sezoniera.

Aceste masuri vin laolalta cu lista propusa de ANAT si FPTR care include 25 de puncte pentru Departamentul pentru IMM si Turism si Autoritatea Nationala pentru Turism, in scopul redresarii turismului autohton.

In ce priveste posibilitatea ca un client sa plece fara sa plateasca nota, Lucia Morariu, presedintele ANAT a declarat pentru Mediafax:

“In acest fel, personalul de servire va fi determinat sa emita nota de plata fiscalizata, sub sanctiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel incasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit si alte taxe”.

Printre propunerile emise se numara si facilitati in industria de turism, informeaza agentia de stiri, precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit in turism, cota TVA redusa la 9% pentru toate activitatile din turism sau recunoasterea primirii de turisti straini in Romania ca activitate de export.

De asemenea, patronatele cer scutirea de impozitul de 16% pentru profitul reinvestit de catre structurile de primire turistica si agentiile de turism, si clarificarea procedurilor si regulilor necesare pentru a dovedi perioada de functionare de minim sase luni in statiunile cu activitate sezoniera, in vederea obtinerii scutirii de 50% pentru taxele si impozitele pe teren si cladire, noteaza agentia.

In ce priveste trecerea bacsisului pe nota de plata, citeaza Mediafax, se considera ca acest lucru ar permite angajatorului sa cunoasca atat nivelul veniturilor reale obtinut de angajatul care serveste, cat si calitatile personale ale acestuia in procesul de servire a consumatorului, stiut fiind ca aceia care primesc bacsis mai mare sunt vanzatori mai buni si trebuie recompensati si de angajator prin stimulente.

Referitor la aceste noi propuneri, Lucia Morariu a mai precizat: “Masura propusa va putea avea efecte benefice doar daca bacsisului de pe nota de plata i se va aplica un impozit maxim de 16%. in cazul in care cineva se va gandi sa impoziteze bacsisul cu 80%, cat reprezinta in prezent media taxelor pe salariul net, masura nu va functiona. De asemenea, propunerea o sustinem si va avea efecte benefice doar daca va fi insotita de masuri in contrapondere, de reducere a TVA si alte facilitati fiscale pentru turism. Noi ne-am facut datoria de a indica cateva resurse pentru a sustine facilitatile pe care le consideram absolut necesare”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page