Familie, Lifestyle — iulie 31, 2014 at 12:22

Cercetătorii avertizează: Băuturile racoritoare pun în pericol memoria!

by

Un nou studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea din California de Sud, a scos in evidenta ca un consum al bauturilor racoritoare acidulate, imbogatite cu zahar, afecteaza memoria.

L060346Chiar si un singur pahar acidulat pe zi poate dauna capacitatii de invatare. In afara de faptul ca favorizeaza obezitatea, aceste sucuri sunt acuzate ca au un efect negativ si asupra comportamentului, cei care le-au consumat devenind mai violenti.

Pentru realizarea experimentelor au fost testati sobolani adulti si adolescenti. Acestia au fost pusi sa bea zilnic lichide ce contineau o concentratie de zahar echivalenta bauturilor racoritoare.

Dupa o luna, testele cognitive efectuate au aratat ca adultii s-au descurcat normal, in schimb, animalele aflate in perioada adolescentei au avut rezultate slabe la testele de invatare si memorare. Consumul de lichide dulci a produs o inflamatie la nivelul hipocampusului, o zona cerebrala responsabila cu memorarea.

Dr. Scott Kanoski, unul din autorii studiului, a declarat ca se produc tulburari metabolice, urmare a carbohidratilor rafinati, consumati sub forma de bauturi dulci. Acestia interfereaza cu abilitatea creierului de a functiona normal si de a-si reaminti informatii vitale despre mediul inconjurator, mai ales daca bauturile sunt consumate in exces inainte de maturitate.

Concluzia, prezentata la o reuniune anuala de specialitate, a fost ca hipocampusul este o regiune a creierului critica pentru functia de memorare. Aceasta zona este foarte sensibila la diversi factori de mediu, inclusiv consumul de alimente  bogate in grasimi saturate si zahar prelucrat.

Recomandarile specialistilor de la National Health Services sugereaza un regim alimentar echilibrat, sanatos si evitarea sau reducerea consumului de bauturi racoritoare indulcite.

Descoperirile sunt ingrijoratoare, aratand ca adolescentii zilelor noastre beau de trei ori mai multe  bauturi racoritoare decat parintii lor acum 20 de ani.

sursa:Mail Online

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page