Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — februarie 12, 2014 at 11:10

Certificatele de producător ar putea fi introduse din februarie

by

Proiectul privind introducerea certificatelor de producător, aflat acum în Parlament, ar putea fi adoptat chiar în această lună, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un interviu pentru cotidianul PUTEREA. Proiectul de act normativ prevede şi introducerea carnetului de producător, acesta urmând să însoţească marfa pe toată durata transportului. De asemenea, începând din acest an, România ar putea avea o lege a zonelor irigabile.

cert prod

“Proiectul de act normativ (privind certificatele de producător, n.r.) este în Parlament. Noi ne dorim să avem acum simularea aceea cu cardul de producător, care este funcţională. Este un model pe care l-am iniţiat la sectorul 4. Cardul de producător cred că este o măsură ok, dar nu insist pe ea, pentru că am înţeles că era o chestiune de sensibilitate a oamenilor, că, vai, Doamne, cum o să meargă baba Leana cu un card să îl folosească? Şi atunci am rămas preocupaţi de atestatul de producător, care să schimbe certificatul actual de producător şi, al doilea, carnetul de comercializare. Legat de atestatul de producător, am introdus ca noutate necesitatea unei vize de la o asociaţie profesională din zonă, pentru recunoaşterea faptului că respectivul este producător şi că nu vinde o cantitate din importuri adusă nu ştiu cum. Pe de altă parte, am introdus acest carnet de comercializare care înlocuieşte borderoul de achiziţii, pentru că nu este firesc ca vânzătorul să întocmească borderoul de achiziţii, ci trebuie să existe o documentaţie foarte clară care să rămână atât în posesia vânzătorului şi a cumpărătorului, cât şi la cel care a emis documentul”, a declarat Botănoiu.

Toate cele 500 de pieţe agroalimentare din ţară vor avea obligaţia să organizeze spaţii de vânzare distincte rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli, care deţin un carnet de comercializare a produselor agricole. Toată marfa trebuie să deţină avize de expediţii şi să fie fiscalizată, afirmă reprezentantul MADR. “De fapt, ce ne dorim noi cu acest carnet de comercializare şi atestare este ca producătorii – persoane fizice – să aibă acces la piaţă. Eu vreau să-i creez alternativă consumatorului din România de a alege între un produs adus de ţăran şi unul adus de firmele care vând într-o piaţă”, a precizat secretarul de stat.

375 milioane euro pentru irigaţii

Autorităţile lucrează totodată la o lege a zonelor irigabile, care ar putea fi gata în acest an.

“Acum avem mai multe legi, ordine, hotărâri, este un stufăriş întreg şi vrem să facem o singură lege care să fie aplicabilă şi fermierii să ştie unde caută şi să găsească tot ce trebuie despre sistemul de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare. Pentru că acum importante pentru noi sunt irigaţiile, dar nu trebuie să scăpăm din vedere că desecările sunt pe şase milioane de hectare, deci este dublu la ceea ce avem capabilitatea de a asigura ca sistem de irigaţii. Pentru că noi în vremurile frumoase ziceam că sunt prevăzute 3,3 milioane hectare la irigat. Dar nu trebuie să uităm că atunci aveam 6,7 milioane hectare la desecări. Mai avem corectarea torenţilor. Toate astea fac parte din ceea ce se cheamă îmbunătăţiri funciare. Îmbunătăţirile funciare înseamnă irigat, desecare, corectare torenţi”, a subliniat Botănoiu.

Arealele irigabile reprezintă totalitatea terenurilor agricole situate în extravilan, care se pot iriga pe termen lung în condiţii de eficienţă economică şi financiară, cu respectarea standardelor de mediu şi încadrarea în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului. Pe termen lung, conform estimărilor de specialitate, întreg teritoriul României va fi afectat de deficit de apă.

Pentru 2014, programul de investiţii al ANIF, cu finanţare de la bugetul de stat, prevede realizarea unor lucrări de reabilitare a obiectivelor de irigaţii în valoare totală de 16,95 milioane lei, în judeţele Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Olt, Teleorman şi Tulcea.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page