De prin lume adunate — octombrie 4, 2013 at 15:46

Cea mai simpla metoda prin care poti face un strain sa aiba incredere in tine

by

incredereV-a fost frig in ultimele zile? Daca da, imi cer scuze.

In mod normal, propozitia de mai sus ar parea bizara. Nu este vina mea ca a fost frig in ultimele zile, astfel ca nu am niciun motiv pentru a-mi cere scuze. Cu toate acestea, oamenii isi cer adeseori scuze pentru lucruri de care nu se fac vinovati. De ce?

O noua cercetare sugereaza ca aceste apologii joaca rolul esential de a creste nivelul de incredere intre oameni. In mintile noastre, orice persoana care observa neplacerile noastre si isi exprima mahnirea referitoare la ele este o fiinta empatica si care este demna de increderea noastra.

„Chiar si in absenta culpabilitatii, indivizii pot creste increderea si simpatia spunand «Imi pare rau» — chiar si atunci cand le pare rau de ploaie”, scriu cercetatorii condusi de Alison Wood Brooks de la Harvard Business School. Studiul oamenilor de stiinta este publicat in jurnalul Social Psychological and Personality Science.

Brooks si colegii sai descriu patru experimente care arata valoarea „scuzelor inutile”, pe care cercetatorii le definesc drept „expresiile de regret pentru circumstante indezirabile care sunt in mod evident in afara controlului unei persoane”.

Dintre cele patru experimente, cel mai convingator este cel ce nu a avut loc online sau in laborator, ci intr-o circumstanta din viata de zi cu zi.

De-a lungul a doua zile ploioase din noiembrie 2010, un barbat (care nu stia scopul experimentului) s-a apropiat de 65 de straini dintr-o importanta statie de tren din nord-estul SUA si i-a rugat sa-i imprumute telefonul mobil. Cercetatorii au apreciat un raspuns pozitiv drept un semn de incredere.

In 50% din cazuri, barbatul se apropia de strain si spunea „Imi pare atat de rau ca ploua! Pot sa va imprumut telefonul mobil?”. In celelalte ocazii, barbatul a sarit peste scuze si a cerut direct telefonul mobil.

In cazul strainilor intampinati cu o „scuza inutila”, 47% i-au imprumutat telefonul mobil. In schimb, dintre cei ce au fost intampinati direct cu solicitarea, doar 9% au fost de acord sa-i imprumute telefonul mobil.

„Prin emiterea unei scuze inutile, cel ce isi cere scuze comunica faptul ca a luat perspectiva victimei, ca percepe dificultatile prin care aceasta trece si isi exprima regretul”, explica cercetatorii. Aceasta actiune simpla, afirma specialistii, „demonstreaza o ingrijorare empatica pentru victima si duce la cresterea increderii pe care victima o are in persoana care isi cere scuze”.

Asadar, data viitoare cand aveti nevoie sa stabiliti un acord de incredere cu o persoana, incercati sa va cereti scuze pentru ceva aflat in afara controlului dumneavoastra.

Daca nu functioneaza — ei bine, imi pare rau.

Sursa: PS Mag

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page