Editoriale, People-Passion-Performance — noiembrie 22, 2018 at 00:00

Chemarea la acțiune – Călărași Smart-City! Nu este prea târziu să  începem acum!

by

 motto: Credem în acțiune și într-o realitate la definirea căreia contribuim prin ceea ce facem. Si suntem tot mai mulți, desprinși deja de discursul demobilizator din jurul nostru.

Călărași este unul dintre cele mai slab dezvoltate județe din țară. Probabil că unii vă vor spune că șansa comunității noastre e legată de agricultură,alții vă vor spune că industria, alții că serviciile ș.a.

Șansa noastră este digitalizarea, smartphone-ul!!! Telefoanele mobile inteligente!

Nu agricultura, nu industria ci  o nouă provocare, o nouă paradigmă  a progresului și dezvoltării ,digitalizare,telefoanele inteligente o pasiune transformată în afacere, produsele și soluțiile smart,învățământul inteligent, clase și campusuri inteligente, o comunitate-municipiul Călărași inteligent.

65% dintre copiii aflați în şcoala acum vor avea peste 10 ani slujbe care nu există astăzi.

Valul digitalizării va face ravagii iar cei care cred că vor putea supraviețui fără o strategie clară și o adopție rapidă a noilor tehnologii va pieri. Cine nu va trece la digital nu va supraviețui.

În viitorul foarte apropiat digitalizarea nu va mai fi un concept  abstract. Fiecare țară, oraș, fiecare afacere și fiecare persoană  în parte va trebui să se adapteze revoluției digitale pentru a se dezvolta și a supraviețui în noua economie digitală.

De aceea vă lansez provocarea pentru înscrierea noastră pe traiectoria dezvoltării inteligente, a dezvoltării ecosistemului antreprenorial local, a  iniţiativelor strategice pentru antreprenori într-o viziune smart,învățământ smart, transporturi și parcări inteligente, sistem de sănătate inteligent, iluminat public și privat inteligent,clădiri inteligente,tehnologii inteligente,guvernare locală inteligentă, dar mai ales cetățeni inteligenți-smart-people. Voi sunteți aceia!  Călărași Smart-City!

Principalul nostru scop este să asigurăm motoare de dezvoltare pentru economia călărășeană, un astfel de motor fiind industria IT. Pentru aceasta este nevoie de o mutare strategică importantă.

Să alocăm în fiecare an bugete dedicate proiectelor din domeniul IT care se desfășoară în Călărași, prin care să acordăm burse tinerilor talentaţi, elevi şi studenţi din domeniile matematică şi informatică

De asemenea, cu colaborarea unor companii din domeniul tech, vom încuraja crearea de firme locale de tip start-up, astfel ca, în câţiva ani,Călărași să devină un orășel cu o  importantă componentă IT care contribuie la dezvoltare .

Smart City este o tendință  globală , principala provocare cu care se confruntă sectorul public fiind aceea de a răspunde oportunităților pe care un oraș inteligent  le aduce prin cuantificarea noilor tehnologii ca suport pentru diverse servicii: parcare/transport inteligent(mobilitate urbană,mobilitate electrică), iluminat inteligent, smart metering al apei, gestionarea deșeurilor(colectarea selectivă și economia circulară), siguranță publică , e-guvernare, rețele inteligente, conectivitate publică WiFi , educație inteligentă ,sănătate inteligentă, o conectare auto-conștientă la mediu care include, dar nu se limitează la schimbări meteorologice, de control al traficului, strategii crowdsourcing, alerte medicale, etc.

Locuințe inteligente | Procese automatizate de asistență a vieții cotidiene | Electrocasnice inteligente Instalații publice inteligente | Mobilitate inteligentă | Soluții de parcare inteligentă | Managementul traficului |Baze de date referitoare la proiectele publice | Baze de date transparente | Wifi inteligent Internetul obiectelor | Soluții de comunicare între utilaje | Conexiuni inteligente | Energie inteligentă Rețele inteligente|Contorizare inteligentă | Iluminat public inteligent | Controlul Climatului | Cladiri inteligente|Planificare urbană |Managementul deșeurilor |Societate inteligentă | Îngrijire inteligentă Răspuns inteligent în situații de urgență |Muncă inteligentă |Management de produs inteligent| Retail inteligent|Inovare destinată utilizatorului final|Agricultură inteligentă|Mâncare inteligentă| Sănătate inteligentă |

 Smart și Tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puțin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administrație publică, mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și cetățean.

Tehnologia s-a dovedit că ne simplifică existența și o face mai puțin costisitoare în multe aspecte, merge dincolo de relaționarea dintre cetățeni și furnizorii de servicii publice și oferă instrumentele ce încurajează cetățenii să fie mai activi și mai participativi în viața comunității.

Smart City este un proces continuu care se va desfășura pentru cetățean împreună cu acesta și care își propune să transforme fiecare oraș într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat din toate punctele de vedere

 

Opiniile locuitorilor…

Paradigma Smart-City este provocatoare, în fruntea preocupărilor și evoluțiilor europene și mondiale,este paradigma momentului.Digitalizarea și inovarea sunt un trend global.

Pentru aceasta e nevoie de dialog,de circulația ideilor.Să ne  resetăm mentalitatea și să extindem interesul nostru pentru tendințele  globale.

Opiniile locuitorilor… Opiniile locuitorilor trebuie înregistrate și relatate complet, indiferent de numărul persoanelor care le împărtășesc. Părerile minoritare trebuie relatate pentru o prezentare completă a dezbaterii și în semn de respect față de adepții acestora.

O abordare urmărită în multe părți ale lumii, este de a crește gradul de conștientizare a mediului urban și pentru a spori interacțiunea cu locuitorii săi. Aceasta este de obicei caracterizează evoluția către orașe inteligente. 

Pe aceste considerente se întemeiază  inițiativa Consiliului Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii Călărași .Vă cheamă să vă spuneți părerea. Vă propun ca noi  călărășenii să facem parte din această discuție.

Vă propun să creem un mediu propice și o strategie modernă și sustenabiă.

Stimularea trecerii de la economia agricolă, industrială la economia bazată pe cunoaștere,digitalizare și introducerea tehnologiilor inteligente  este calea spre dezvoltare și progres și singura de reducere a decalajelor și de ișire din starea de subdezvoltare. Dezvoltarea urbană sustenabilă prin realizarea sinergiei între învățământ,vocație antreprenorială și conectarea puternică la comunitate, Introducerea tehnologiilor digitale în fiecare aspect al vieții urbane,stimularea creării de   start-up uri pentru tehnologii digitale și smart-city este paradigma momentului.

Pentru aceasta este nevoie să ne schimbăm. Schimbarea inseamnă noi oportunități-schimbarea ca temă majoră de discuție. Transformarea o atitudine profundă care pornește din interior și se vede in ceea ce faci.

Ce fel de viitor fără economia cunoașterii? Nu există strategie fără să gândești digital, strategia se referă la viitor. Strategia nu este o prerogrativă! Ar trebui să fie o competență!

 

Ce ne trebuie pentru un Smart-City(o regiune smart):

-un leadership vizionar și inovativ

-prieteni  inspiraționali

-investiția în oameni și punerea la dispoziție în cadrul unui proiect

-gândirea holistică și pe termen lung

-educația și promovarea

-e-guvernare și  guvernanță

-o abordare integrată

-conectivitate

-transformarea digitală asumată de autorități

-smat city-smart-people

Group Of Multi-Ethnic People Social Networking

 

Dezvoltarea inteligentă nu mai e doar o opțiune între multe altele, e o manifestarea responsabilității sociale. Independent de motivațiile și natura implicării, poziția ocupată și durata misiunii, mandatului, contractului, liderii de opinie, aleșii, decidenții oricărei comunități trebuie să conștientizeze, aici și acum, că suntem datori generațiilor viitoare la fel de mult ca celei căreia îi aparținem.

Tratarea superficială a modului în care ne valorificăm (fiecare comunitate în parte) resursele (inclusiv cele umane) și ne procesăm deșeurile (reziduurile) și ignorarea efectelor acestor intervenții asupra mediului natural și social (atât din perspectiva vieții cotidiene a membrilor comunității, cât și a șanselor de dezvoltare sustenabilă în viitor), pur și simplu nu mai sunt acceptabile.

Pe de altă parte, neincluderea tehnologiilor digitale în fiecare aspect al vieții urbane va constitui, în scurt timp, un handicap (deci mai mult decât ratarea unei sau unor oportunități). Serviciile publice moderne sunt deja de neconceput fără componenta digitală, inteligentă.

Este de menționat și argumentul că nu toate domeniile de “smartificare” sunt mari consumatoare de bani, dimpotrivă, odată demarat, procesul va beneficia de resursele creative (locale și globale), va sincroniza eforturile și maximiza rezultatele, având chiar potențial de atragere de fonduri (și de alte resurse). O lecție (pe care, din păcate, România nu a învățat-o încă), este aceea că pentru a stimula

Procesul prin care un oraș devine (și rămâne) inteligent este unul continuu, tocmai de aceea acest proces trebuie premeditat și inițiat. Pentru asta, aveți nevoie de leadership, planificare și finanțare. De asemenea, trebuie să anticipați eventualele obstacole care ar putea opri sau încetini acest proces.

Factorii de succes esențiali pentru orașele inteligente și implementarea soluțiilor concrete sunt : o vizune clară (formalizată și comunicată public), implicarea cetățenilor, reprezentanților administrației și mediului de afaceri local, dar și procese eficiente (bazate pe indicatori de tip S.M.A.R.T și evaluate periodic).

 

Nelu Bălașa

Președinte

Consiliul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Călărași

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page