Dezvoltare personală — februarie 23, 2015 at 22:00

Ce stim cu adevarat despre N O I?

by

În această epocă în care totul ne invită  să ne exteriorizăm… să ne bucurăm de senzațiile pe care ni le oferă viața… pentru a aduce un omagiu noului Domn al lumii – hedonismul … am uitat de cel mai important lucru: NOI INSINE.

Toată lumea crede că se cunoaște pe sine… dar nici pe departe nu bănuim că nu am fi “unul”… ci “mulți”…

În realitate… auto-asumata individualitate se transformă în multiplicitate.

Suntem asemenea unei tren încărcat cu persoane… în care fiecare dintre pasageri vrea să preia conducerea  pentru ca trenul sa mearga si sa ajunga oriunde poftește.

Pentru ca viata aceasta nu a inceput cu mine … sau cu el… ori cu tine… noi ne-am urcat din mers intr-o statie pe care am uitat-o deja si care nu ne mai intereseaza.

Ignorand faptul … ca acea statie este  locul unde vom ajunge din nou candva…  pentru a ne intreba despre viata noastra… si la ce a fost buna aceasta.

3

Râdem și plângem… cutezăm și ne înfricoșăm… iubim și urâm … și toate fără a percepe resortul secret care ne conduce către acestea.

Credem că ne cunoaștem… însă ce știm cu adevărat despre noi?

Numele nostru ne-a fost dat de alții.

Corpul nostru ne-a fost împrumutat.

Cunoștințele noastre le-am dobândit.

Și atunci, cine suntem?

Noi credem ca noi ne cunoastem cel mai bine… dar tot mai multe dovezi conduc la contrariul acestei presupozitii.

Acest lucru ridica o serie de provocari interesante pentru angajatorii care conduc interviurile…  si ajung la decizia finala in baza chestionarelor de auto-evaluare.

 Psihologul Timothy Wilson spune ca pentru a cunoaste cu adevarat pe cineva, e necesara si evaluarea altora. Se pare ca modul in care ne privim noi insine si modul in care ne percep ceilalti sunt destul de slab corelate.

In cartea sa,  Straini noua insine ( Strangers to Ourselves), Wilson vorbeste mult despre inconstientul adaptativ.

El spune  ca multe lucruri din viata noastra se datoreaza inconstientului…  si astfel e greu sa ne detectam adevaratele “ motoare” motivationale.

Lucruri precum ceea ce gandim…  simtim si dorim… devin greu de remarcat sau recunoscut.

Daca practici prezenta constienta ( mindfulness) sau adopti o gandire autoreflexiva…  o parte din necunoscut devine constienta si poti avea parte de ceva revelatii despre ce se afla in mintea ta inconstienta.

Iata de ce poate fi uneori greu de inteles ce nu merge bine.

Tinand cont ca noi nu suntem constienti intru totul de ceea ce facem… avem tendinta de a-i invinui pe altii … atunci cand gresim sau lucrurile ies altfel decat ne-am dori noi. 

Pentru a avea mai mult acces la partile noastre ascunse… avem nevoie de indicatile si raspunsurile corecte care pot veni de la alti oameni.

S-a dovedit ca parerile altor persoane despre personalitatea noastra…  ne pot prezice comportamentele mai bine decat o facem noi.

Deci…  inainte de a considera ca te cunosti mai bine ca oricine…  opreste-te un minut si intreaba si pe altcineva ce crede despre tine…  el poate fi o oglinda in care sa iti vezi adevarata reflexie si nu doar ceea ce doresti tu sa vezi.

NOLI FORAS IRE, IN TEIPSUM REDDI; IN INTERIORE HOMINE HABITAT VERITAS (Sf. Augustin:)

Nu ieși în afară, intră în tine însuți: în omul interior locuiește adevărul.

2

 

 

 

       Mariana Ionescu

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page