Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — iunie 18, 2014 at 18:50

Cea mai bună veste pe care au primit-o românii

by

Parlamentul roman a aprobat poate una dintre masurile care ii va face pe multi romani sa isi incerce norocul pentru a ajunge la un succes semnificativ chiar si pe piata din Romania.

taxePrin modificarea unei legi se ofera astfel sanse egale tuturor celor care doresc sa isi deschida o afacere in Romania si sa beneficieze de mai multe facilitati care sa le usureze drumul prin hatisul taxelor si impozitelor.

In concret, a fost eliminata limita de varsta pentru sprijinul acordat intreprinzatorilor debutanti. Asadar, orice roman, indiferent de varsta, care nu a mai avut o afacere si doreste sa isi deschida propria microintreprindere o poate face in mod gratuit, in baza legii pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor adoptata miercuri de Camera Deputatilor, asa cum explica si Florin Jianu, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism: “Am eliminat restrictia de varsta pentru intreprinzatorii debutanti. Incurajarea intreprinzatorilor autohtoni este nu numai o promisiune ci si o datorie a actualei guvernari, un mijloc direct de sustinere a dezvoltarii economiei”.

Se elimina conditia de varsta maxima de 35 de ani pentru a permite accesul la facilitatile acordate tuturor persoanelor aflate la prima afacere. Aceeasi lege prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata, precum si scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului.

Facilitatile de care vor putea beneficia cei ce doresc sa isi deschida un SRL-D, potrivit Biroului de presa al D.I.M.M.M.A.T.:
–    scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior;
–    scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a;
–    consiliere, instruire si sprijin din partea O.T.I.M.M.C., in a carui raza de competenta isi are sediul social

Cei care doresc sa beneficieze de facilitatile fiscale, dar si de un sprijin financiar, au la dispozitie urmatoarele posibilitati:
–    acordarea de catre Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism a unei alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul in lei), din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare. Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism;
–    garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de “SRL-D” in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, cu respectarea conditiilor prevazute in normele si procedurile interne ale institutiilor de credit si ale F.N.G.C.I.M.M., pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro, echivalentul in lei.

Sursa: contabilul.manager.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page