Politica, Politici europene — mai 22, 2013 at 15:17

Cererea de propuneri de proiecte în domeniul Ecoinovarii a Comisiei Europeane a fost lansată

by

Eco InnovationComisia Europeana a lansat o cerere de propuneri in valoare de 31,5 milioane EUR pentru cele mai bune 45 de proiecte in materie de ecoinovare. Intreprinderile din intreaga Europa pot transmite pana la 5 septembrie 2013 propunerile lor menite sa introduca pe piata solutii ecologice inovatoare in urmatoarele cinci domenii: reciclarea materialelor, apa, materialele de constructii durabile, afacerile ecologice si sectorul alimentelor si bauturilor.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a declarat: „Ecoinovarea nu este doar o nisa a afacerilor ecologice. Competitivitatea Europei in urmatoarele decenii va depinde de capacitatea sa de a depasi constrangerile in materie de resurse. Intreprinderile ecoinovatoare sunt factorii care vor facilita aceasta transformare la nivelul intregii economii. Incurajez in mod special intreprinderile mici si mijlocii sa candideze la finantare si sa ajute Europa sa fructifice avantajul pe care il detine in sectoare cum ar fi gospodarirea apei si gestionarea deseurilor.”

45 de proiecte urmeaza sa faca obiectul cererii de propuneri 
Cererea de propuneri vizeaza in principal intreprinderile private, in special IMM-urile care au dezvoltat un produs, proces sau serviciu ecologic inovator, dar care se confrunta cu dificultati in privinta lansarii pe piata. Cererea de propuneri ofera cofinantarea pana la 50 % a costului proiectului si ar trebui sa sprijine aproximativ 45 de proiecte noi in acest an.

185 de proiecte sunt in prezent in desfasurare 
Urmeaza sa fie lansate aproximativ 50 de proiecte din cadrul cererii de propuneri de anul trecut si peste 185 de proiecte sunt deja in curs de desfasurare. Printre proiectele actuale se numara, de exemplu: optimizarea tehnologiei de reutilizare a caramizilor vechi in sectorul constructiilor; producerea de incaltaminte din piele care nu contine substante chimice periculoase; utilizarea CO2 pentru a valorifica o sursa naturala de Omega-3; si o tehnica noua de fabricare a covoarelor.

Context 
Ecoinovarea este finantata prin Programul-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP) si dispune de un buget de aproximativ 220 de milioane EUR pentru perioada 2008-2013. Aceasta sprijina produsele demonstrate din punct de vedere tehnologic care contribuie la o mai buna utilizare a resurselor naturale ale Europei. Ecoinovarea reprezinta una dintre componentele ecologice ale CIP si contribuie la Planul de actiune privind ecoinovarea (EcoAP). Programul este gestionat de Agentia Executiva pentru Competitivitate si Inovare (EACI).

Cererea de propuneri din 2013 este deschisa pana la 5 septembrie. La data de 27 mai, va avea loc in cladirea Charlemagne, la Bruxelles, in Belgia, Ziua europeana de informare privind ecoinovarea, in cursul careia se vor prezenta informatii detaliate cu privire la prioritati si sfaturi privind depunerea candidaturii pentru finantare.

Pentru mai multe detalii [button link=”http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/apply-funds/call-proposal/index_en.htm” bg_color=”#ad3bad” window=”yes”]Eco-Innovation[/button]

Sursa: Comisia Europeana

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page