Lifestyle, Sănătate — martie 17, 2014 at 16:05

Ce este hipertensiunea si care trebuie sa fie valorile normale

by
Numită “ucigaşul silenţios”, hipertensiunea nu se vindecă, dar poţi învăţa să trăieşti cu ea dacă o tratezi şi adopţi un stil de viaţă sănătos. Altfel, boala te poate ucide.
La nivel mondial, circa nouă milioane de oameni sunt răpuşi, anual, de hipertensiune. Boala afectează ochii, rinichii, creierul şi inima, iar cand valorile ei sunt mult peste normal, există riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare.s560x316_hipertensiune_arteriala1

Care este valoarea normală

“Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este de 120 (tensiune sistolică)/80 (tensiune diastolică) mmHg. Cand aceasta ajunge la 140/90 mm Hg, trebuie să mergeţi la medic pentru că există riscul să faceţi accident vascular cerebral sau să dezvoltaţi o boală cardiovasculară”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Varsta modifică valorile

“Dacă pentru persoane care au între 20 şi 24 de ani, valoarea normală este 117/77 mmHg, pentru cele cu varste între 60 şi 64 de ani, valoarea normală este 134/87 mmHg. Potrivit unui studiu, riscul de hipertensiune la persoanele sub 55 de ani este mai mic pentru femei decat pentru bărbaţi. Se pare că, pană la instalarea menopauzei, organismul femeilor este mai ferit de această afecţiune”, susţine dr. Luca.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page