Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — mai 15, 2013 at 11:58

CENTERS FOR YOUNG PEOPLE – START YOU

by

Business-plan1Joi, 25 aprilie 2013  a avut loc  Competiţia „Business-plan” , faza regională, editia a-V-a  , la Colegiul Economic  Virgil Madgearu din Bucureşti. Judeţul Călăraşi a fost reprezentat de firma de exerciţiu „Power & Speed SRL”  de la  Colegiul Economic Calarasi,  prin elevele Haralambie Cezarina şi Micu Gabriela , eleve în clasa a XI-a A,  îndrumate de profesorul coordonator al firmei de exerciţiu, profesoara Brişan Mariana. Firma de exerciţiu „Power & Speed SRL”  a participat pentru a doua oară la faza regională, după ce a câştigat în anul şcolar 2011-1012  şi în anul şcolar  2012-1013 locul I la faza judeţeană a competiţiei.     Profesoara Brişan Mariana a participat şi în anul şcolar 2010-2011 la această competiţie cu firma de exerciţiu „SELEA SRL”, reprezentată de elevele Drăghici Iulia si Cristea Roxana şi a obţinut locul I la faza judeţeană şi locul III la faza regională.

Colegiul Economic din Călăraşi este unul dintre liceele cu cea mai mare tradiţie în ceea ce priveşte firmele de exerciţiu , fiind un liceu cu profil economic. În fiecare an îşi desfăşoară activitatea cel puţin 10 firme de exerciţiu , având obiecte de activitate diferite.

Firma de Exerciţiu este o metodă interactivă de învăţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, o concepţie modernă de integrare şi de aplicare interdisciplinară a cunoştinţelor şi are ca scop  dezvoltarea iniţiativei tinerilor în demararea şi conducerea unei afaceri şi facilitarea trecerii absolvenţilor de la şcoală la viaţa activă.

Utilizarea acestei metode are avantaje în primul rând pentru elevi, pentru şcoală , pentru profesori,   pentru agenţii economici din localitate şi,  pe termen lung, pentru comunitatea locală.

Business-plan2Competiţia „Business-plan” s-a desfăşurat şi anul acesta în cadrul Proiectului „CENTRE START UP PENTRU TINERI-START-UP CENTERS FOR YOUNG PEOPLE- START YOU”.La competiţie au participat firme de exerciţiu din Regiunea Sud-Muntenia: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu , Teleorman, firme de exerciţiu care au prezentat planurile de afaceri cu care au câştigat competiţiile locale si judeţene .

Firma de exerciţiu   „Power & Speed SRL”  de la  Colegiul Economic Călăraşi a prezentat anul acesta un plan  de afaceri bine realizat,  viabil, o idee de afaceri care poate fi pusa în practică şi anume -deschiderea unei spălătorii auto-, obţinând la sfârşitul competiţiei menţiune.

Competitia „Business-Plan în firma de exerciţiu” premiază firmele de exerciţiu Business-plan3pentru cele mai bune planuri de afaceri si pentru modul în care elevii dovedesc spirit antreprenorial, o bună cunoaştere a conceptelor de business, creativitate si fairplay. Competiţia contribuie la dezvoltarea creativităţii stimulată de „firma de exerciţiu” în contextul real al mediului concurenţial, dezvoltarea competenţelor de prezentare şi argumentare a viabilităţii unei afaceri în faţa posibililor finanţatori, familiarizarea elevilor cu activităţile specifice mediului de afaceri.

Noi, profesorii coordonatori ai firmelor de exerciţiu,  avem  un rol hotărâtor în procesul de pregatire al elevului prin intermediul Firmei de exerciţiu. În primul rând ,   trebuie să deţinem  aptitudini şi cunoştinţe de management, marketing, contabilitate, informatică. Rolul nostru  este acela de a sprijini şi coordona activitatea , de a o planifica şi controla.  Trebuie să organizăm  activităţile de învăţare în cabinete dotate cu mobilier corespunzător, cu echipamente corespunzătoare necesare învăţării astfel încât elevii să poată să-şi desfăsoare activităţile practice într-un mod independent  în cadrul unei Firme de exerciţiu, în  care să poată să simuleze activitatea unei firme reale. Încercam să  motivăm  elevii şi să le orientăm întreaga activitate desfaşurată în activităţile practice. Business-plan4Noi, profesorii coordonatori de firma de exerciţiu,    consiliem, verificăm cunoştinţele şi competenţele însuşite de elevi prin observarea activităţilor acestora, stabilim sarcini de lucru pentru elevi, motivăm şi le orientăm întreaga activitate.

Mă simt mandră că am putut utiliza  această metodă activă de învăţare  la Colegiul Economic din Calaraşi, că am putut  călăuzi pasii elevilor în activitatea de formare a viitorilor tineri antreprenori , participand  la dezvoltarea competenţelor antreprenoriale , la dezvoltarea  şi perfecţionarea competenţelor sociale dar şi a competenţelor personale.

Business-plan6Am participat la numeroase  târguri locale, judeţene ,  regionale  dar şi la competiţia „Business- plan” la nivel judeţean şi regional. Activitatea mea şi   a elevilor a fost încununată cu numeroase premii şi distincţii  la nivel local, judeţean dar si naţional.

Prof.  Mariana Brişan 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page