Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — iulie 11, 2013 at 11:27

Ce trebuie să știe fermierii români despre noua Politică Agricolă Comună

by

Politică Agricolă ComunăComisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a fost prezent la sfârșitul săptămânii la București și a prezentat noua Politică Agricolă Comună și modul impactul pe care o va avea aceasta pentru fermierii români. În mare, potrivit lui Cioloș, România este una dintre puţinele ţări care vor avea de câştigat prin reforma Politicii Agricole Comune (PAC), atât din punct de vedere bugetar cât şi al flexibilităţii, deoarece va putea să aibă o abordare specifică pe realităţile agriculturii româneşti. 

Noul sistem va intra în vigoare pentru administraţiile naţionale de la 1 ianuarie 2014, astfel încât acestea să îşi poată pregăti procedurile, orientările pe diferite măsuri şi alocările de fonduri, iar pentru agricultori – beneficiarii direcţi ai plăţilor – sistemul se va schimba efectiv din ianuarie 2015.

“Principalul mesaj este că de data aceasta avem o politică agricolă comună, reformată, care ia în considerare de manieră explicită specificităţile noilor state membre, specificităţile din Europa de Est şi deci inclusiv specificităţile din România. Diversitatea agriculturii din România este tratată prin instrumente specifice şi în această politică agricolă comună reformată, pentru că avem instrumente specifice de susţinere pentru modernizarea agriculturii, pentru organizarea producătorilor, pentru punerea pe piaţă a produselor care vin şi din fermele mici”, a precizat Dacian Cioloş.

Comisarul european a mai explicat că țara noastră este una din puţinele ţări care câştigă prin această reformă a Politicii Agricole Comune. “Numai plăţile directe vor creşte de la 130-140 de euro la hectar în prezent, până la 196 de euro la hectar, în medie, în anul 2019”, a spus comisarul. Cioloș a ținut să sublinieze că deși plăţile directe vor fi mai mici decât media din Uniunea Europeană, diferenţa va fi mult redusă.

“Este vorba de o alocare totală, iar modul cum o foloseşte România este altceva, pentru că sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicată, dar unde sunt mulţi agricultori care au plăţi la hectar mai mici ca în România. Şi acolo decalajele sunt foarte mari. Dar în condiţiile în care bugetul PAC este redus cu 7-8 la sută, să vii în condiţiile acestea şi să câştigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al conţinutului, România are de câştigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru că permite României să îşi ia în considerare specificul agriculturii şi să aibă o abordare specifică care să ţină cont de realităţile de aici şi de obiectivele politice care există. Un dezavantaj, deşi nu ştiu dacă este totuşi un dezavantaj, este că România va trebui să aleagă. Nu-i va fi impus nimic, ca să nu poată să spună că am făcut aşa cum mi s-a impus din altă parte. Va trebui să ia nişte decizii”, a mai spus Cioloș.

Diversitatea, o nouă direcție pentru PAC

Pe lângă puterea mare de decizie pe care o vor avea statele membre, noua PAC tratează în mod special diversitatea agricultorilor din Uniunea Europeană.

“Acum avem o politică agricolă care include ca principiu de bază, din start, această diversitate a agriculturilor din UE şi propunem instrumente de susţinere financiară a agricultorilor, care, aş putea spune aşa, pune pe picior de egalitate fermele mici sau fermele mari sau sectoare specifice din zona mediteraneană, cu sectoare specifice de agricultură din Europa de Est sau din Europa de Nord” a mai spus Dacian Cioloş.

Totodată, înaltul oficial european a subliniat că este pentru prima dată când politica agricolă comună are un instrument obligatoriu pentru toate statele membre, de susţinere a instalării tinerilor agricultori.

Fermierii trebuie să practice rotația culturilor

Comisarul Cioloș a mai explicat că un fermier care de exemplu are 500 de hectare cu grâu în arendă va trebui, în primul rând, să aibă pe suprafața fermei cel puțin trei culturi în același an. Nu e suficient să ai doar grâu pe 500 de hectare. Cultura principală dacă e grâu, trebuie să fie pe cel mult 75% din suprafața fermei. “Asta pentru a încuraja fermierul respectiv ca în decursul timpului să facă o rotație a culturilor, ceea ce e benefic pentru menținerea  fertilității solului. Pentru același fermier care are 500 de hectare de teren arabil, va trebui să aibă o suprafața de interes ecologic de 5% până în 2017 și de 7% de atunci acolo, suprafață care poata să conțină perdele forestiere, palcuri de arbori pe suprafața arabilă, benzi înierbate șamd”, a spus comisarul.

Potrivit comisarului european, în noua PAC apar elemente în premieră, cum ar fi condiţionarea plăţilor de practicile agricole verzi, dar şi apariţia unei subvenţii complementare acordată tinerilor fermieri, în primii cinci ani de instalare.

„Un alt element discutat în negocierile privind reforma PAC a fost cel de înverzire a plăţilor directe, respectiv condiţionarea plăţilor de practicile agricole sustenabile (30% din total), iar această idee a fost acceptată. Pentru plăţile directe, am dat posibilitatea ca statele membre să-şi menţină sistemul de plată directă la hectar până în 2020. Apar şi alte elemente: o plată fixă, simplificată, pentru fermele mici care se va acorda, iar agricultorii nu vor mai trebui să completeze în fiecare an cereri de plată. Plata va fi fixă şi aceeaşi în fiecare an. Apoi, subvenţia complementară pentru tinerii fermieri care se instalează, în primii cinci ani de instalare, care deţin suprafeţe cuprinse între 25 şi 90 de hectare. Subvenţia nu va depăşi 25%”, a spus oficialul european.

Daniel Constantin: Noua Politică Agricolă Comună favorizează România

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a susținut că țara noastră a declarat că țara noastră are mai multe avantaje de pe urma PAC dar cu toate acestea, oficialul MADR susține că greul abia acum începe.

“Vreau să vă spun că abia acum greul începe pentru statele membre. Dacă la nivel european lucrurile au fost cât de cât agreate, pentru România şi celelalte state membre, probabil că va începe o perioadă de prezentare a rezultatelor, de consultare cu sectorul privat, cu fermierii, după care va trebui să luăm câteva decizii importante pentru că Politica Agricolă Comună ne oferă o paletă foarte largă de măsuri din care statele membre trebuie să decidă pe care le aplică, în egală măsură şi bugetul pe care îl alocă pentru fiecare măsură. Din acest punct de vedere, vor exista foarte multe discuţii în perioada următoare. Politica Agricolă Comună este pozitivă pentru România. Salutăm şi faptul că s-a ajuns la un compromis la nivel european pe această formă a Politicii Agricole Comune, care, în opinia mea, favorizează România”, a afirmat Constantin.

Ministrul Agriculturii a explicat faptul că prin noua PAC nu va mai exista o plafonare a plăţilor pe suprafaţă, ci va fi una distributivă, dar cu o delimitare foarte clară pentru suprafeţele mai mici.

“O ultimă modificare care a intervenit în aceste zile este aceea că nu va mai exista o plafonare a plăţilor pe suprafaţă, ci vom avea o plată distributivă. Cu alte cuvinte, primele 30 de hectare pot primi o plată mult mai mare decât ce este peste această suprafaţă şi, din acest punct de vedere, vom avea grijă ca să existe o delimitare foarte clară în ceea ce înseamnă suprafeţele mai mici, de sprijinire a celor care au astfel de suprafeţe, în a produce mai mult şi a fi mai competitivi pe piaţă, faţă de cei mai mari care produc într-un sistem intensive”, a mai explicat Daniel Constantin.

http://www.recolta.eu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page