De pe la noi, Editoriale — martie 20, 2014 at 17:45

Ceasul vieţii nu are erori

by

În ultimul timp nu îmi dau pace nişte întrebări… De ce are nevoie un tânăr în ziua de azi ca să reuşească? Oare este nevoie de poziţia socială (mă refer la funcţiile şi banii părinţilor) sau  poziţia pe care ţi-o conferă apartenenţa la un partid politic?

printesa

Privind în jurul meu, la cei din aceeaşi generaţie cu mine, văd pe zi ce trece cum se distrug toate bazele valorilor umane, morale şi sociale, cum sunt promovate nonvalorile, tupeul, aroganţa, nesimţirea, prin apariţia în spaţiul public a unor personaje, care de altfel, ar trebui să constitutie „model” pentru ceilalţi tineri, dar … se exhibiţioneaza printr-o conduită nedemnă şi imorală faţă de societate şi de ce nu, faţă de ei înşişi.

Să fim concreţi, cu ceva timp în urmă, una dintre tinerele care ocupă o funcţie importantă într-o organizaţie politică – anume,  preşedinta tineretului de la PP-DD, m-a uimit prin „teribilism” şi lipsă de discernământ în ceea ce priveşte comportamentul în spaţiul public. Sunt de acord cu faptul că noi, tinerii, vrem să ne remarcăm, să ne facem văzuţi, să fim,  dacă se poate, în centrul atenţiei, dar inconştienţa şi teribilismul vârstei, pot constitui un apanaj pozitiv atunci când nu deţinem o funcţie publică.

În momentul în care ţi-ai asumat o funcţie publică, fie că eşti tânăr, fie că eşti mai în vârstă, trebuie să laşi să iasă la suprafaţă, ca şi imagine, un comportament şi o conduită socială adecvată. Din păcate, puţini sunt tinerii, care, deşi fac parte dintr-un partid politic, îşi mai amintesc de cei şapte ani de acasă şi care au înţeles că asumarea unei funcţii publice, înseamnă responsabilitate şi maturitate, dacă nu prin gândire, măcar prin comportament. A deţine o funcţie într-un partid politic, nu înseamnă că suntem „mici dumnezei”, nu înseamnă că suntem deştepţi, frumoşi şi plini de talent.

Un individ, care deşi şi-a asumat o funcţie şi o poziţie publică, care are un cont pe o reţea de socializare, fie ea chiar şi pagină personală, nu-şi poate permite să fie imatur, iresponsabil, sau să epateze prin acte de teribilism, pentru simplul fapt că toate acţiunile şi faptele sale au impact social, fie că vrea, fie că nu vrea. A-ţi adjudeca, ca şi act de curaj faptul că ai încălcat legea şi ai pus viaţa ta şi a altora în pericol, dă dovadă de imbecilitate şi prostie. Şi fapta în sine devine mai gravă, atunci când ţi se semnalează greşeală, dar tu, ca o „păpuşă blondă”, duci inepţia până la capăt.

Oare generaţia de astăzi, chiar nu mai are niciun cuvânt de spus, chiar nu ne putem face remarcaţi şi ascultaţi prin educaţie, prin bun simţ, prin pregătire? Este importantă cantitatea şi nu calitatea? Este importantă publicitatea şi imaginea, fie că e negativă, fie că e pozitivă, în detrimentul demnităţii umane? Oare tinerii din ziua de azi, nu pot avea o carieră sau o ascensiune socială prin inteligenţă şi decenţă?  Clar, este greu, din moment ce avem ca şi repere hoarda de „starlete” şi de nonvalori promovate de media.

Chiar suntem o generaţie de tâmpiţi şi fricoşi, încât să permitem tuturor neaveniţilor şi nonvalorilor să iasă din găurile unde au locuit până acum? Suntem campioni doar la ţinute de bani mulţi şi afişarea ostentativă a lipsei de cultură? Cât timp mai permitem „divelor blonde” să zdrobească facebook-ul şi toate reţelele de socializare, care dau din coate şi vor cu orice preţ să fie „centrul universului”?  … adică universul lor îngust şi lipsit de conţinut…

P.S. Ne scuzăm faţă de doamnele blonde, dar … în acest articol chiar era vorba despre o „păpuşă blondă”, care umblă liberă de sarcini prin PP-DD.

Bianca Anton

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page