Dezvoltare durabilă, Economie — aprilie 5, 2014 at 11:00

Christine Lagarde:lumea a fost la un pas de momentul critic, pentru declanşarea celei mai mari crize financiare din ultimii o sută de ani

by

Slabe semne de redresare pot fi vizibile în zona euro, dar Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional , a cerut mai multe ori relaxarea monetară  Băncii Centrale Europene (BCE),pentru a combate inflația în scădere.

Christine_LagardeMiercuri, vorbind la Washington,  la Şcoala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins, Lagarde a declarat ca există  riscul  dezvoltării a ceea ce ea a numit “inflaţia redusă”, în special în zona euro.

“O potențială perioadă prelungită a inflației scăzute poate suprima cererea și oferta – și poate suprima creșterea economică și locurile de muncă. Mai mult, în zona euro este nevoie o de relaxare monetară, inclusiv prin măsuri neconvenționale, pentru a crește perspectivele de realizare a obiectivului stabilității prețurilor adoptat de BCE”, a spus ea .

Investitorii vor fi axaţi pe evenimentele din Frankfurt de joi, în care Consiliul guvernatorilor BCE se reunesc.  Cei mai mulţi observatorii de piață nu se aşteaptă la o reducere a ratei de interes principal.

Optsprezece din 22 de comercianți de pe piața monetară chestionaţi de Reuters în această săptămână nu prevăd nici o schimbare a politicii, rezultat care a coincis cu rezultatele unui sondaj Reuters mai mare al economiștilor de săptămâna trecută. Acest lucru vine în ciuda indicelui prețurilor de consum care în această săptămână arată că inflația a scăzut la 0,5 la sută în zona euro.

Această dezinflație – unde creșterea prețurilor de consum începe să slăbească – îngrijorătoare pentru economiști din cauză că aceasta ar putea conduce la deflație, atunci când prețurile de consum cad. Deflația poate împinge în jos cererea, pentru că oameni au oprit achizițiile în speranța mai multor scăderi de prețuri. Acest lucru poate duce la scăderea producției și la o criză economică.

Lagarde este unul dintre susţinătorii de cel mai înalt profil pentru continuare stimulării de către BCE, cu speculația că banca centrală ar putea decide să lanseze stilul american de relaxare cantitativă.  Introducerea unei rate negative de depozit a fost, de asemenea promovată. Acest lucru ar obliga efectiv băncile să dețină depozite la BCE, în speranța că banii şi-ar putea găsi drumul în economia reală.

Lagarde a declarat miercuri că lumea a fost la un pas de momentul critic, pentru declanşarea celei mai mari crize financiare din ultimii o sută de ani.

“Recuperarea  economică se face încet, dar este prea lentă și se confruntă cu mai multe obstacole de-a lungul drumului. Măsuri îndrăzneţe în politică pot depăși aceste obstacole și pot duce economia globală la următorul nivel de creștere mai rapidă și durabilă”, a spus ea.

În ciuda avertizărilor sale, ea a mai spus că au existat schimbări pozitive în Europa cu o recuperare modestă, chiar dacă este inegală cu țările din sudul Europei care arată încă slăbiciune.

” Măsuri încurajatoare au fost luate recent pentru a stabili o uniune bancară –  la care FMIa îndemnat de ceva timp. Implementarea unei fiscalităţi comune rămâne esențială, așa cum este şi viitoarea revizuire a calităţii activelor băncilor “, a adăugat ea.

sursa: cnbc.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page