Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — august 4, 2013 at 19:51

Centrul de informare turistica virtual pe Valea Mostistei

by

valea mostistei

OPORTUNITATI DE INVESTITII SI DEZVOLTARE TURISTICA  PENTRU ADMINISTRATIILE PUBLICE LOCALE – 

VALEA MOSTISTEI SI MASURA 3.1.3 – “INCURAJAREA ACTIVITATILOR TURISTICE” – Proiectul “Centrul de informare turistica virtual”

Masura 3.1.3.  – “Incurajarea activitatilor turistice” poate sa finanteze frumoase proiecte  in zone cu potential turistic ridicat, dar care nu sunt suficient dezvoltate din acest punct de vedere.

Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale este definita de Masura 3.1.3. prin obiectivul general al acesteia, care se focalizeaza pe dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale , astfel incat acestea sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca si ale veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural.

In Strategia de dezvoltare a Microregiunii Valea Mostistei, activitatile turistice sub diversele forme de prezentare sunt considerate ca facand parte dintr-o axa prioritara, care si-a propus sa valorifice potentialul turistic endogen al microregiunii. Pe langa consacratul turism dezvoltat pe marginea numeroaselor balti din zona Vaii Mostistei, pescuitul sportiv si de agrement, Strategia de dezvoltare microregionala isi propune sa promoveze si alte activitati turistice care au un puternic potential in teritoriu si se potrivesc cu specificul Masurii 3.1.3. Din acest punct de vedere, primariile Sarulesti si Manastirea au inceput structurarea unei aplicatii care urmareste introducerea  zonei in circuitul turistic, altul decat pescuitul sportiv si de agrement, astfel incat intr-un orizont de timp fezabil, Valea Mostistei sa se regaseasca pe agenda  si in oferta operatorilor de turism, cu oportunitati care sa vorbeasca despre frumusetile peisajului, despre monumentele istorice, despre mestesuguri, traditie si folclor, despre gastronomie si nu in ultimul rand, despre fascinanta istoria  locurilor care se pierde in negura vremurilor.

Proiectul este o initiativa care urmareste in primul rand, atragerea unui segment de turisti indragostiti de bicicleta si de cicloturism. S-a plecat de la ideea ca bicicleta este un mijoc de transport relativ ieftin, accesibil, practic, aproape oricui si ca achizitionare si intretinere, mai ales in comparatie cu un autoturism.  Costurile pentru realizarea si intretinerea infrastructurilor specific sunt mult mai reduse decat pentru alte forme de transport. Bicicleta este benefica social,  din punct de vedere al integrarii si al armoniei, atenuand perceptia discrepantelor si inegalitatii (intre sofer si nesofer, posesor de vehicul scump si ieftin, intre cine conduce si cine este doar pasager etc).

Bicicleta faciliteaza mobilitatea, interactiunea, dialogul si relatiile interumane intr-o masura mult mai mare decat in cazul deplasarii cu autoturismul. Beneficiile acestui sistem de transport sunt nenumarate si ele fac obiectul unor studii si analize care dovedesc din plin, cum ciclismul poate deveni un sport atractiv, benefic pentru oricine.

Proiectul se numeste “Centrul de informare turistica virtual”si  este o abordare moderna de introducere in circuitul turistic al Vaii Mostistei. In prima etapa se va face  o cartagrafiere a teritoriului, pentru a se identifica oportunitatile care pot constitui puncte de plus valoare turistica in zona (trasee atractive, locatii prietenoase de cazare si masa, obiective turistice, spatii tehnice pentru depanare, evenimente, locuri, gastronomie locala).

Se va structura o aplicatie on-line accesibila cu aceste informatii, de pe GPS-uri sau Smartphone. Aplicatia va fi usor de gestionat si va oferi turistilor veniti cu bicicleta “harti electronice” ale traseelor cu un volum important de informatii utile. Aplicatia se va adresa cicloturistilor in primul rand, dar si tuturor turistilor, care sosesc cu alte mijloace de transport in teritoriu. Aplicatia   le va permite acestora vizitarea cu costuri mai reduse si intr-un timp relativ scurt a multor obiective turistice, naturale si culturale, intr-un mod mai apropiat de natura si de oameni, mai prietenos fata de cultura si mediul inconjurator si care nu submineaza durabilitatea turismului, neexistand surse de poluare.

Acest proiect se doreste a fi un exemplu de buna practica, urmarind nu numai promovarea turismului, urmareste sa promoveze in primul rand, activitati generatoare de venituri dintr-o sursa existenta, dar insuficient exploatata.

Nicolae Ghedzira
Expert dezvoltare rurala
GAL Valea Mostistei

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page