Editoriale — iunie 27, 2013 at 15:46

Ce este un popor fără valori naţionale?

by

printesa anaToata perioada noastra renascentista ca tara, ca popor si ca natiune a avut loc in cei 80 de ani de monarhie. Mai precis, asa cum spunea si Eliade, cea mai fericita perioada a Romaniei a fost in Interbelic. De acolo ne vin toate valorile. Nu exista nimic mai bun in ce a creat aceasta natiune decat ce a creat in monarhie. Cei mai mari maestri, cea mai tare moneda, cea mai puternica pozitionare ca tara au fost in timpul monarhiei. Proiectul care a avut cel mai mare succes in istoria Romaniei a fost monarhia.

Elitele noastre monarhiste, care s-au nascut dupa revolutia de la 1848 si pana in 1947, toate au fost nationale, nationaliste si religioase. Cei mai frumosi si inalti romani pe care i-a avut Romania in Paris se intalneau la biserica, aveau fiecare scaunul lui in biserica sub care scria Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Brancusi. Sigur, poate nu mai e foarte trendy sa fii crestin si sa fii nationalist. Elitele noastre asa au fost, asa au avut succes.

Un popor devine natiune cand se strange, se coaguleaza in jurul unor valori nationale. Ce este un popor fara valori nationale? Este o suma de indivizi care isi cauta propriul destin aici sau aiurea. Cea mai mare tragedie a acestui popor este ca timp de 45 de ani plus 23 de ani de dupa caderea comunismului elitele au fugit din tara, au murit sau au imbatranit fara sa joace vreun rol. Iar aceasta tara este condusa de orice numai de elite nu. Inainte de aceasta tragedie care ne-a afectat genetic, numita comunism, elitele politice avea un traseu foarte bine stabilit. Nu te trezeai deputat numai pentru ca puteai sa iti platesti locul in Parlament cum se intampla astazi.

La ora asta Romania este o antimeritocratie in care cei mai buni dintre noi, cei mai pregatiti dintre noi nu au nicio sansa in a conduce destinele unui cartier, unei firme, unei entitati administrative din Romania. Asta este de fapt ceea ce poporul identifica de ani de zile in sondaje la intrebarea “se indreapta tara catre o directie buna sau gresita ?”. Poporul simte ca Romania se indreapta catre o directie gresita si asta e si parerea mea, a unui om care cunoaste foarte bine devenirea Romaniei din ultimii 23 de ani. Pentru ca ea este condusa de o asa-zisa elita, un fel de patura clientera a sistemului. Iar sistemul inseamna majoritatea entitatilor administrative care mostenesc puterea din generatie in generatie, nu pe criterii de merite, ci pe criterii de alt gen. Se observa zilnic oameni care ocupa posturi ce nu au nicio legatura cu meseria lor, intr-un mod gresit, intr-un mod pe care nicio alta tara democratica nu l-ar accepta.

Romania a fost exceptionala numai cand a avut oameni educati in frunte. Avem cei mai buni olimpici internationali din UE si asta e o statistica cu care nici macar nu ne mandrim. Investitia in factorul uman inseamna totul din toate punctele de vedere. Un popor educat e mai greu de manipulat. Nu exista alt motiv pentru care un partid sa vrea sa guverneze tara decat sanatatea acelui popor, educatia acelui popor, cultura acelui popor si mediul in care traieste acel popor. De fapt, daca e sa simplificam, este ceea ce iti doresti pentru copiii tai.

Bratianu spunea ca capacitatea noastra de a ne regenera, de a ne reveni si de a deveni un popor exceptional e foarte mare. Nu sunt atat de pesimist cum sunt foarte multi dintre noi, in ceea ce priveste instinctul de conservare al acestei natiuni. Cred ca Romania trebuie recuperata din mainile celor care sunt nevrednici de a-i conduce destinele. La ora asta Romania e condusa de cei mai slabi conducatori din intreaga istorie. Asta inseamna ca cei care ne conduc sunt mai slab pregatiti si mai rau intentionati decat au fost chiar comunisti

Singura perioada istorica in care media a fost cu adevarat libera si in care a spus exact ce a gandit, ca de fapt asta e rolul ei, a fost perioada anilor 90. Daca va uitati in presa anilor 90 si la formele de proprietate existente, o sa vedeti de unde s-a tras avantul romantic in anii 90 si daca va uitati astazi in media o sa vedeti ca nu mai este nicidecum in mainile ziaristilor. Si media la ora asta este aliniata intereselor patronale. Este impartita in doua, o parte care apartine opozitiei si o parte care apartine puterii. Nu mai exista o entitate media, cu exceptia Radio Guerrilla (post pe care el il conduce, n.r.), care sa reprezinte idealuri de educatie, de valori publice, de interes public. Media nu mai apartine nici patronilor de presa, ci sistemului. Pentru ca daca va uitati la profilul patronilor de presa o sa vedeti ca majoritatea fac parte din establishmentul politic si al serviciilor secrete. Media a intrat, a fost acaparata prin forta de catre sistem, ea nu mai este a patra putere in stat si cea mai libera dintre ele. Ea nu mai este un caine de paza al democratiei, ci este un caine de ograda al intereselor politice.

E un singur om care ar putea fi rege in Romania, cel caruia i s-a luat tronul in 1947, iar acela e Regele Mihai. Ce va urma dupa Regele Mihai e o alta discutie nationala. Despre Rege se spunea in 1990 ca e prea batran. Astazi, dupa 23 de ani, aud acelasi repros: e prea batran. Daca mai traieste23 de ani, acelasi repros va fi. Regele nu trebuie sa joace fotbal, sa bea whisky pana la 5 dimineata, sa se urce in remorca sau sa se duca la podul de la Maracineni. Regele trebuie sa fie un model de comportament si mediere. Monarhia in Romania a fost stralucita pentru ca a promovat elitele. Prin natura ei, Casa Regala promoveaza elitele, oamenii educati. Astazi, cei mai needucati dintre noi conduc institutii care altadata apartineau celor mai educati dintre noi.

http://romaniaregala.wordpress.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page