Mâncare şi Băutură — februarie 28, 2015 at 12:57

Chifteluțe din batog sau… Polpette di Baccalà

by

Astăzi vă propun un fel de mâncare venețian. Venețienii au creat anumite confuzii prin numirea batogului uscat “baccalà”, în timp ce restul Italiei folosesc aceeași cuvânt pentru codul sărat. Cele mai multe feluri de mâncare venețiene conțin într-adevăr baccalà – batog uscat (stoccafisso) mai degrabă, decât codul sărat ca ingredient de bază. Cu toate acestea, deoarece batogul uscat nu este ușor de găsit, poate fi folosit în locul lui codul sărat. Atenție însă: ar trebui să puneți codul la desărat, pentru a absorbi în multă apă rece timp de cel puțin 48 de ore și să schimbați apa de cel puțin patru ori în această perioadă. Acest lucru vă va asigura că, chifteluțele voastre nu vor fi prea sărate.

chifteluteIngrediente pentru cca 20 chifteluțe:

  • 2 cartofi făinoși medii
  • 450g batog sărat sau file de cod sărat
  • 2 foi de dafin
  • 2 lingurițe boabe de piper negru
  • 3 catei de usturoi (2 întregi și 1 fin tocat)
  • 3 ouă
  • coaja rasă de la jumătate de lămâie
  • 4 linguri patrunjel proaspăt tocat fin
  • 1/3 ceașcă (50 g) făină
  • 1 cană 100g pesmet
  • piper negru proaspăt măcinat după gust
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit

Curățați cartofii și tăiați-i în sferturi și apoi se fierb în apă clocotită cu sare până se înmoaie, apoi se scurg și se lasă să se răcească. Când sunt încă calzi, zdrobiți-i și asezonți cu un vârf de cuțit de sare de mare.

Scurgeți codul de apa în care a stat la desărat și clătiți bine sub jet de apă rece. Puneți-l apoi într-o cratiță cu fund greu și adaugați apă rece suficientă pentru a acoperi peștele. Adăugați foaia de dafin, piper și doi căței de usturoi,se acoperă și fierbe puțin la foc mic.De îndată ce apa începe să fiarbă, dați la o parte de pe foc și se lasă peștele să se răcească în apa de gătit.

După ce s-a răcit codul un pic, se scurge și se transferă la un castron mare. Aruncați pielea și oasele, apoi se zdrobește folosind un tel.

Adăugați cartofii piure, trei gălbenușuri de ou, coaja de lămâie, usturoiul tocat și pătrunjelul. Se amestecă pentru a obține o pastă cremoasă. Cu o lingură luați din acest amestec în mâinile și formați o minge. Apăsați ușor pentru a-i da o formă ușor plată. Tăvăliți chifteluțele în făină, apoi se transferați-le într-o tavă de copt căptușită cu pergament.

Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă (ideală este o tigaie din fontă). Țineți la îndemână o farfurie cu pesmet și un castron cu albușurile de ou bătute. Odată ce uleiul este fierbinte, tăvăliți chifteluțele mai întâi prin ou, apoi prin pesmet și după le puneți în tigaie. Prăjiți timp de cca trei minute până devin aurii.  Cel mai bine este să fie consumate fierbinți.

Poftă Mare!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page