Dezvoltare durabilă, IMM şi Afaceri — martie 29, 2013 at 23:36

CE pune accent pe cresterea economica si crearea de locuri de munca

by

CE pune accent pe cresterea economica si crearea de locuri de munca

Liderii UE au discutat masuri menite sa stimuleze cresterea economica, sa genereze locuri de munca si sa-i sprijine pe tinerii someri.

Presedintele Jose Manuel Barroso a invitat statele membre sa ia masuri pentru stimularea cresterii economice si productivitatii si pentru crearea de noi locuri de munca.

Trebuie luate masuri specifice pentru sprijinirea tinerilor someri, a spus presedintele. Incepand din ianuarie 2012, Comisia a accelerat alocarea de fonduri de dezvoltare regionala catre 8 tari in care se inregistreaza cel mai ridicat nivel al somajului in randul tinerilor.

Pana in prezent au fost alocate circa 16 miliarde de euro, cu rezultate promitatoare. Se estimeaza ca de aceste fonduri vor beneficia aproximativ 780 000 de tineri si 55 000 de intreprinderi mici.

Locuri de munca si formare profesionala pentru tineri

Pentru integrarea unui numar cat mai mare de tineri in campul muncii este nevoie de un efort sustinut. Comisia propune masuri specifice in vederea punerii in aplicare a unui program de garantare a unui loc de munca si a accesului la formare pentru persoanele sub 25 de ani.

Aceasta initiativa va garanta ca tinerii primesc o oferta de munca de calitate sau ca se inscriu la stagii ori programe de formare profesionala in decurs de 4 luni de la finalizarea studiilor sau de la pierderea locului de munca.
Tarile UE si Parlamentul European ar trebui sa adopte aceste propuneri cat mai rapid posibil, pentru a-i permite Comisiei sa demareze programul stabilit pentru perioada de finantare 2014-2020 (care dispune de un buget de 6 miliarde de euro).

Liderii UE au discutat si despre masurile menite sa asigure dobandirea competentelor de care are nevoie economia. Exista perspective de angajare, iar tinerii trebuie formati pentru a ocupa posturile respective.
De exemplu, sectorul tehnologiei digitale se confrunta cu problema ocuparii avand nevoie, pana in 2015, de 900 000 de noi angajati. Comisia a reactionat lansand un program consacrat competentelor, menit sa coordoneze eforturile depuse de intreprinderi, asociatii si tarile UE pentru a rezolva problema lipsei de personal.

Discutii la nivel international

Comisia, care participa la reuniunea G8, a facut apel la coordonarea eforturilor vizand asigurarea unei mai mari transparente privind platile efectuate catre guverne straine, prevenirea evaziunii fiscale si dezvoltarea comertului mondial.

Presedintele Barroso a facut apel la liderii UE sa aprobe propunerile Comisiei de consolidare a normelor UE privind raportarea platilor (taxe, redevente si prime) catre guverne straine. De asemenea, tarile UE ar trebui sa puna in aplicare cat mai curand 2 recomandari ale Comisiei privind combaterea evaziunii fiscale si a fraudei.

Presedintele Barroso, impreuna cu alti comisari, se va intalni cu reprezentanti ai guvernului rus la Moscova, in zilele de 21 si 22 martie, pentru a discuta, printre altele, despre intensificarea cooperarii comerciale.
Sursa: Comisia Europeana

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page