Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — octombrie 31, 2013 at 11:00

Ce este societatea civilă?

by

Crowd of people“Prin societate civila ne referim la acea arena in care grupuri auto-organizate, miscari si indivizi relativ autonomi fata de stat incerca sa articuleze valori, sa creeze asociatii si sa-si promoveze interesele.” – Larry Diamond
Societatea civila este notiunea care descrie forme asociative de tip apolitic ce nu sunt parti ale unei institutii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri. Organizatiile neguvenamentale, sindicatele sau uniunile patronale sunt actori ai societatii civile, care intervin pe langa factorii de decizie, sau pe langa institutiile statului de drept pentru a le influenta, in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetateni pe care ii reprezinta.

Societatea civila nu trebuie asociata doar cu mediul politic sau cu ONG-urile. Societatea civila este reprezentata si de institutiile culturale, asociatiile profesionale, cluburile civice, organizatiile filantropice, organizatiile religioase, media sau miscarile ecologiste. Misiunea si activitatea tuturor aceste organizatii trebuie sa conduca la dezvoltarea comunitatii, implicand si cetatenii, prin diferite modalitati de participare la viata publica.

Rolul societatii civile
Societatea civila are menirea de a remodela cultura politica si spiritul civic, fiind agentul care initiaza si implementeaza schimbari la nivel social, cu implicarea directa a cetatenilor.
Societatea civila are puterea de a influenta deciziile politice, economice sau de interes public, avand rolul de a monitoriza activitatea institutiilor statului si de a lua atitudine fata de politici care vin in contradictie cu interesele cetatenesti sau in caz de abuzuri de putere. Prin urmare, rolul principal este acela de a asigura o corecta supraveghere a modului in care factorii politici sau economici respecta interesele majoritatii.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page