Cultură şi Educaţie, Educaţie — iunie 13, 2014 at 12:46

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi: Etapa finală a concursului sportiv din cadrul proiectului „Viaţa, cel mai scump drog”

by

Proiectul “VIAŢA CEL MAI SCUMP DROG!”, implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Călăraşi, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Călăraşi şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Călăraşi, a avut ca scop dezvoltarea unor atitudini şi practici în rândul tinerilor cu vârsta 14-16 ani în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, inclusiv substanţe psihoactive denumite generic “etnobotanice”.

DSCF2313Proiectul s-a derulat în anul şcolar 2013-2014 în toate unităţile de învăţământ liceal din municipiul Călăraşi şi a urmărit îndeplinirea următoarelor obiective specifice:

  • Informarea/educarea tinerilor cu privire la consecinţele nocive ale consumului de tutun, alcool şi droguri,
  • Promovarea unui comportament de viaţă sănătos prin oferirea de alternative de petrecere a timpului liber şi organizarea unor concursuri sportive cu premii pentru Marcarea Zilei Internaţionale fără Tutun 31 Mai , Ziua Internaţională împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri 26 Iunie şi a Zilei Naţionale fără Tutun în luna noiembrie.
  • Informarea comunităţii cu privire la serviciile oferite de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi (CPECA).

DSCF2272În cadrul activităţilor proiectului, beneficiarii au fost informaţi şi educaţi cu privire la consecinţele nocive ale consumului de tutun, alcool şi droguri, factorii de protecţie şi factorii de risc, precum şi legislaţia în domeniu. Tinerii au adresat întrebări specialiştilor CPECA şi au participat activ la întâlniri prin jocuri de rol, scenete, dezbateri. La întâlniri au participat cadre didactice, conducerea instituţiilor de învăţământ şi psihologii şcolari.

Pe lângă activităţile informative derulate în cadrul proiectului, a fost planificate şi susţinute  activităţi sportive. Astfel, în luna aprilie 2014 au fost susţinute în cadrul etapei pe liceu 4 meciuri de fotbal între clasele participante la proiect, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ liceal, urmând ca echipele câştigătoare din această etapă să participe la faza finală.

DSCF2299În data de 12 iunie 2014 în cadrul proiectului “Viaţa cel mai scump drog!” s-a desfăşurat etapa finală a concursului sportiv între echipele câştigătoare de la Liceul „Danubius”, Liceul Teoretic  „Mihai Eminescu”, Colegiul Agricol „Sandu Aldea”  şi Colegiul Economic Călăraşi.

Ocupanta locului I a fost echipa de la Colegiul Economic Călăraşi, urmată pe locul II de Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, locul III Liceul Teoretic  „Mihai Eminescu”  şi menţiune revenind echipei de la Liceul „Danubius”.

Toţi participanţii au fost premiaţi de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Călăraşi şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi cu diplome şi premii constând în cupe, mingi, pixuri şi tricouri.

În urma implementării proiectului s-a realizat creşterea gradului de implicare al copiilor, dar şi al părinţilor, prin conştientizarea acestora cu privire la riscurile fumatului activ şi pasiv, precum şi evitarea sau întârzierea consumului de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor prin oferirea de alternative de petrecere a timpului liber.

COORDONATOR CPECA,
Alin Cristian STAN

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page