Fashion - Tendinţe, Lifestyle — februarie 14, 2014 at 15:56

Ce îmbrăcau femeile şi dezbrăcau bărbaţii…

by

Lenjeria aleasă cu gust poate să-ți pună în evidență formele, dar și să-l înnebunească pe bărbatul iubit. Să vrea, nu atât să o admire, cât să o scoată mai repede de pe tine. Cui îi mai pasă acum că, de fapt, străbunicul sutienului a fost inventat ca să ascundă sânii mari, iar chiloții, ca să le fie comod femeilor să urce pe bicicletă?

lenjerie

O purtăm zilnic, uneori și noaptea, dar foarte rar ne întrebăm cum a fost inventată? De ce și cu ce oamenii și-au ascuns sau protejat zonele intime ale corpului? Povestea lenjeriei intime și de corp este una foarte veche. Istoricii spun că lenjeria era purtată încă din anul 3000 î.e.n.

Aveau statui în loc de reviste de modă
În Egiptul Antic, femeile din înalta societate purtau tunici care începeau de asupra pieptului, ajungeau până la glezne și erau prinse cu o curea de umăr. În schimb, servitorii şi sclavii purtau numai o bucată de țesătură de la talie până la genunchi sau nu purtau nimic. Și unele statui, din perioada antică, arată că femeile purtau un fel de benzi de stofă în zona sânilor şi a şoldurilor.

În lumea antică sânii mari erau ascunși

În Grecia Antică se purta apodesmos – o bandă textilă peste piept sau brâu. Când apodesmos-ul era purtat sub piept, ridica şi accentua bustul. În Roma antică, femeile au urmat îndeaproape tendinţele grecilor, împrumutând apodesmos-ul, care mai era numit şi strophium sau mamilare. Tinerele purtau o bandă de material peste piept pentru a restricţiona creşterea sânilor sau pentru a ascunde sânii mari.

Medievalii purtau lenjerie ca să nu-și spele hainele
În Evul Mediu nobilimea purta, sub hainele scumpe, îmbrăcăminte din in sau bumbac ca să-şi protejeze corpul şi hainele, care nu trebuiau să intre în contact direct cu pielea, ca să nu fie spălate des. Corsetul a intrat în garderoba femeilor când ele au început să-şi modeleze siluetele pentru a-şi accentua curbele şi a-şi pune în valoare feminitatea. Cu timpul corsetul a devenit un simbol al statutului social şi al voluptăţii.

Chiloții au fost inventați ca femeile să urce pe biciclete
Prima lenjerie de mătase, cât şi primele show-uri de striptease, datează din perioada Victoriană. La fel ca și dantela şi broderiile. Femeile victoriene aveau multe straturi de îmbrăcăminte. Acestea includeau combinezon, corset, petticoat, crinolina şi mai apoi rochia. În ciuda concepţiilor morale ale epocii, hainele femeii erau realizate pentru a scoate în evidenţă pieptul şi şoldurile prin strângerea taliei cu ajutorul corsetului. Invenţia bicicletei și-a lăsat amprenta și ea asupra lenjeriei. Aceasta a dus la apariţia chiloţilor folosiţi și pentru ocupaţiile sportive.

Ca să poată dansa au renunțat la corset
La începutul secolului XX, în 1914, Mary Phelps Jacob a considerat că corsetul este prea restrictiv pentru dans și l-a înlocuit prin ceea ce numim astăzi sutien. Spre deosebire de corsetele victoriene, sutienul lui Jacob era moale, scurt și separa sânii. La scurt timp această invenție a fost vândută contra sumei de 1500$ celor de la Warner Brothers. În câțiva ani afacerea cu sutiene a ajuns să valoreze 15 mln de $.

Aici ar urma să includ o scurtă istorie a lenjeriei intime din perioada anilor ’60 – ‘90 ai secolului trecut. Mă voi opri pentru că sunt sigură – cele mai interesante detalii le poți afla de la bunica, mama sau matușa ta. Cu siguranță, acest subiect va fi un bun început pentru o discuție ca între prietene.

Sursa: pentruea.md

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page