Educaţie, IMM şi Afaceri — iunie 17, 2015 at 18:23

Ce meserii îşi doresc liceenii români

by

Cei mai mulţi liceeni români şi-ar dori să lucreze în IT sau să devină avocaţi şi manageri, însă preferinţele diferă mult în funcţie de regiune, iar aşteptările tinerilor sunt mult diferite faţă de ce se cere pe piaţa muncii, arată un studiu făcut de D&D Research, eJobs şi Samsung în rândul a 8.000 de tineri cu vârste între 16 şi 18 ani.

top 10 meserii

Diferentele sunt mari intre ce isi doresc fetele si ce ar vrea baietii, iar studiul arata ca Moldova este regiunea in care IQ-ul mediu al tinerilor este cel mai ridicat.

In urma analizei datelor s-a observat ca exista o discrepanta intre meseriile la care tinerii aspira, pe de o parte, si personalitatile lor, precum si potentialul pe care il ofera piata muncii, pe de alta parte.

top profesii pe yone

In topul preferintelor apar urmatoarele meserii: programator (14,6%), inginer de sistem in informatica (11%), avocat (10,7%), manager business (9,7%), actor (8,5), medic chirurg (8,4%), contabil (6,6%), medic cardiolog (5,3%), farmacist (5,1%), arhitect (5%). In schimb, profilul personalitatii lor care arata ca acestia sunt firi sociabile, carora le place sa interactioneze cu ceilalti si sa dezvolte prietenii, ii recomanda mai degraba pentru meserii umaniste si zona de servicii.

meserii baieti versus fete

 

In 2014, in cadrul caravanei Trends of Tomorrow, derulata in parteneriat cu D&D Research si eJobs, peste 8.000 de tineri au completat teste de orientare vocationala etalonate si calibrate pe populatia din Romania (Holland ¬ orientare vocationala, BFQ – personalitate, IST – inteligenta) care sa ii ghideze in alegerea carierei care li se potriveste.

sursa economie.hotnews.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page