De prin lume adunate — ianuarie 16, 2014 at 11:34

China, a doua ţară după SUA care a testat o armă hipersonică, confirmă Pentagonul

by

China a testat pentru prima dată un vehicul hipersonic care zboară cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului, o tehnologie menită să îi permită ca pe viitor să atace rapid ţinte îndepărtate, potrivit unei surse de la Pentagon.

arma hipersonica

Prin acest test, China devine a doua ţară după Statele Unite care a efectuat zboruri experimentale cu aceste planoare, concepute să zboare cu o viteză extrem de mare în straturile superioare ale atmosferei terestre, cu scopul de a atinge ţinte aflate în orice punct de pe planetă.

“Suntem la curent cu acest test de vehicul hipersonic, dar nu comentăm”, a confirmat pentru AFP locotenent-colonelul Jeff Pool, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Testarea a acestei arme experimentale, numite WU-14, s-a desfăşurat pe 9 ianuarie. Vehiculul a zburat cu viteza Mach 10, de zece ori viteza sunetului, potrivit site-ului Washington Free Beacon, o informaţie care nu a fost confirmată de către Pentagon.

Postul de stat China Radio International l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării afirmând că “cercetările ştiinţifice şi experimentele efectuate în China sunt normale şi nu vizează vreo ţară sau ţintă” anume. Însă el nu a confirmat şi nici nu a infirmat acest test.

Creşterea puterii militare a Chinei în ultimii ani este însoţită de noi echipamente, ca portavioane şi rachete balistice antinavă, şi de o intensificare a eforturilor Beijingului în domeniul cercetării.

În raportul anual prezentat în Congres cu privire la armata chineză, publicat în 2013, Pentagonul menţiona cercetări chineze în domeniul zborului hipersonic pentru a afirma că Academia Chineză de Ştiinţe a creat un “tunel aerodinamic foarte mare, capabil să reproducă condiţii de zbor (pentru o viteză cuprinsă între) Mach 5 şi Mach 9”.

Preşedintele Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor, republicanul Buck McKeon, şi-a exprimat îngrijorarea, într-un comunicat.

“În timp ce o succesiune de tăieri bugetare subminează avantajul tehnologic al Americii, chinezii şi alte ţări depun eforturi să atingă o egalitate militară cu Statele Unite. În anumite cazuri, ca acesta, par să ne devanseze”, denunţă acest promotor al unor cheltuieli militare importante.

Statele Unite nu se află, totuşi, în urmă, în domeniul zborurilor hipersonice, cărora le-au alocat 200 de milioane de dolari în 2013. De asemenea, şi-au multiplicat zborurile de testare în ultimii ani.

În cadrul proiectului “Atac mondial rapid”, Pentagonul testează HTV-2, conceput să zboare cu viteza Mach 22 (27.000 de kilometri pe oră). El testează, de asemenea, o serie de alte vehicule, inclusiv X-51, capabil să zboare cu viteza de Mach 6 (7.300 de kilometri pe oră) sau o bombă zburătoare cunoscută sub numele de “arma hipersonică avansată” (AHW).

Sursa:mediafax.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page