Politica — ianuarie 24, 2018 at 15:11

Cerem Parlamentului României să regândească modificările aduse legilor justiției-Mesajul Comisiei Europene

by

Comisia Europeană își anunță îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din România și subliniază că una dintre condițiile necesare pentru renunțarea la MCV este ireversibilitatea progreselor în domeniul judiciar, conform declarațiilor comune ale președintelui executivului european, Jean-Claude Juncker și a prim-vicepreședintelui Frans Timmermans.

Foto: ec.europa.eu

Comisia Europeană face apel la Parlamentul României să regândească modificările legilor justiției și se oferă să acorde asistență autorităților. 

Mai mult, instituția UE avertizează cu privire la pericolul regresului în ceea ce privește legile justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția.

Redăm mai jos declarația comună a președintelui Juncker și a prim-vicepreședintelui Timmermans ai Comisiei Europene privind evoluțiile recente din România: 

“Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietrele de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene.

O condiție esențială pentru a putea renunța treptat la mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin mecanismul de cooperare și de verificare. Poziția Comisiei a fost susținută de statele membre în cadrul Concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017.

Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări.

Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției.”

Comisia Europeană a dezbătut astăzi în cadrul reuniunii săptămânale “ultimele evoluții privind situația din România”. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele executivului european este cel care a luat cuvântul pe temă.

Situația din România se află și în vizorul Parlamentului European care va dezbate pe 7 februarie “situaţia justiţiei din România ca urmare a încercărilor PSD şi ALDE de a slăbi justiţia”.

Problema justiției din România a fost ridicată de grupul europarlamentar al Verzilor/Alianței Libere Europene, al cărei co-președinte Ska Keller a spus, pentru HotNews.ro, că „statul de drept în România este în pericol, iar guvernul nu ascultă cu atenție societatea civilă”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page