Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — iulie 28, 2015 at 10:30

Ce trebuie să știe un fermier despre „Pachetele de agro-mediu și climă”

by

Fermierii romani mai pot accesa fonduri pentru agromediu si clima, care le pot aduce mai multi bani la subventiile solicitate prin APIA. In acest sens, prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 exista urmatoarele: Submasura 10.1 „Pachete de agro-mediu si clima”, Sub-masura 11.1 „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica” si Sub-masura 11.2 „Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica”.

agriculturaDatorita noii Politici Agricole Comune 2015-2020, multe dintre masurile si schemele de sprijin gestionate de APIA au fost modificate. In ceea ce priveste cuantumul platilor pe agro-mediu, acesta a fost in mare parte crescut fata de cel inregistrat in 2014.

De exemplu, valoarea schemei de sprijin pentru pajisti cu inalta valoare naturala, aferenta Submasurii 10.1 este de 93 de euro/ha/an. De asemenea, fermierii pot accesa si plati pentru practici agricole traditionale, lucrarile manuale pe pajistile de fanete fiind remunerate cu 100 de euro/ha/an, conform datelor postate pe Ministerul Agriculturii.

In cadrul masurii de finantare pentru agro-mediu si clima, agricultorii pot solicita plati si pentru pajistile importante pentru pasari, avand aici patru variante disponibile: crex-crex – 261 euro/ha/an; lanius minor si falco vespertinus – 159 euro/ha/an.

In ceea ce priveste culturile verzi, valoarea platii oferite pentru acestea este de 128 de euro/ha/an. De asemenea, adaptarea la efectele schimbarilor climatie este sprijinita cu 125 de euro/ha/an.

Pajistile importante pentru fluturi beneficiaza si ele de sprijin in valoare de 361 de euro/ha/an, daca se desfasoara lucrari manuale, sau 282 de euro/ha/an, daca se efectueaza lucrari cu utilaje usoare.

Un alt pachet nou din Submasura 10.1 – Pachete de agro-mediu si clima este cel dedicat terenurilor arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu (Branta ruficollis), cunatumul platii pentru aceasta fiind de 250 de euro/ha/an.

De asemenea, cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon poate fi sprijinita cu 87 de euro/UVM in cazul ovinelor, 40 de euro/UVM pentru caprine, 200 de euro/UVM in cazul bovinelor si ecvidelor si 176 de euro/UVM pentru porcine.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page